媽媽會所

跳至

首頁
12345...82

尾頁

大宅

2003年11月媽咪會所 (Part 3)

[size=xx-large]2003年11月媽咪會所 (Part 3)

----[size=medium]謹訂於2004年1月1日零時零分開張

[size=medium]祝各位新年快樂, 事事順利, 心想事成!

[size=medium]歡迎各位新相識舊知己, 聚首一堂, 分享彼此經驗, 互相交流大家心得, 一同支持一時失意的父母, 共同分享各人永久的喜悅...

[size=Large]\"\" 2003年11月媽咪會所 (Part 3)
--->新的在前

<此資料頁會存放在第一頁供各位查閱,last updated:28 Feb 2004: 3:08 am> Click Here!
[size=Large]請各出席版聚者留意:

經committee members 昨晚努力磋商後達成以下共識
[size=x-small]
工作人員安排:
(a) receipitionists: 冰極, mymavis
(b) 場務: 貝貝, vvbaby
(c) 演講者: cricri, pumpkin, yuling
(d) 遊戲評審委員: nov03mama, mymavis, vvbaby, 貝貝, ahpei
(e) 攝影師: cherrylung老公, vincent (dc)
.................nov03papa, veronica老公(dv)
(f) 健碩大隻佬: 所有daddy

版聚當日節目安排:
12:00 committee members 到場,
12:30 各出席者到場
12:30 – 1:00 互相介紹
1:00 – 2:00 午飯
2:00 – 3:00 遊戲比賽
*最佳髮型獎
*至cool大獎
*最佳笑容獎
*美目大獎
*最多表情獎
*最多野講獎
*最合襯金童玉女獎
3:00 – 4:30 由父母投票選舉
*完美肌膚獎
*傑出衣著獎
*最似父母獎
*最佳女婿&新抱獎
*大頭仔、大頭妹獎
*高難度動作獎
4:30 拍照
5:00 - 6:00 交流心得
6:00 - 滿載而歸

豹豹: 版聚當日我同豹爸諗住幫手之後清潔運動,做

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Re: 2003年11月媽咪會所 (Part 3)

[size=large]新年快樂!!!

各位媽媽青春常註美麗動人
各位爸爸有型靚佬心想事成
各位 BB 快高長大絕頂聰明!!!!!!!!

男爵府

[size=large]Happy New Year 2004

祝各位事事如意,身體健康,BB快高長大,精靈活潑!

大宅

貝貝,

Well Done!

大宅

Dear all,
祝各位新年快樂 , BB快高長大 !
Dear 豹豹媽媽,
衍霆同阿豹哥一樣, 都係地中海 !! 側邊d頭髮好長但中間無乜, 但d人話而家bb胎毛會甩, 遲下會生番出黎...

Dear poonhui,
你都快d整個網頁比BB啦, 好得意架!

ahpei

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

nov03bb 寫道:
貝貝,

Well Done!

thanks~

嘩!! 你將你個仔攪到好似[筋肉人]咁架!!!!!!!

大宅

[img align=right]http://personal.cityu.edu.hk/~lbmanchu/1605ani.gif[/img][size=xx-large]變形俠醫
有機會的話, 送明傑到少林寺學藝, 練到一身肌肉, 橫練金鐘罩, (不練童子功), 再練易筋經內功...有頭髮即俗家弟子!

大宅

大家好~
祝各位 : 新年快樂~大家開開心心~bb快高長大身體健康!

我今日開始同bb轉奶粉啦~希望佢食到a+啦!

等我都update先:

[寶寶吃什麼奶粉 List:]
惠氏Gold S-26 No.1:
Nov03bb

日本明治:
CriCri
mimiip

雪印思敏兒No.1:
babysing
ivybibi

安嬰兒A+No.1:
VVbaby
豹豹媽媽
poonhui
ahpei
貝貝
baby111

雅培IQ皇牌心美力:
美樂寶 Milupa 愛他美 1:
牛欄牌:
雀巢金裝助長奶粉:
日本和光堂:
萬朝:
金裝美素力:

複式洋房

Dear All,
Happy New Year 2004!

dear baby111,
你咁快就可以幫bb轉奶粉拿! 我都想幫bb轉, 不過醫生話佢先得一個月驚佢唔適應, BB而家食緊惠氏Gold S-26 No.1, 不過佢D 'ng ng' 比較硬, 食緊雪印 or 明治嘅bb媽媽, 請問呢2隻係唔係無咁熱氣, 同埋易唔易買倒, 我去萬0或watson都唔見有得賣.
marscayc

男爵府

baby111,
點解你BB要轉A+既,之前食乜野奶粉架?

明傑爸爸,
你個仔d肌肉好勁呀!
我想問將軍澳間吉之島近唔近地鐵站呀?應該係邊個站落車呀?

ivybibi,
希望你心想事成啦!新的一年,好既開始,一切順利!你奶奶同你BB都聽聽話話!
我都成日同我老公討論我奶奶湊BB既問題,基本上我老公話唔係太過份都唔會出聲,除非真係太離普啦!

VVbaby

大宅

Dear VVbaby,

將軍澳間吉之島在將軍澳線坑口站, 可由 A1 出口出閘, 向右行, 過了交通交匯處, 過對面馬路, 就係東港城商場地下的候車處, 可剩扶手電梯上東港城商場一樓, 或搭電梯上 1 或 2 樓, 都可以去到吉之島, 嬰兒部在 2 樓, 荷馬仔在 1 樓 吉之島外.

如果你唔識可比電話我, 若我在家, 可落街帶你去.

你亦可在九龍灣搭102號綠色小巴, 在觀塘道往觀塘方向, 即去地鐵的行人天橋底有站, 搭到總站, 就係交通交匯處, 向右行, 過對面馬路, 就係東港城商場地下...

男爵府

Nov03bb

你個BB食到惠氏Gold S-26 No.1, 我個BB食o左一個星期就開始有少少便秘,所以我轉o左牛欄牌"培美", 轉完之後多番"便便".

不過我BB而家塊面仔好多
[size=medium]油脂粒請問你o地咁多位的BB有沒有這個問題?

健康院d姑娘又係老生常談咁話過多一兩個月就冇事, 因為之前我個大女都有粒粒,但係而家我個細女好似多粒粒d o番!

大宅

我們在醫院時開始比他吃惠氏Gold S-26 No.1, 三日後比人奶加奶粉, 住了6天, 醫生話佢吃呢隻奶粉幾好, 一直便便OK, 一日1~2次開大, 初期都有少量油脂粒, 1-3粒, 現在完全沒有.

佢吃了半個月人奶就失敗了, 可能好似我咁大食, 要娶個二奶, 或請個奶媽才夠佢吃.

我們在兩餐之間及飲奶後都會比少量水佢飲, 無咁熱氣, 除了前排有肚風, 開大次數多了, 每天2-4次, 正常都每天1-2次.

佢有段時間經常嘔奶, 但後來發覺可能係飽到嘔, 因我們每三小時多比他吃6~7oz, 原來只需吃4oz.

不過, 我開頭睇好多媽咪話自己吃S-26大, 又想BB出世時細粒 2.95kg (6.5 lb), 想谷肥佢, 點知現在榜上大部份都吃A+, 究竟好唔好呢, 要不要到6個月後幫佢轉A+; 我去過幾處, A+1號大罐都缺貨, 是否真係咁好賣?

大宅

marscayc,vvbaby,nov03bb~

bb原本食緊s26(出世時醫院係食s26),但我bb食左生左d粒粒(不過唔知同奶粉有無關係呢:-P )&我bb原本已經好大碼bb~佢依家已經有10磅9啦(不過穿左3件衫磅) 而且我聽朋友講食s26比較熱氣而且會比較易增磅,而且我d朋友仲用自己d bb比較過~食A+個幾個BB真係好似聰明D駁咀都勁D呀!(當然不一定o架啦~ ) 所以我咪轉食A+o羅~我怕佢再食s26要減肥呀!

我出院前問過姑娘佢地話如果轉奶粉只要第一日食一餐新奶粉~其他個幾餐食舊奶粉,第二日食2餐新奶粉~~~如此類推,o甘樣轉奶粉就ok啦~而且多數唔會有問題(不過都要睇你BB適唔適應新奶粉)

我自己就諗如果要轉奶粉~愈早轉愈好(原本我諗住一出世就轉~但我有2罐900g所以今日先開始轉)~因為我怕bb食慣o左~唔肯食新奶粉(我又聽人講s26 d 奶粉好似甜d既)

大宅

nov03bb 寫道:
不過, 我開頭睇好多媽咪話自己吃S-26大, 又想BB出世時細粒 2.95kg (6.5 lb), 想谷肥佢, 點知現在榜上大部份都吃A+, 究竟好唔好呢, 要不要到6個月後幫佢轉A+; 我去過幾處, A+1號大罐都缺貨, 是否真係咁好賣?

Dear 明傑 father,
其實A+都係肥仔奶粉, 不過應該無s-26咁熱氣, 衍霆食左1.5個月人奶, 而家就全奶粉因為就黎番工而且又係唔夠佢食, 而家全奶粉d booboo每日都有一至兩次, 我無乜比水佢飲, 因為一來佢唔係好肯飲, 二來健康院d姑娘話如果booboo唔硬, 每日都有, 都唔駛特別比水, 直至佢食固體食物之後先需要。當然佢肯飲就最好, 因為衍霆d皮膚非常乾燥(塊面), 早排天氣乾燥又甩皮又爆拆, 而家每日洗完面都一定要查cream, 而家個頭仲有頭皮添, 好肉酸, 洗頭要加d baby oil 落d水度先掂!!

ahpei

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

明傑爸爸,

我覺得A+係肥仔奶粉囉......你睇恩恩BB就知啦~

不過我未試過買唔到喎~ :-P :-P

貝貝

男爵府

明傑爸爸,

唔該晒!你講得好清楚,我已經去完吉之島返黎啦!
之前我朋友係我屋企樓下幾間葯房都買唔到A+,最後要係Watsons買!

ahpei, cherrylung,

我BB又係有頭皮,塊面又爆拆,咁同佢洗頭之前搽左d baby oil係頭到,按摩頭皮一陣先洗頭,而家少左好多頭皮啦,其實呢d係咪頭泥呢?至於塊面,我都係同佢洗完面一定要搽cream,咁而家就靚返晒!

之前我BB成塊面都係油脂粒既時侯,我問過醫生關唔開奶粉事,佢話冇關係,只係天氣乾燥,個個BB都會有,只不過係多或少者!最緊要係同佢搽cream!

baby111, 貝貝,

我都係驚我BB肥得滯,所以唔俾佢食S26!但我唔知A+都係肥仔奶粉喎!

VVbaby

大宅

明傑爸,

我個女都係食s-26架.我都覺得真係好熱氣.不過我問過2個醫生都話佢食得ok就唔好轉啦.健康院0個個仲話轉奶粉好容易會肚瀉,而且痾左就好難收,就算食人奶都止唔到好麻煩喎.嚇得我唔敢轉囉.佢原本2日1次大便,依家就1日6-7次...唉...

你都知我個女都好大隻下,出世8磅3.到依家依痾左10日都依然大大隻.不過呢3日轉左食豆奶lu,要等佢好番晒先食番s-26.我都心大心細想佢好返不如轉a+.唔知點好....

別墅

marscayc
我bb食緊明治奶粉,體重增長ok,出世2.99kg(24-oct),22-oct4.35kg,大便非常好,我覺得日本奶粉冇咁甜,應該冇咁熱氣,最初我係西田買,吉之島,uny,citysuper都有得買,卓悅比較平,另外可以找代里訂貨,所以唔擔心冇貨....
Mimiip

男爵府

我覺得咩奶粉都有人話熱氣的,其實都好睇下個BB受唔受得。

我囝囝係醫院食皇牌心美力,但奶粉的顏色好深,連我見到都唔係好開胃去食;所以BB出院之後,我同佢轉食S26,佢每日都有臭臭,但面仔就生了好多粒粒﹝好似油脂粒咁﹞,我個家庭醫生話係因為BB對S26敏感,叫我轉奶粉;所以我轉左囝囝食雪印思敏兒,同樣每日都有大便﹝只是早幾日有一次2日先有﹞,而且皮膚明顯白淨左,我見佢又幾鍾意食,所以我諗我唔會轉奶粉住。

我聽好多姑娘講,for 初生bb的奶粉好有營養,所以BB唔洗一定要6個月轉食奶粉(2號),最好係BB9個月的時候先轉係最好的。

另我聽左一些朋友講,S26同A+都係肥仔(女)奶粉,S26for 男仔,A+for女仔。我見A+鐵質好高,鐵質高好難臭臭的。

P.S. 食開S26的爸爸媽媽,你地有無覺得洗奶樽好麻煩?因為好油,要用好多清潔劑,果時我仲要加上用熱水洗添;依家轉左奶粉,洗奶樽方便及快左好多。

首頁
12345...82

尾頁

跳至