心聲留言

跳至

首頁
23456...17

尾頁

侯爵府

原文章由 波子媽 於 07-8-10 11:57 發表
死囉.........聽你咁講, 可能姐姐真係唔係因為減肥而唔食野, 可能係佢"心理"因素影響, (其實"厭食症"都係心理因素居多), 一日食一個包, 點得o架.............??

波子媽

就係甘我先覺煩law

就算佢'肯'食飯果日, 果碗飯, 還細個我個仔個碗, 我個仔都食兩大碗啦, 佢果樹都吾知有無兩匙更, 還要only兩條菜(西蘭花), 跟住一細塊肉, 係甘架啦, 佢c, 返鄉下先c 我吾理佢呀(吾好話我絕), 但吾好帶我仔去街時暈低呀, 佢還要成日帶我仔/女四圍去上堂, 我真係覺得好煩好煩好煩呀................

子爵府

畀面勳章

hinma, 咁又真係幾煩喎. 唔係啦, 你一家人仲要對個姐姐一段唔短o既時間, 姐姐咁樣落去, 唔係辦法, 大吉利是講句, 唔好話佢死係你屋企, 佢帶帶下你囝囝囡囡暈鬼左就夠死啦.....................

我諗你要施下硬功, 規定佢食野. 唔係就冇得留底, 要佢番歸.

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-10 12:04 發表

波子媽

就係甘我先覺煩law

就算佢'肯'食飯果日, 果碗飯, 還細個我個仔個碗, 我個仔都食兩大碗啦, 佢果樹都吾知有無兩匙更, 還要only兩條菜(西蘭花), 跟住一細塊肉, 係甘架啦, 佢c, 返鄉下先c 我吾理佢 ...

侯爵府

原文章由 波子媽 於 07-8-10 12:17 發表
hinma, 咁又真係幾煩喎. 唔係啦, 你一家人仲要對個姐姐一段唔短o既時間, 姐姐咁樣落去, 唔係辦法, 大吉利是講句, 唔好話佢死係你屋企, 佢帶帶下你囝囝囡囡暈鬼左就夠死啦.....................

我諗你要施下 ...

波子媽

你估我無咩, 上次未用硬功, + 叫埋agent 出聲, 隔一排, 又黎, 尋日就用軟功law, 唉......................真係吾得佢c

子爵府

畀面勳章

帕布番dou, 來勢兇兇, 聽聞好快會掛 8號tim 喎.

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-10 12:26 發表

波子媽

你估我無咩, 上次未用硬功, + 叫埋agent 出聲, 隔一排, 又黎, 尋日就用軟功law, 唉......................真係吾得佢c

侯爵府

原文章由 波子媽 於 07-8-10 13:41 發表
帕布番dou, 來勢兇兇, 聽聞好快會掛 8號tim 喎.

最新消息係330前會改卦8號風球

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-10 14:15 發表

最新消息係330前會改卦8號風球

hello all,

我就係上星期出左街食飯﹐返到公司點零鐘﹐又冇上網﹐聽同事講話3號波﹐我仲話死肋﹐工人同細女岩岩出左門口﹐過多兩個字約2點就話掛8號﹐打好耐電話先打到俾工人﹐叫她去到YMCA即刻接大女返家。期間又打俾老公同YMCA。到再找到工人已接左大女(2:15pm)﹐就尤得佢地搭地鐵返家。我做埋d野先走﹐4點鐘走﹐就發覺地鐵d人倒流﹐雖然收到風話地鐵好迫﹐但想唔到d人迫係入面成個幾鐘都仲迫近﹐好多暈左﹐要走番出黎。我在外面見到人地走番出黎﹐都費是走入去試。唯有搭巴士慢慢塞返家附近再轉地鐵。有想過叫老公車我﹐但老公都塞緊車﹐冇法啦。早知好似同事咁﹐一早走或好遲走。

侯爵府

原文章由 justjust 於 07-8-13 23:31 發表

hello all,

我就係上星期出左街食飯﹐返到公司點零鐘﹐又冇上網﹐聽同事講話3號波﹐我仲話死肋﹐工人同細女岩岩出左門口﹐過多兩個字約2點就話掛8號﹐打好耐電話先打到俾工人﹐叫她去到YMCA即刻接大女返 ...

jj

果日我覺得自己好叻女, 12點幾, 上網車過, 話可能會卦3號, 諗緊比吾比個女去上堂(英文班), 後尾都係吾上, 因為驚佢出左去之後打3號, 又要湊埋個細既, 一陣沐到雨冷親, 就實比老公鬧c

好彩咋, 1點幾就話3號, 跟住無耐就話會卦8號啦

甘我係樹等公司車.........車到對面海, 再行返屋企(果時無雨), 途中meet 埋老公去食埋杯ice-cream 先返屋企:mrgreen:

阿仔出風爛呀:-(

子爵府

畀面勳章

hinma:

乜軒軒出風爛?! 乜事會出, 敏感嗎? 睇醫生未呀?

上星期五打風日, 我同另一位同事都提早少少離開公司, 點知部lift 一落到地下, 就見到管理員係度換緊颱風個牌 (正式宣布掛 8號), 即係我都唔係早得好多離開......... 但都叫好彩, 回家途中 (搭mtr), 冇電視影出黎果d 環境咁恐怖, 係人多少少, 但都好暢順囉.

帕布走左, 而家又黎一個聖帕, 又打風啦.

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-14 09:25 發表

jj

果日我覺得自己好叻女, 12點幾, 上網車過, 話可能會卦3號, 諗緊比吾比個女去上堂(英文班), 後尾都係吾上, 因為驚佢出左去之後打3號, 又要湊埋個細既, 一陣沐到雨冷親, 就實比老公鬧c

好彩咋, 1點幾 ...

侯爵府

原文章由 波子媽 於 07-8-14 14:16 發表
hinma:

乜軒軒出風爛?! 乜事會出, 敏感嗎? 睇醫生未呀?

上星期五打風日, 我同另一位同事都提早少少離開公司, 點知部lift 一落到地下, 就見到管理員係度換緊颱風個牌 (正式宣布掛 8號), 即係我都唔係早得 ...

呵, 好彩咋, 呢排天氣涼返, 我屋企廳果部冷氣壞左, 都諗緊買吾買過部, 因為我們果樹都吾知還有無得住, 買又吾係, 吾買又吾係, 依家涼d 都好架, 但我25號去黃金wor, 到時吾知還有無打風呢

出風爛, 我都吾知食錯乜, 我們不嬲都好小出街食飯, 都係平時食開既野, 都吾知攪乜, 第一次發係在泰國, 果日食左d 蜆意粉, 但我only比意粉佢食, 無比蜆, 吾知關吾關事, 甘果晚就發, 果時吾知, 以為佢朝早比野咬, 第二日又無事law

點知last friday 就發, 晚晚半夜黎發wor, 想帶佢看醫生, 都收晒工啦, 又吾想去st paul, 去養和又多人, 見佢第二朝又無事, 又無左件事law, 到sunday, 佢呢次下畫發, 未即刻帶佢去醫療中心果度看(我平時看開), 話佢出風爛law

依家食緊藥, 尋日下午都有發.............

依家晚晚話吾舒服要媽咪陪佢訓, 話媽咪好d wor 兩晚無覺好訓

子爵府

畀面勳章

hinma:

敏感呢家野, 真係話唔埋, 可以"冇情情, 冇la la"對某一樣野會敏感都唔定o架. 我之前都聽醫生講過, 就以我自己為例, 我以前都做女時有耳窿, 我都好鐘意載耳環, 一直載左好多年都冇事, 但唔知幾時開始, 有一次載完耳環後, 隻耳仔發炎, 好番之後, 就以後帶親耳環都發炎, no matter 係乜野materials, pure gold or 18k, 都一樣照發, so....自始後, 我就同d 耳環say good bye, 冇再載lu.

係呢....hinma, 點解你話你果度唔知仲有冇得住? 政府重建計劃, 計劃到你住果度啦, 咁咪有得賠償囉, 可以換新樓喎.

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-14 14:27 發表

呵, 好彩咋, 呢排天氣涼返, 我屋企廳果部冷氣壞左, 都諗緊買吾買過部, 因為我們果樹都吾知還有無得住, 買又吾係, 吾買又吾係, 依家涼d 都好架, 但我25號去黃金wor, 到時吾知還有無打風呢

出風爛, 我都吾 ...

[ 本文章最後由 波子媽 於 07-8-14 15:08 編輯 ]

侯爵府

原文章由 波子媽 於 07-8-14 14:59 發表
hinma:

敏感呢家野, 真係話唔埋, 可以"冇情情, 冇la la"對某一樣野會敏感都唔定o架. 我之前都聽醫生講過, 就以我自己為例, 我以前都做女時有耳窿, 我都好鐘意載耳環, 一直載左好多年都冇事, 但唔知幾時開始 ...

波子媽

呵, 你真係聰明, 但吾係政府, 應該係私人發展商, 我就未收到信, 但對面既業主就收到信, & 有d 已經賣左, 所以我近排都去看樓, 看下依家既樓價係幾多, 到時可以講數, 新樓, 我們一定吾會買架啦, 因為真係實用率甘低, 我們住慣實用率甘高既舊樓, 好難住得慣架, 一係就要好似jj 甘, 買大單位, 但我們又吾想放甘多$落層樓樹

依家諗緊洗底兩年, 我轉做全職, 申請公屋/居屋

侯爵府

hinma

你賣樓呀? 申請公居, 居屋果d唔係有身家同入息審查架咩? 定係因為你c6.....

我有嘢宣布呀....................我炒左個工人, 唔使陪果隻, 唔想提咩事啦, 好心痛呀:-( :-( :-(

全職mami,我估我一定快過你做, 唔使洗兩年的底

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-14 16:09 發表

波子媽

呵, 你真係聰明, 但吾係政府, 應該係私人發展商, 我就未收到信, 但對面既業主就收到信, & 有d 已經賣左, 所以我近排都去看樓, 看下依家既樓價係幾多, 到時可以講數, 新樓, 我們一定吾會買架啦, 因 ...

侯爵府

原文章由 Alexismama 於 07-8-14 17:00 發表
hinma

你賣樓呀? 申請公居, 居屋果d唔係有身家同入息審查架咩? 定係因為你c6.....

我有嘢宣布呀....................我炒左個工人, 唔使陪果隻, 唔想提咩事啦, 好心痛呀:-( :-( :-(

全職mami,我 ...

我吾做野, 未吾過law............我老公做邊行架, 佢地既限制又吾同架麻

做乜無啦啦抄左佢呀? 佢好似做左好耐架啦wor, 甘依家邊個幫你湊仔呀

侯爵府

hinma

你諗下, 我唔使陪一個月叫佢即走, 做左幾耐又如何, 當然係大大穫啦:-( :-( :-( :-(

而家公公婆婆係我度住, 湊住佢兩個囉, 好彩當時話一定要買大單位, 唔係想叫佢地嚟住都無位訓

但我同我c6就辛苦好多囉, 放左工仲要做家務, 我阿媽湊佢地都好攰架啦, 唔可以expect佢做咩家務, 尋日飯都係我返到ok先煮, i mean 炒餸, 我媽洗定d嘢等我囉......... 捱埋呢個月, 下個月返去陪女開學兼做full time mami囉:loveliness: :loveliness: :loveliness:

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-14 17:30 發表

我吾做野, 未吾過law............我老公做邊行架, 佢地既限制又吾同架麻

做乜無啦啦抄左佢呀? 佢好似做左好耐架啦wor, 甘依家邊個幫你湊仔呀

侯爵府

原文章由 Alexismama 於 07-8-14 17:37 發表
hinma

你諗下, 我唔使陪一個月叫佢即走, 做左幾耐又如何, 當然係大大穫啦:-( :-( :-( :-(

而家公公婆婆係我度住, 湊住佢兩個囉, 好彩當時話一定要買大單位, 唔係想叫佢地嚟住都無位訓 :gi ...

下, 你講真架, 我以為你笑我咋, 我還未下到決心返去做全職呀, 真係好吾捨得份工

嗱, 我滿足左你好奇心, 你都好滿足下我好奇心wor..................

侯爵府

想知就call我啦, 唔打咁多字啦:-( :-( :-(

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-14 17:42 發表

下, 你講真架, 我以為你笑我咋, 我還未下到決心返去做全職呀, 真係好吾捨得份工

嗱, 我滿足左你好奇心, 你都好滿足下我好奇心wor..................

大宅

原文章由 Alexismama 於 07-8-14 17:47 發表
想知就call我啦, 唔打咁多字啦:-( :-( :-(

hinma,

果日我臨出去食飯都有車過政府網站架﹐12點﹐可能爭1分鐘就看唔到。但thank god佢地回程時間都係2點鬆少少﹐地鐵仲未迫爆。

仲有我幾時話我買大單位架﹖ 我都想牙 都係8百幾尺咋﹐仲要唔實用添。反而之前租樓時有9百幾尺﹐仲大d。

波子媽﹐

我都係呀﹐一向都身體好好。但近大半年就好似鼻敏感﹐日日都萌住個鼻﹐要用成三份一盒紙巾。

am﹐

oh,即炒唔賠﹐希望只係偷錢之類既野﹐唔好搞到d小朋友又或者加料之類啦﹐最近d新聞好恐怖﹐同老公講起都心寒。

我地後日出發去布吉啦﹐今次冇時間plan﹐唯有到時玩即興喇。初時有想過放低d細路係resort既kids club兩個鐘﹐自己做spa﹐但老公話驚好似英國個女仔係portugal失蹤﹐話寧可自己看女.....多謝老公看女﹐我自己做spa喇。:)

侯爵府

JJ

我上年開始, 已經鼻敏感, 真係由細到大, 最多都係鼻水倒流, 未試過成朝係甘乞次有鼻涕, 3x 歲先黎鼻敏感, 真係激c, 我今年同對仔女一切貼三伏天, 希望有用啦.............

8xx呎, 係我心目中算大單位架啦, 還要新樓wor, 幾貴先得

am

呵, 好長篇? 真係要得閒先傾到wor, 希望吾關對仔女事啦...............

侯爵府

jj

吾記得左講, 去完布吉返黎報料比我聽, 布吉係我出年summer既target 一諗起, 如果做左全職, 可能一年一次既旅行都無埋, 又令到的吾起個心啦....................但個仔又甘, 真係好想係佢小一時, 可以幫到佢 點好呢

am

甘你隻佬都好大壓力wor, 又要供樓, 又要幫大女交學費...............佢依家係吾係stay 返係hk架啦?

侯爵府

jj, hinma

我個工人無嘢好, 最好就真係擔c都唔偷食, 執到錢都拎返出嚟, 係真架, 唔係講笑, 試過, 我d錢, 錶, 手袋真係周圍放都touch wood無出過事

但人又真係無十全十美, 有時佢的pros亦會變成cons, 今次要我炒佢真係無辦法, 佢真係唔識處理emergency同無sense of risk, risk assessment 同risk management係零蛋, 我唔可以放心交個仔佢湊架啦..................

今次都係因為我仔出左事, 佢先被炒, agent一講當佢自己resign, 無一個月賠, 佢都無出聲即刻同意, 因agent話睇得出佢自己都好唔自在, 個心好唔舒服:-( :-( :-( :-( :-( :-(

首頁
23456...17

尾頁

跳至