烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人用過Woll,好唔好用?

Woll有幾個系列,邊個系列較好?

大宅

回覆:Woll鑊好唔好用?

我見pan有兩種,有細耳仔,同無耳仔,是唔同系列,邊種好呢?

有無人用過?

有耳仔:

大宅

無耳仔:

大宅

回覆:by2415 的帖子

very good but expensive over 3k
I got diamond best from I love kitchen

別墅

Diamond best v good!!

大宅

買過舊款 用得耐一樣痴 (佢話係我清潔不善喎 不過我唔覺囉) 而家用不銹鋼鑊 原來識用一樣唔痴

珍珠宮

大廚勳章

michellengsm 發表於 14-2-11 17:11
買過舊款 用得耐一樣痴 (佢話係我清潔不善喎 不過我唔覺囉) 而家用不銹鋼鑊 原來識用一樣唔痴

...

正常用係會有少少黐 , 因為 易潔塗層內含 "鑽石微粒" , "鑽石" 本身 冇防黐底(易潔)功能 , 所以 鑽石塗層 係會有少少黐 .
至於 "用得耐一樣黐" , 通常嘅原因係 : 鑽石塗層 嘅主要原料 PTFE 不能承受超過 260℃ 高溫 !
一般人用易潔 pan 都唔捨得落多 d 油 , 導致出現 "乾燒" 引致 鑊面溫度 超過 260℃ , 直接將 PTFE (teflon) 塗層 燒至 分解 (產生毒氣) , 於是 鑽石塗層 便逐漸 永久 喪失 易潔功能 !!!!!!!!!!!!

代理 唔會教精妳 "唔可以超過 260℃" , 因為 佢哋 意圖掩飾 ...... 其實 , 鑽石塗層 同一般傳統 teflon 易潔塗層 嘅用料都係嗰種 會釋放毒氣 (有毒微粒) PTFE !!!!!!!!!

michellengsm  所以冇再用易潔產品了  發表於 14-2-11 22:27
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

引用:very+good+but+expensive+over+3kI+got+dia

原帖由 janbibibi 於 14-02-11 發表
very good but expensive over 3k
I got diamond best from I love kitchen
請問你用咗幾耐?

一直都咁好用無變差?

大宅

引用:Diamond+best+v+good!!+ +

原帖由 cheers1226 於 14-02-11 發表
Diamond best v good!!
請問耐唔耐用?

用耐咗會否變差?

大宅

引用:+本帖最後由+khman+於+14-2-12+09:48+編輯+

原帖由 khman 於 14-02-11 發表
即係佢唔係比易潔安全?

我想買,以為佢安全過易潔鑊添!

我睇過台灣blog,又話可去到300度,唔同易潔鑊,佢可以先熱鑊再落油。

但睇你所講,佢同易潔無大分別。

男爵府

Woll本身就係易潔鑊,不過話有鑽石成份,所以硬啲啫,我用過煎pan,唔覺特別勁或襟用,我覺得唔值咁貴,寶迪抵用過佢。

珍珠宮

大廚勳章

by2415 發表於 14-2-13 08:01
即係佢唔係比易潔安全?

台灣blog 話可以去到 300℃ !?
我唔知佢根據 d 乜嘞 ?
除非 Woll 有新款塗層啦 (例如 : 陶瓷 易潔塗層) , 咁就可以去到 300℃ .
否則 千祈唔好隨便相信 .

Woll 鑊值得推薦嘅系列 就 只有 "Diamond's Best" .
只有 "Diamond's Best" 嘅系列係有 "鑽石"塗層 .
其它系列 (例如 : Logic , titanium now6 ) 都唔係 "鑽石"塗層 !!!! 千祈唔好搞錯呀 !!!!!!

sales 就梗係想 "魚目混珠" 啦 , 有 d sales 又可能真係 "球球/奇奇"、"唔清/唔楚" ......

"Diamond's Best" 系列 應該係全線產品都唔可以用 電磁爐 .
用得 電磁爐 嘅 woll 鑊就一定唔係 "鑽石"塗層 !!!!
有 d 媽咪 買咗款 可以用電磁爐 嘅 弧形圓底 woll 鑊 , 仲以為真係用緊 "鑽石"塗層㖭啊
所以 , 買 woll 嘅時候 , 真係要做足功課 , 唔好隨便相信人 , 好多 報紙、雜誌、blog、網上商店 ... 等等 都係"球球/奇奇"、"唔清/唔楚" 㗎咋

據我所知 , woll 嘅所有 "易潔"塗層 都係 PTFE !!!
無論咩系列 Diamond's Best、Logic、titanium now6 .... 全部都係 PTFE (teflon) !!!!
無論有冇 "鑽石" , 都一樣係 PTFE (teflon) 塗層 !!!!!

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

by2415 發表於 14-2-13 08:01
即係佢唔係比易潔安全?

唔好嫌我 "長氣" .....
我要重點指出 , 我推薦 woll 嘅 Diamond's Best , 並非因為 鑽石塗層 比一般 PTFE 易潔 "安全" .
其實 鑽石塗層 同一般 PTFE 嘅易潔塗層 係一樣 咁唔安全 ; 鑽石塗層 只係比較耐刮 d 㗎咋 .

我喜歡 鑽石塗層 嘅原因 就只有一個 , 就係 鑽石塗層 嘅 "傳熱速度" 比較快 , 可以有效煎封 牛排 .
如果 用同一火力 嚟比較 , 鑽石塗層 煎出嚟嘅 牛排 仲好 juicy , 但其它 PTFE 嘅易潔 pan 就煎到縮哂水 ....

再舉另一個例子 , 我個飯煲嘅內膽塗層都係用 鑽石塗層 (Pan 記 西施煲) , 佢嘅火喉真係好 d , 煲粥夠綿 , 煲糙米夠腍 ~
for you information : Pan 記 西施煲 嘅 鑽石塗層 同 Woll 唔多似 , 似係 Swiss Diamond 多 d ~

ご馳走様

大宅

回覆:khman 的帖子

如果想揾隻抵用易潔pan,有無建議? 3k woll好貴

珍珠宮

大廚勳章

fitman 發表於 14-2-13 10:41

IKEA 365+
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4339444&extra=page%3D86

ご馳走様

子爵府

2018復活節勳章

試過,唔work!
個盒又話可以電磁爐,但放上爐半個鐘都仲未煎得熟隻蛋,電磁爐開到個面好熱但隻pan都只係微暖

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有睇開你幫JM解答難題,見你對爐同鑊都好有研究,想請教,用緊電磁爐想買塊墊係可用任何煲,係有無用呢

子爵府

2018復活節勳章

引用:如果想揾隻抵用易潔pan,有無建議?+3k+woll

原帖由 fitman 於 14-02-13 發表
我用moneta意大利陶瓷白鍋,用得耐(3年左右)都會痴底,但易洗,暖水浸一陣就沖甩曬啲漬

男爵府

lafield 發表於 14-2-13 12:06
我用moneta意大利陶瓷白鍋,用得耐(3年左右)都會痴底,但易洗,暖水浸一陣就沖甩曬啲漬

...
其實一般要幾耐先痴先叫做唔襟?

珍珠宮

大廚勳章

Veronique@chan 發表於 14-2-13 12:05
有睇開你幫JM解答難題,見你對爐同鑊都好有研究,想請教,用緊電磁爐想買塊墊係可用任何煲,係有無用呢 ...
我冇用過墊 . 我諗塊墊係 矽膠 造 , 如果係靚嘅話 , 或者可以捱到 250℃ , 呢個溫度足夠用嚟煎、炒 .不過 , 我好懷疑係未真係可以捱到 250℃, 我怕佢只係可以 承受高溫一段短暫嘅陣間 , 如果 受熱 時間一長 就抵受唔住熱力 溶化 .

另一個問題係 "墊高咗" 個煲 , 電磁爐嘅火力會稍稍受到影響 .
甚至 有機會搞到個電磁爐 detect 唔到個煲 而開唔著火㖭 .

其實 , 塊墊都係 矽膠 造 , 不如試吓用塊 牛油紙 (焗爐紙) 來代替塊墊啦 .
可以試吓搵 d 品質較好嘅 牛油紙 , 或者都可以捱到 250℃ .

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至