嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...99

尾頁

大宅

消失是我們的主觀期望.
或許人大了, Bluish area(s) 會相對收細...
原文章由 Milkylai 於 07-7-24 02:23 發表
Dr.Yonex

我BB出生已一個月,她是女來的,
是第2個BB,第一個BB仔皮膚白白,
而我的膚色也很白,但我B女皮膚
色很黑,而且身上出現了很多
藍色色素,包括雙手,背部及腳踝
等等,之前問過醫生,他說到了3,4歲,
...
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

原文章由 KwanWingMum 於 07-7-24 08:53 發表

Dr Yonex,

咁打完水痘針之後需要幾耐先之有抗身?
Ans.: It takes a few weeks to be effective.
阿B如果9月3號就返學,咁最遲要幾時才呀?
Ans.: 盡早.
同埋打完之後會唔會有反應?
Ans.; Side-effect like fever/ needle site pain/swelling in 5% of cases,ie. ~ one in 20 cases only.

Thanks & regards
KwanWingMum [/quote]

大宅

Dr. Yonex,

尋日發現我bb女隻右眼眼白出現一d透明o既物質, 好似晶體增生咁, 初時以為係眼屎, 但係抹唔走架, 好似黐實o眼球度咁
想請問下呢d究竟係乜野?
會唔會對bb o既視力有影響?
會唔會係佢手指仔捽眼時刮到自己隻眼? 但係佢眼白無血絲, 一d紅都冇

多謝你解答啊~

大宅

應該係局部結膜浮腫, 不會影響視力. 手指仔捽可以引起咖~See Dr. if persists.
原文章由 jutaubing 於 07-7-24 12:24 發表
Dr. Yonex,

尋日發現我bb女隻右眼眼白出現一d透明o既物質, 好似晶體增生咁, 初時以為係眼屎, 但係抹唔走架, 好似黐實o眼球度咁
想請問下呢d究竟係乜野?
會唔會對bb o既視力有影響?
會唔會係佢手指仔捽 ...

大宅

Hi Dr. Yonex,

bb現在10個大,近來經常有口氣,應怎樣處理.口腔內一直是白色一撻撻的,但是沒有突起,是否有問題.請回覆,謝謝!
勿以善小而不為,勿以惡小而為之!

大宅

唔該晒~
咁係咪即係有機會係傷口, 會被感染? but if not infected, 基本上應該會散?
咁如果帶佢睇醫生, 應該係兒科定眼科呢?

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 12:32 發表
應該係局部結膜浮腫, 不會影響視力. 手指仔捽可以引起咖~See Dr. if persists.

大宅

原文章由 jutaubing 於 07-7-24 12:38 發表
唔該晒~
咁係咪即係有機會係傷口, 會被感染?
Ans.: 唔算~
but if not infected, 基本上應該會散?
Ans.: Yes, but eye-drop like Dextracin can help
咁如果帶佢睇醫生, 應該係兒科定眼科呢?
Ans.: 兒科/普通科.

大宅

痛唔痛, 會否是鵝口瘡( Oral thrush)
原文章由 Dinomine 於 07-7-24 12:37 發表
Hi Dr. Yonex,

bb現在10個大,近來經常有口氣,應怎樣處理.口腔內一直是白色一撻撻的,但是沒有突起,是否有問題.請回覆,謝謝!

大宅

Thanks a lot! Dr. Yonex

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 12:47 發表
原文章由 jutaubing 於 07-7-24 12:38 發表
唔該晒~
咁係咪即係有機會係傷口, 會被感染?
Ans.: 唔算~
but if not infected, 基本上應該會散?
Ans ...

大宅

其實喺二個月大到發現,當時醫生都有睇過但都唔知是什麼,到現在仍然存在.每日都有為bb抺口腔的,沒有損或突起的.
本來bb隔兩三日大便一次,近10日每日都有大便,每次都帶點爛,是否出牙呢!

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 12:49 發表
痛唔痛, 會否是鵝口瘡( Oral thrush)
勿以善小而不為,勿以惡小而為之!

複式洋房

好擔心呀!

我BB現在1歲(但早產3個月,現在應該計10個月),最近一路都唔肯食奶和粥,每餐奶大約食3-4安,粥只食小半碗...他已4個月沒有再重過了,一路維持現在8.1kg,我很擔心呀,唔知應該點做....請問DR YONEX,BB有問題嗎,我可以點做呢?.......:cry: :cry: :cry:

大宅

聽落又唔似oral thrush~
可可映張Close-up send 比我睇吓? at [email protected]
原文章由 Dinomine 於 07-7-24 13:03 發表
其實喺二個月大到發現,當時醫生都有睇過但都唔知是什麼,到現在仍然存在.每日都有為bb抺口腔的,沒有損或突起的.
本來bb隔兩三日大便一次,近10日每日都有大便,每次都帶點爛,是否出牙呢!

大宅

未必有問題咖. 因為他出世輕磅, 跟住Catching-up 快了..現在調整吓都未定. 你比D具體數字我睇睇.
原文章由 *karentang* 於 07-7-24 14:59 發表
我BB現在1歲(但早產3個月,現在應該計10個月),最近一路都唔肯食奶和粥,每餐奶大約食3-4安,粥只食小半碗...他已4個月沒有再重過了,一路維持現在8.1kg,我很擔心呀,唔知應該點做....請問DR YONEX,BB有問題嗎 ...

大宅

肺炎鏈球菌針

我小B快兩個月了,我問過兩個醫生,佢地都不太贊成同小B咁快打呢種針,點解又有媽咪話要兩個月內打第一針?

詢問過的醫生背景如下:
1) 我的家庭醫生(打針都一定會幫襯佢打,有利益關係存在)
2) 健康院的醫生(政府出糧比佢,唔會有利益關係存在)

但兩醫生都不大同意小B兩個月就打肺炎鏈球菌針,佢地話小B未必頂得住支針,佢地建議小B大一點才打。我家庭醫生的建議是7-12個月才考慮打,咁我應該點做好?

請 DR YONEX 比啲意見可以嗎?

[ 本文章最後由 siutatbo 於 07-7-24 17:34 編輯 ]
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

大宅

我稔這兩位醫生都不太熟識這支針. 正常地, as recommended 2007 USA schedule, 我會同bb 開始在2個月大打, 跟6合1/5合1 同一個visit 打, 一齊喊埋~

原文章由 siutatbo 於 07-7-24 17:32 發表
我小B快兩個月了,我問過兩個醫生,佢地都不太贊成同小B咁快打呢種針,點解又有媽咪話要兩個月內打第一針?

詢問過的醫生背景如下:
1) 我的家庭醫生(打針都一定會幫襯佢打,有利益關係存在)
2) 健康院 ...

大宅

Dr. Yonex,
我BB約1個月大,最初面部出咗紅色點點 (有白色粒),初時只出幾粒,但2/3日後全個面+頭皮都有,依家背部都出埋,已睇咗兒科,醫生話係因汗線未成熟排出唔到毒素所致,開咗枝药膏-Foban Cream,但到現在都無停止過,D皮膚仲好鞋添,應該點做呢?

大宅

轉用Cutivate cream 每日搽兩次, 先用3日, 好D 就每日一次.

原文章由 oojj 於 07-7-24 19:41 發表
Dr. Yonex,
我BB約1個月大,最初面部出咗紅色點點 (有白色粒),初時只出幾粒,但2/3日後全個面+頭皮都有,依家背部都出埋,已睇咗兒科,醫生話係因汗線未成熟排出唔到毒素所致,開咗枝Ő ...

大宅

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 19:50 發表
轉用Cutivate cream 每日搽兩次, 先用3日, 好D 就每日一次.

Dr. Yonex,
Cutivate Cream係屈x氏 or 萬x有無得賣,枝cream有無類固醇?

大宅

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 19:50 發表

Dr.Yonex,
枝cream 要有醫生紙先買到噃!

複式洋房

Dr Yonex,

我的兒子得了川崎症,需要食一段時間阿斯匹靈, 我想問.....
1. 是否長期服用阿斯匹靈要避免接觸水痘或流行性感冒的病人,以防止雷氏症候群的發生?
2. 如要去一些人多的地方有什麼可以預防?
3. 可否帶他去游水?
4. 雷氏症候群症,是否死亡率極高.
5. 如雷氏症候群症發病初期會否容易發現?

煩請回覆!無言感激!

首頁
23456...99

尾頁

跳至