跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

大家覺得揾間好的幼稚園重唔重要? 會唔會專登撰間好的幼稚園, 跨區返學都接受得到? 0511bb除咗要諗做大仔或細仔之外, 我有心水幼稚園但要跨區, 我老公覺得唔需要, 佢話學習好在乎個小朋友自己, 順其自然就最好, 唔好專登做咁多喎... 大家可以比吓意見嗎?

男爵府

我覺得幼稚園教育好重要, 因為要打好個底嘛, 而且 6 歲以下小朋友學野好快, 我唔想浪費佢呢段咁好時間.

我依家都係報左跨區學校, 因為樓下附近 d 學校, full 左唔收.

另外, 有校車一程就到, 所以我覺得都 ok.

不過, 都要睇下你有幾跨區, 我見有人住海怡半島, 但返將軍澳, 咁我就唔接受.

[quote]原文章由 gigiic 於 07-7-9 13:27 發表
大家覺得
[/url]

伯爵府

我都係俾子睿去屋企附近的幼兒院,因為plan緊生第2個,工人姐姐湊返�放學都方便D。

何為好既學校?我唔識分,只要囡囡enjoy校園生活,開心活潑,好發問,主動學習,對我來說已是達到幼教目的。至於實際學校教的是什麼,我實在沒有認真研究。何時學寫字,何時學數字,我沒有細問。囡囡學懂主動找答案,一定會學得更多,更有樂趣。

最希望學校多帶小朋友出外參觀,是我找幼兒園必問的問題。

伯爵府

好媽媽勳章

係啦, 一開始要揀學校, 就好多野要諗...

我住天水圍, 第一樣要諗, 就係好唔好誇區讀幼稚園
講真, 我預左小學係出番來讀的了
但係幼稚園, 又真係好似唔駛咁做...
依家留意幼稚園, 幾個區的都要睇, 好煩...
暫時諗住俾佢係屋企附近讀一兩年前
然後才決定是否搬番出去住...

揀幼稚園, 我主要睇口啤, 同埋會親自去學校睇下
之前去過九龍塘啟思的開放日度睇
睇完, 印象麻麻, 我覺得老師唔係幾有熱誠
有個成日都好冷冰冰咁同小朋友講唔好搞呢樣, 唔好搞果樣
我唔係好鍾意呢D咁discourage學生的管理方法.

跟住係大仔細仔問題
又係另一個煩問題
諗住出年年頭插班俾佢讀n1先
等佢適應下
但係, 我又想佢做大仔多啲
或者再repeat一年n1~~又怕會很"低能"....

好多野都未有最後決定呢!

別墅

我都覺得幼稚園教育係好重要,但何為好定唔好先?

要跨區學校未免令小朋友太辛苦,又要比較早起身,又要坐校車.D小朋友初初開始返學讀書,已經要面對很多新事物,如果再俾佢覺得要離開屋企(坐車)0甘遠,會好冇安全感.如果係屋企附近,會俾佢覺得好似落街落公園,玩完讀書後就一陣可以返屋企,心情都放鬆D,0甘自然學習能力都高D啦!

家陣D人成日都話有壓力,所以我覺得最緊要唔好俾到壓力俾D小朋友,0甘係邊到讀書都OK,自然上手啦!

複式洋房

我選了屋企附近的天主教幼稚園, 扣埋學券, 每個月都要付HK$1200架, 不過呢間學校幾好呀, 因為我個大囝也都係讀呢間, 學到野囉, 一定要選間好D既學校, 關係到第二時升小學, 哥哥讀邊間小學, 細都跟埋讀邊間架, 所以一定要選擇好D囉,

KATHY
'http://www.baby

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我就認為最好搵返近屋企會比較好D.
好話唔好聽, 萬一有咩野唔舒服或突發事件, 都可以第一時間去接番亞仔,係咪:)
主 賜 平 安

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我和老公都想阿仔做大仔, 覺得佢第日升小學唔駛追功課追得辛苦. 但身邊太多意見, 而家重考慮緊...

男爵府

有無人可以話比我知咩係 做大仔 / 細仔呀 ? 即係 08 定 09入學 ?
thx !

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 gigiic 於 07-7-12 13:49 發表
我和老公都想阿仔做大仔, 覺得佢第日升小學唔駛追功課追得辛苦. 但身邊太多意見, 而家重考慮緊...

我都係咁, 問過專業人士, 如教幼稚園的fd, 都話做大仔好
但係身邊啲親戚就成日都話早啲俾佢讀
不過我會傾向俾佢做大仔多

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 LongLong1110 於 07-7-14 16:03 發表
有無人可以話比我知咩係 做大仔 / 細仔呀 ? 即係 08 定 09入學 ?
thx !

做細仔係bb在兩歲八九個月就入讀k1, 即係啱啱meet到入k1的最底年齡限制
做大仔, 就係等佢後年九月先讀k1, 到時就係三歲八九個月, 應該差唔多係全班最大的了. 分分鐘比同班細仔細一年.

如果做細仔, 就要出年讀k1, 今年年尾要睇定幼稚園
同埋bb又唔夠年齡先讀n1(though not necessary), 要出年年頭插班先讀到.

做大仔, 就可以08年9月讀n1
09年9月讀k1

別墅

除非父母有特別心水喜愛的跨區幼稚園,否則我個人覺得讀屋企附近的會比較好。
另做大仔、細仔的問題:要先睇BB的能力適合大仔定細仔,我個囡10月出世返咗半年的PG,我見各個小朋友的學習程度不一,到現在要升班的時候,有些年尾出世的小朋友升不到班。所以好睇小朋友本身的能力。
[/url] [/url] [url=http://www.baby-gaga.com/]

首頁

尾頁

跳至