跳至

首頁

尾頁

伯爵府

抽天水圍居屋, 未能決定要今期的屋苑, 還是等下期的屋苑,
請大家給我一點意見, 如果有以下優缺點, 你地會點選擇呢??

今期揀天盛/天麗
1)交通方便d, 市區回家, 唔使再轉輕鐵
2)就近3歲囝囝所讀幼稚園, 可步行回校
3)沒有朋友/家人在附近住
4)覺得和諧式單位較 實用寬敞
5)天水圍南較少問題家庭, 學校校風較好, 童黨少一點

下期揀天富
1)交通冇咁方便, 市區回家, 要再轉輕鐵, 大概多15-20分鐘
2)不近3歲囝囝所讀幼稚園, 需要搭輕鐵大概20分鐘回校
3)同屋苑住左有亞哥 1 家 & 好朋友 3 家 , 其中3家有年紀相約小朋友
4)只有康和式單位, 長走廊覺得冇用
5)天水圍北較多問題家庭, 好學校較少, 童黨多

請比下意見, 你地會考慮咩係重要? thank you~

男爵府

好媽媽勳章

不是賣花讚花香, 天盛確係好住
但妳要諗下多時間要哥哥幫忙嗎 ? 如果不需要的話, 我會揀天盛. 況且妳小朋友在這一邊讀書. 同學仔都是住附近的. 將來一定可以識到好多朋友, 一齊去玩.

原文章由 可樂皓皓 於 07-7-9 00:28 發表
抽天水圍居屋, 未能決定要今期的屋苑, 還是等下期的屋苑,
請大家給我一點意見, 如果有以下優缺點, 你地會點選擇呢??

今期揀天盛/天麗
1)交通方便d, 市區回家, 唔使再轉輕鐵
2)就 ...

[ 本文章最後由 tingchichi 於 07-7-9 00:48 編輯 ]

男爵府

可樂,

我會揀天盛.

原因:
1. 近西鐵站, 交通較為便利 - 萬一將來想換樓, 個價會比天富好;
2. 如果同老人家同住, 我覺得和諧式比較好, 因為個廚房會大D,

男爵府

3. 學校網好D.

話時話, 我都無見你好耐

禁止發言

伯爵府

好矛盾哩...
我同老公既好朋友, 同埋至親都有天富哩...

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

別墅

我剛買左天盛苑了,之前睇哂全部天水圍屋企咁制
我揀既原因同樓主一樣
我同老公返工都搭西鐵,而且環境都好乾淨下..
今日仲幫BB報左小天使返n1..

小店Hope Store 專營兒童服装,希望各位媽媽都可以係小店挑選到"心水"貨品給自己的小寶寶!!!
http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/booth/magmag1710

伯爵府

好媽媽勳章

可樂,

我會揀天盛.你列出既優點,天盛佔多數,只係唔同你地親戚朋友一個屋苑,講真,天盛去天富唔係好遠jet......要搵朋友,唔會太難....

珍珠宮

原文章由 可樂皓皓 於 07-7-10 00:49 發表
好矛盾哩...
我同老公既好朋友, 同埋至親都有天富哩...

當然揀天盛,交通好好多!!
講真你日日要番工,同仔仔番學,當然每日交通重要 d!! 你唔會日日見朋友呀,係唔係!
而且天盛去天富都好近姐,又唔係要搭好耐車!!
我 d 屋企人,朋友,全部住市區tim! so 天盛 & 天富對我黎講,真係住附近!

[ 本文章最後由 webjen 於 07-7-10 12:41 編輯 ]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

thx 各位
我都好明白,,, 只因有d心結, 情意結
連住天富既都叫我揀天盛/天麗...:-|

webjen,
哩個星期6畢業禮呀:mrgreen:

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

伯爵府

原文章由 bigmagmag 於 07-7-10 11:57 發表
我剛買左天盛苑了,之前睇哂全部天水圍屋企咁制
我揀既原因同樓主一樣
我同老公返工都搭西鐵,而且環境都好乾淨下..
今日仲幫BB報左小天使返n1..

hi... bigmagmag,
你係經地產買天盛架? 介唔介意話比我知你搵邊間地產代理及單位size及價錢呀? thx~~~

大宅

我都是住天盛,交通好,環境ok,但食同shopping就not good.

珍珠宮

原文章由 可樂皓皓 於 07-7-10 13:12 發表
webjen,

恭喜皓皓
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

仲成日懷念那些好日子?

原文章由 可樂皓皓 於 07-7-10 13:12 發表
thx 各位
我都好明白,,, 只因有d心結, 情意結
連住天富既都叫我揀天盛/天麗...:-|

webjen,

公爵府

hi 皓皓媽,

記得我嗎? 我都係住天盛, 原來呢度咁多人住天盛架

我都好 like 天盛, 交通真係好方便, 如我係你呢個 case, 都會就囝囝返學先.
[/url]

男爵府

天盛好,
交通方便,
環境乾淨
自成一角, 唔會有 D屋村童黨流連
無天水圍北咁擠迫
購物都好方便, 鄰近新北江商場又有街行又多食市:lol:
附近學校較少新移民

禁止訪問

民房

Hi!:) 我都係天盛

禁止發言

男爵府

可樂,

如果仍選住天水圍, 我都會遺天盛, 不過在我立場, 已買過一次居屋, 又不想再買第二次, 純粹個人意見.:mrgreen:

首頁

尾頁

跳至