跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有時真係好予盾,又想陪小b多d,但又想揾多d錢俾小b洗,都唔知點取捨!雖然我份工都好舒服,5點9走得,但真係好想有多d時間陪佢... 你哋會點呀?

大宅

我自己坐完月就決定全職湊b, 因為bb呢個時間最需要媽媽 (我唔想佢跟其他人多過跟我), 我又可以睇到仔仔所有既第一次!

我開頭都好似妳咁諗, 但老公認為bb而家仲未要用好多錢住, 我可以湊到佢返幼稚園時再出返黎做野!

複式洋房

人人都話我個bb好好玩, 見到人就笑, 不會哭, 自己會去睡又不扭計!我想, 是因為由我準備開始有bb, 就沒有工作, 只係幫手做下 part time, 又夠休息, 又開心, 所以我bb出世後都係個開心bb.

現在原本一星期返兩天的工, 都越返越少, 得閒就同bb去玩, 教佢學下不同的事物, 可能經濟會沒有以前那麼好, 但我地覺得要養多個工人在家, 不如自己做埋, 做下part time, 咁就不會錯過與bb這段時間!

現在bb一見到父母, 就會立刻笑!這點, 已經覺得值得了!

複式洋房

老實講...我唔係咁讚成日地做全職媽咪...我自己份工其實都好忙,每日都得好小時間同bb玩(因為放工返去見女女都成9點幾,而且我因為平時同老公都係工作時間好長而每個星期日晚帶囡囡去奶奶度,星期五晚至接囡囡返屋企),但係我一d都唔覺自己冇時間陪佢,每日我一放工就去奶奶度同食飯...跟全同佢玩一陣..大約十點返屋企日日如是...放假就帶去婆婆度玩...帶佢去街街,佢一樣好開心...成日 到出晒聲...我認為有工作唔會對世界咁脫節,而且襯年輕賺多個$,將來有d乜事要用$,都唔駛咁憂嘛...有備無患總好多臨渴至來掘井呀....

大宅

me too

大宅

自己性格關係, 我係做唔到全職媽咪, 如果我唔做0野, 先唔講收入, 我自己一定頂唔順, 好似 PeggyNgan 咁講, 我怕自己會脫晒節~~~我諗就算我經濟ok, 我都會做 part-time, 唔會做全職媽咪, 何況我同老公 e+ 經濟一般, 如果唔做0野, 過2年先再做, 個 market 咁多人, 有 d 公司仲會介意你有小朋友, 咁點解要請你唔請其他人?
至於亞 b, 我媽咪0黎0左我屋企住, 佢同我湊, 亞 b 一日瞓15、6個鐘, 朝早食完奶就瞓, 肚餓起身食奶, 食完玩一陣又瞓, 如是者, 瞓到下晝5、6點先起身, 我6:30都返到屋企, 果時亞 b 最精神, 咪同佢沖涼呀、食糊仔呀、玩呀咁0羅, 夜晚係我地親子時間, 除0左食飯沖涼, d 時間都比晒亞 b, 所以佢好跟我, 又跟我老公, 佢扭計時都係要我唔係要婆婆, 所以我從來無擔心過因為做0野而同亞 b 疏離0左; 即使我放假0係屋企, 日頭都係睇住佢瞓覺咋, 雖然佢再大 d 會瞓少 d, 活動時間多0左, 但我又唔覺唔夠時間陪佢喎~~~
如果 e+ 做緊份工好夜放工呀、又或者返到屋企比得好少時間亞 b, 而唔做0野經濟許可自己性格又接受到0既, 咁可以試0下做全職媽媽~~~

大宅

I think it's really depend on your economic situation and your feeling....

I never expect that I will be a full time mama before..... But I am totally changed after my bb came into my life, I hired a maid before but I really don't like her to touch my bb ( it is so staight! I don't have this kind of feeling when my mother hold my bb) I keep crying when I started to work and I know I must take care of my bb, otherwise I will be crazy!!!

But economic reason is a very important point to concern with.... it will be a pressure in a family, It will bring unhappiness and stress to you.... Remember, your bb can feel it, they are amusing, Happy Mom----- happy BB!!!

大宅

me too, 雖然真係比返工辛苦, 但都值得, 因為仔仔很多的第一次都是我第一個看到的, 而且是我教他的.
原文章由 yiho 於 07-7-8 18:26 發表
我自己坐完月就決定全職湊b, 因為bb呢個時間最需要媽媽 (我唔想佢跟其他人多過跟我), 我又可以睇到仔仔所有既第一次!

我開頭都好似妳咁諗, 但老公認為bb而家仲未要用好多錢住, 我可以湊到佢返幼稚園時再出 ...

子爵府

暫時吾會,因為我份人一向好緊張身邊d人,如果全照顧我同bb都吾係好事,加上好易過吾到其他人手,但係我係好盡自己時間一放工就即接佢,除返工外所有時間用黎照顧佢,每晚都係我un佢去到成點,有時返早真係超辛苦,初初佢用米水開奶就仲辛苦每日訓三個鐘,但為左佢真係mug都得,只係我性格吾得咋

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我對上一份工做左8年, 正當我想轉工就有左bb, 所以就同老闆say goodbye, 由有左到bb而家七個月, 我好enjoy湊囝囝, 睇住佢一日一日長大, 好開心, 我都有請印傭, 其實可以唔駛請的, 不過我老公本身唔係一個好企理的人, 但佢又唔能夠忍受到屋企亂七八糟, 佢又鐘意食住家飯, 權衡過之後就請印傭, 佢主要負責家務煮飯, 我睇囝囝.

[ 本文章最後由 LMCK 於 07-7-9 01:38 編輯 ]
,

大宅

我都想架, 不過現實係唔可以既......
不過有時我又會咁諗喎, 雖然同阿b既時間係短,
不過我希望自己更加珍惜......
而家佢認人啦, 開始成日叫阿媽,
所以呢, 我返工點辛苦都唔記得晒囉.....

大宅

對上一份工做左3年, 轉份新工剛剛過試用期就有左bb, 所以就同老闆say goodbye. 由有左到bb而家6個月, 我好enjoy湊囝囝, 睇住佢一日一日長大, 好開心.

其實凑B係辛苦過返工,但係睇到佢笑,佢長大,都覺得係值得嘅
BB - 12月29日 - 重6.9磅.      

洋房

原文章由 Angel小茵 於 07-7-9 09:29 發表
我都想架, 不過現實係唔可以既......
不過有時我又會咁諗喎, 雖然同阿b既時間係短,
不過我希望自己更加珍惜......
而家佢認人啦, 開始成日叫阿媽,
所以呢, 我返工點辛苦都唔記得晒囉.....

你阿b識得叫媽媽喇??好叻呀!!我個仔未識呀,點教佢叫架??

別墅

原文章由 PeggyNgan 於 07-7-8 22:07 發表
老實講...我唔係咁讚成日地做全職媽咪...我自己份工其實都好忙,每日都得好小時間同bb玩(因為放工返去見女女都成9點幾,而且我因為平時同老公都係工作時間好長而每個星期日晚帶囡囡去奶奶度,星期五晚至接囡囡返屋 ...

我都贊成你咁講, 只要你每日都有見佢同佢玩, 教到佢野, 佢一樣會好癡你...

複式洋房

多謝哂咁多位媽咪分享。我都係因為怕會同社會脫節,所以遲遲都未resign。我前排申請咗轉做half day,最近公司終於approve咗,返9-12:45,下畫可以多d時間陪小b ,真係好多謝老細既體諒

子爵府

2018復活節勳章

我就由有左大仔開始到而家細仔七個半月大 ,都係老細特別比我返上午(下午係屋企check/reply email,有急事電話聯絡),前後都有兩年半啦,真係好好架..又可以自己揾$$,唔駛做伸手黨,買咩比兩個仔唔駛同人交待,唔駛就住就住,放工好多時間陪兩個仔,打針/有咩特別事唔駛請假,成日同大仔去公園玩,去逛公司,食tea,真係好正,好正...

不過大仔下個月返N1,細仔都有8個月,我地又請左個印印,兩個仔負擔都几大,我諗住同老細講9月返番全日,趁而家後生揾多d $$.

不過我free 左咁耐,可能有排先習慣做返全日...:-|

原文章由 SuetSuetChu 於 07-7-14 16:45 發表
多謝哂咁多位媽咪分享。我都係因為怕會同社會脫節,所以遲遲都未resign。我前排申請咗轉做half day,最近公司終於approve咗,返9-12:45,下畫可以多d時間陪小b ,真係好多謝老細既體諒

洋房

SuetSuetChu :
你已經好啦,可以準時放工....我放工返到屋企 (長洲)好多時都9:00+,自己食埋飯沖埋涼都心10:00+...
晚晚都同B仔玩吾夠半個鐘...個C6又吾爭氣...
所以都無計....多左個B,又多左個工人,水电煤樣樣都係$$
吾做點攪

原文章由 SuetSuetChu 於 07-7-8 13:45 發表
有時真係好予盾,又想陪小b多d,但又想揾多d錢俾小b洗,都唔知點取捨!雖然我份工都好舒服,5點9走得,但真係好想有多d時間陪佢... 你哋會點呀?

伯爵府

Angel小茵

我同你一樣~
"我都想架, 不過現實係唔可以既......"

大宅

if 生多個就會 .....

複式洋房

好想, 但不能, 經濟不容許....
我都好想好想時時見住囡囡....

首頁

尾頁

跳至