夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

:-( 好唔開心,想搵人傾下,但唔想比朋友,家人知道,因為我唔知自己的想法對唔對,係唔係好自私。
我同老公拍左拖11年,marry左2年幾,個仔宜家快2歲,老公大陸有間factory,一個week要上去4日,其中有2晚唔番hk的,就算佢唔上大陸,留在hk 的office工作,都會好late先回來,我同個仔都sleep左了,so每個week,我地只可以見1-2日,而呢1-2日,就係要同佢daddy, mummy飲茶食飯,我的生活好悶。
我要番工,日間,個仔由我mummy同工人湊(mummy日日都來我家幫我湊仔),我大約5-6點回到家,我mummy就會走,每日都一樣。
我覺得自己好悶,好唔開心,因為有老公=冇老公,家事佢從不過問,家中的一切大小事,都要我一個人去handle,個仔病左,佢可以一個電話都冇,佢覺得我乜都可以攪掂。佢只係會earn money回來。有時掛住老公,打電話比佢,佢一聽個電話,就話:做緊野,唔傾啦!我一聽到,我都即時冇哂心機,費事再食lemon。
我唔開心,但我唔可以隨時搵朋友傾計,食飯,因為我夜晚要湊住個仔,我唔可以叫我mummy幫我湊仔,但我就去左同朋友玩,而我亦唔放心工人一個對住我個仔。
我因為悶,唔開心,成日(平日)都想同我家人食飯,但漸漸地,我mummy都覺得我有d煩,問我做乜自己有個屋企,都要成日痴住佢。
呢d事令我心情唔好,好燥,有時同老公一開口就argue,我都唔想自己係咁樣。漸漸好似同老公冇乜話題,我地只會傾關於個仔的事。
雖然我知道佢做的所有,都係為左個仔,但我更加唔想因為咁樣而犧牲左個家。
我真係好羨慕我的同事,佢地可以日日同老公食飯,有正常的家庭生活。
我覺得我乜野都要自己丞擔,沒有人同我一起去面對問題。
其實如果冇個仔,我諗我同老公的感情都好難去維繫。

我係唔係好唔識諗?我是否好自私?我唔敢同老公講,因為我怕佢覺得我好唔體諒佢,跟住就會不只解決唔到個問題,仲會令我更唔開心,仲會鬧交:-(
一路打呢篇野就一路喊,我真係好唔開心。:-(

[ 本文章最後由 ill 於 07-7-12 09:28 編輯 ]

別墅

原文章由 ill 於 07-7-12 09:26 發表
:-( 好唔開心,想搵人傾下,但唔想比朋友,家人知道,因為我唔知自己的想法對唔對,係唔係好自私。
我同老公拍左拖11年,marry左2年幾,個仔宜家快2歲,老公大陸有間factory,一個week要上 ...

同你老公傾下你個感覺啦..唔講唔講佢會當無o野架..

另外..bb都大啦(差唔多2歲)..你可以放假去探你老公..

順便去玩下囉..佢唔主動你咪主動d囉:mrgreen:
:party: :mrgreen: :mrgreen:

複式洋房

兩個人一齊一定要亙相坦承,既然你心中已有唔開心,鷓何一個獨自承受,試試將你感覺同你老公好好商量,而你講既說話唔好令佢feel你唔識體諒佢,另外,你又要佢知道有時d嘢就算點都要有日family day陪下仔女喇,你地要心平靜氣傾,如果僭一聽就發爛,你就唔好再出聲嘈佢住,搵一個時間係佢心情又好先講,男人會易受d架

別墅

自己都可以搵d節目排遣下啦。
有d世藝,個人就唔會咁down。
不過,都要同你老公心平氣和咁傾下。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

yes agree!!!

yuk hei mun

原文章由 超力女 於 07-7-12 10:25 發表
兩個人一齊一定要亙相坦承,既然你心中已有唔開心,鷓何一個獨自承受,試試將你感覺同你老公好好商量,而你講既說話唔好令佢feel你唔識體諒佢,另外,你又要佢知道有時d嘢就算點都要有日family day陪下仔女喇,你 ...

伯爵府

好媽媽勳章

樓主,

睇完你既剖白,好同情你既處境,亦好明白你唔開心既原因.
表面睇來,你擁有一個完整及幸福既家,
一個肯為屋企努力搵錢既老公.

但係你地既最大問題係:
缺乏左夫妻應有既生活及交流,
缺乏左溝通,交心既渠道.
你地既關係只係靠個仔黎維繫,
其實甘樣好易出現婚姻問題,
容易被第三者剩虛而入.
所以你既擔心係正常,亦唔係自私.

如果係我,我唔會想要呢種生活方式,
雖然生活好富裕,但夫婦之間無左"愛",
我寧願老公打份朝9晚6既工,夠生活已經ok.
起碼日日可以見到佢,一家人一齊.

我諗你真係要同老公好好甘溝通下,
叫佢俾番多dd時間係屋企,有番多d家庭生活.
你唔係萬能既,你都需要老公既愛護,你都有軟弱既一面,
你要同佢表達呢方面既"柔弱",
叫佢俾多d關注你同個仔.

禁止訪問

大宅

妳自己都需要空間, 有時可以約朋友消遣吓啦。妳有請工人幫手, 某程度妳都要相信她, 否則妳會好辛苦, 個人會常常胡思亂想。
不過,妳都要嘗試同你老公傾吓, 將妳的心結打開。

子爵府

原文章由 蜜糖小叮 於 07-7-12 11:37 發表
我同你都一樣乜都要自己攪掂,連做手術有妹妹陪我,但我男友無理問完一句無野嗎就理都唔理過,連一盒雞精或一句問候都無.連自己父親也是一樣,後來我同佢話唔關心我成日同朋友去街一D都唔理我感受,但佢話我唔 ...

我好同意你話: 有時唔想麻煩朋友,怕人地覺得我煩,又怕家人會worry

子爵府

原文章由 AW-HK 於 07-7-12 12:28 發表
妳自己都需要空間, 有時可以約朋友消遣吓啦。妳有請工人幫手, 某程度妳都要相信她, 否則妳會好辛苦, 個人會常常胡思亂想。
不過,妳都要嘗試同你老公傾吓, 將妳的心結打開。

可能是我的性格關係,我唔太放心我工人同個仔獨處,同朋友去左行,又會掛住個仔,覺得自己好似唔盡mother的責任,而自己就去左街,其實我自己都好矛盾。

子爵府

double, delete

子爵府

其實我是否自己在鑽牛角尖?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 ill 於 07-7-12 09:26 發表
我同老公拍左拖11年,marry左2年幾,個仔宜家快2歲,老公大陸有間factory,一個week要上 ...

應該同你老公講清楚你的情況及感受, 因為佢未必知道真實情況架.

翡翠宮

原文章由 ill 於 07-7-12 14:45 發表
其實我是否自己在鑽牛角尖?

都有小小..........
其實你都有幸福一面,
有媽媽工人幫手,
有自己嘅事業,
有上進嘅老公,
世事冇完美,睇開D啦!

如果唔可以改变生活,學習樂觀面對啦!
(同版好多人慘過你)

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

人生存係為左開心而唔係為左工作同錢,
我同老公都好同意呢點,
所以我地都寧願搵錢少d都想多d時間一家人共處

珍珠宮

其實有時工作野既真係好難控制,你老公話晒叫做事業有成,你地又有個完整家庭,好多人就算肯付出時間精神,都未必有回報..如果你有睇我段文章,我老公都係大陸做,但係做低級位,一樣成日唔返,我地仲要面對經濟問題...其實我覺得你好幸福了...

大宅

你可唔可以返大陸住, 仔仔係大陸讀書咪duck lor

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主我好明白你心情,因為我老公都係係大陸工作,照顧兒子的責任就係自己身上,我同你唔同,就係你有工作,有媽咪,工人幫手,我只有一個人(媽媽唔係香港住),有個家姐如果有事都可以幫下手,奶奶就難些,因為年紀大,我是全職媽咪,仔仔現在7歲了。
見老公的時間真係好少,但我們會有溝通,每個星期期望見面那天,但好快又到暫別的時間,初初都好唔慣,也有抱怨,但人總要為生活而生活,老公都是想為個家好,把抱怨的時間用來珍惜相處的時間比較實際,自己的生活圈子就要自己安排了,帶埋工人同仔仔一齊見朋友,仔仔由工人照顧,你就可以同朋友傾傾啦,又不會不放心,如果,果d係你好朋友,就不會介意你帶小朋友出來啦,我果時都係咁,一邊照顧小朋友一邊同朋友傾計,生活開唔開心,係睇你用咩角度出發,想開心就換個角度睇下啦,你永遠執著用這個角度睇,好難有改變,難度想老公結束大陸生意嗎?

大宅

男人找吃, 身不由己..........

首頁

尾頁

跳至