跳至

首頁

尾頁

公爵府

已返工一星期, 本來都沒有什麼不開心, 因現時回家還可以見到bb, 但昨天bb已被99帶回家, 因自己住天水圍, 99住將軍澳, 不能每日見bb, 就算每晚去99家, 都不能早上見到, 本來一直都要見專科姑娘(見心理), 但心情一直都不好, 現在還常常哭, 在公司都會, 怎麼辦?
一直都不想給99照顧bb, 因她常用她鄉下方法, 不聽我講, 她連bb大便後都不給bb洗petpet, 又常抱她 (但就不給我抱, 話怕bb認人, 到我返工bb會找我, 所以我很久沒有真正抱過bb了), bb到現在都不能自己入睡
99很變態, 要我pump奶方便她晚上餵bb, 但又不給我自己餵, 返工一星期, 由第一天早上pump 8oz, 到今早只pump 4 1/2oz, 很快就冇奶給bb吃了:-( :-( :-(

大宅

不如你同你老公傾下啦.. 睇下佢可唔可以講得掂99.. 要99follow 你既方法照顧bb..
你同99講如果唔俾埋身餵, 好快會冇奶, 冇人奶阿b 會易病d.. 睇下佢屈唔屈服? 再同99講唔抱多d bb 又會好快冇奶..
有乜理由唔俾你抱bb woh.. bb 一定會認人o架喎..

我返左工幾日已經怕bb 唔認得我啦.. 因為對少左.. bb 知道.. 佢都冇話會搵.. 因為有人同佢玩.. 佢點會記得你丫..
我都覺得阿b 俾99搶走.. 不過我又要搵食.. 冇計..
聽人講阿b 大d 佢就知道邊個係爸爸媽媽... 到時佢會痴你多d...
所以呢個情況都唔會太耐.. 唔好太擔心..

你唔好咁唔開心啦.. 放鬆d.. 多d 埋身餵bb 啦...
我返左工都成日係公司眼濕濕..因為勁掛住阿b..

[ 本文章最後由 superstupid 於 07-7-6 12:18 編輯 ]

大宅

叫你老公同你奶奶傾下啦!
我都係咁,個bb係奶奶度住,假期先番黎,雖然住得好近,但都唔捨得。第一日睇完bb自己番屋企時忍唔住喊,覺得好似無左個仔咁。但冷靜落黎想,其實邊個女麻女麻唔錫自己個孫呀!其實有佢睇住,可以放心tim,番工又唔洗無精神tim。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 chanpauline 於 07-7-6 12:16 發表
但冷靜落黎想,其實邊個女麻女麻唔錫自己個孫呀!

如果佢肯接受新O個套湊仔法就係囉... 唔係個個99都咁開明聽人講O架!!
我朋友個99係農村人, 可以幾日唔沖涼, 但又LIKE攬BB, 咁你話點放心

複式洋房

Cammy3007
你加油呀!就算見唔到姑娘都要揾人傾吓。傾多d會舒服d ga.

大宅

原文章由 小倩 於 07-7-6 12:19 發表

如果佢肯接受新O個套湊仔法就係囉... 唔係個個99都咁開明聽人講O架!!
我朋友個99係農村人, 可以幾日唔沖涼, 但又LIKE攬BB, 咁你話點放心

有時真係睇唔到就算嫁啦!睇到bb食得訓得咪睇開d囉!因為我都係咁。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 chanpauline 於 07-7-6 12:27 發表

有時真係睇唔到就算嫁啦!睇到bb食得訓得咪睇開d囉!因為我都係咁。

果然夠阿Q, 眼不見為乾淨

大宅

唔好唔開心啦,我初初都有咁o既諗法,但 bb 其實會認得媽咪媽咪錫佢佢會知道架。好似有一次我同99飲茶,99例牌搶住抱bb,初初都 ok ,但bb整整o下扭計,99點搞 bb都唔收聲,最後 bb 見到我居然伸手要我抱,我一抱上手就靜晒,99無話可說!
至於湊仔方法,你同你老公真似要好好咁同 99傾o下啦!

[ 本文章最後由 dogdogling 於 07-7-6 12:42 編輯 ]
只許周官放火 不許百姓點燈

大宅

原文章由 小倩 於 07-7-6 12:32 發表

果然夠阿Q, 眼不見為乾淨

其實同佢講都ok既,但自己又要番工,你跟本唔知佢有無跟你咁做。所以咁樣可以令自己開心d嘛!陣間一句話"以前你老公都係咁啦!而家咪又係咁大個,唔鍾意自己睇番囉!"即刻"O"左咀

複式洋房

你bb咁快識伸手要抱,好叻叻呀!

原文章由 dogdogling 於 07-7-6 12:41 發表
唔好唔開心啦,我初初都有咁o既諗法,但 bb 其實會認得媽咪媽咪錫佢佢會知道架。好似有一次我同99飲茶,99例牌搶住抱bb,初初都 ok ,但bb整整o下扭計,99點搞 bb都唔收聲,最後 bb 見到我居然伸手要我抱,我一 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

要記得佢點都係你個b,比人湊都係1-2年的時間,到佢大d入幼兒園跟返你住,就會好d啦!現在最好令自己開心d,bb見到會感受到你d開心架

大宅

當時你的BB幾大? 我都想我BB要我抱

其實我都時會覺得99好似搶走我亞B,而且我會怕亞B錫99多過錫我. 但現在想通了,一個BB可以有祖父母錫又有爸媽錫是非常幸運的事,當然有時會覺得99的照顧亞B的方法並不同意,但不是十分過分我都會當見不到,有時候會在一些時機才同99說.

原文章由 dogdogling 於 07-7-6 12:41 發表
唔好唔開心啦,我初初都有咁o既諗法,但 bb 其實會認得媽咪媽咪錫佢佢會知道架。好似有一次我同99飲茶,99例牌搶住抱bb,初初都 ok ,但bb整整o下扭計,99點搞 bb都唔收聲,最後 bb 見到我居然伸手要我抱,我一 ...

公爵府

其實講了n次, 他都見到bb頸仔和"加拿大"有老泥及紅點, 他話99不想的, 只是不細心, 所以同他講都冇用, 人人都話我有問題, 是我有潔癖?-(

我覺得有了bb之後, 我同他小了講心事, 其實有小小後悔冇共識之前生bb

大宅

Cammy,

不用唔開心, bb 始終是最親 mammy 的, 你 99 搶不到你bb 的, 你要自己要堅強, 我們尋日見過面呵 你bb咁可愛又聰明, 他食奶粉也可肥肥白白呵

公爵府

今日心情很down, 午飯都冇pump奶, 但又怕bb冇得吃:-( :-(
其實我家人及中醫都不想我餵人奶, 因我身體差, 餵奶會對我的健康不好:cry:

大宅

咁你唔好迫自己餵啦.. 食奶粉囉.. 如果你有人奶俾阿b 既話就俾囉.. 又或者只係晚上去99度果陣先埋身餵囉...
唔好俾自己太大壓力a..
好多bb 食奶粉都肥肥白白健健康康o架啦...
至於你同你老公and 99既問題..
有時真係要阿Q d.. 隻眼開隻眼閉..
如果99做得唔好.. 星期六日bb番左屋企你接手果陣你做足d 囉..
多d 同人傾下'伸' 下啦..

原文章由 Cammy3007 於 07-7-6 14:24 發表
今日心情很down, 午飯都冇pump奶, 但又怕bb冇得吃:-( :-(
其實我家人及中醫都不想我餵人奶, 因我身體差, 餵奶會對我的健康不好:cry:

大宅

Cammy,
我一早就無餵人奶啦!(因為我要食藥)今日去健康院磅 & 打針
(2個月), 有成5.5 kg, 姑娘都話好好oY, 我bb食奶粉食到不知幾健康呀 ! 不要擔心啦

原文章由 Cammy3007 於 07-7-6 14:24 發表

公爵府

Thank you all! I would try my best! :lol:
My family also said that when baby come back, I do more and my chinese doctor also told me my baby is very healthly (much better than me) and she is very clever.:loveliness:

大宅

唔好唔開心啦!得閒上黎傾下會開心d嫁

公爵府

Thanks so much!:loveliness:
和你們講完心情都好

首頁

尾頁

跳至