跳至

首頁
12345...58

尾頁

大宅

近來在公司泵人奶, 越泵越少真的很擔心會没有人奶. 我希望可以餵到六個月大.

男爵府

我暫時係全職湊b,希望可以餵到阿女6個月先返工喇:loveliness:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 elmolly 於 07-7-12 13:56 發表
我暫時係全職湊b,希望可以餵到阿女6個月先返工喇:loveliness:

elmolly,
嘩!你做d咩架?可以有6個月假.....好羡慕呀!

近來在公司泵人奶, 越泵越少真的很擔心會没有人奶. 我希望可以餵到六個月大.

ruru_yosan,
加油呀! 我都係公司泵奶,每個lunch都要好快食完飯去開工,雖然我泵得唔多,bb都要補奶粉,但我相信bb可以飲多d人奶一定有好處,所以多少我都唔理啦!多有多食少有少食囉!唔好太擔心放鬆d,你一定可以達到目標架!我地一齊努力啦!:loveliness:

子爵府

加油呀! 我都係公司泵奶,每個lunch都要好快食完飯去開工,雖然我泵得唔多,bb都要補奶粉,但我相信bb可以飲多d ... [/quote]

me too!! add oil!!

大宅

我都係返工d奶少, 唯有叫自己放鬆d, 唔好太緊張, 餵到幾耐幾耐 la
同埋記得休息d, d, d ga :D

大宅

Me 3... If the milk output is getting less, you could feed your baby direct....the milk will come back in 1-2 days. I pump 4 times a day and each time has at least 6-7 oz.

I also pump at the office during the lunch... very busy..

Pilita
原文章由 sjlam 於 07-7-12 14:26 發表

elmolly,
嘩!你做d咩架?可以有6個月假.....好羡慕呀!

ruru_yosan,
加油呀! 我都係公司泵奶,每個lunch都要好快食完飯去開工,雖然我泵得唔多,bb都要補奶粉,但我相信bb可以飲多d ...

大宅

大家加油..
我泵左先食飯..因為返工前又泵一次..
密密泵..
大家放鬆d, 唔好太緊張..
飲多d 水, 豆漿, 奶 or 其他果汁..
晚上埋身餵多..唔夠咪加奶粉囉.. 都冇計

加油~~加油~~

子爵府

原文章由 pilita_ho 於 07-7-12 16:01 發表
Me 3... If the milk output is getting less, you could feed your baby direct....the milk will come back in 1-2 days. I pump 4 times a day and each time has at least 6-7 oz.

I also pump at the ...

我都係餵緊人奶, 在公司pump奶2次, 近日奶量少左dd, 因為在廁所pump奶, 成日有人等去廁所, 所以未泵清都停手啦~

大宅

我冇返工, 全埋身餵, 但係亞b近排唔知做咩, 2個鐘頭度就要食, 每次都係食10幾分鐘咋, 所以10-11個餐餵奶粉, 希望佢可以瞓耐少少

大宅

我而家淨係返工前泵一次,返工食飯時間其餘時間埋身餵,而家泵一次兩邊夾埋得6安,但 bb 要食5安一餐,勉勉強強叫夠食,但遲 d 就難講!
只許周官放火 不許百姓點燈

大宅

我冇返工,全職湊b
而家餵得幾多得幾多

[ 本文章最後由 Kanix 於 07-7-12 16:57 編輯 ]

複式洋房

I am also still breastfeeding. Hope to do it at least until 6 months! Good luck everyone! We can all do it ar....:D :D

大宅

順便一問你地個b幾重呀, 我個b出世時5磅半, 而家已經13磅啦, 好大個雙下巴

男爵府

我而家都係全人奶餵緊. 早上同晚上會埋身餵, 係公司Lunch 後泵一次, 放工就看時間, 有時係公司泵, 有時返屋企先泵. 每次一般每邊到有四至五安, 所以一日大約有15至20安, 都夠亞B中間三餐. 佢而家每餐食五安. 我希望可以保持奶量至六個月.

不過就好想亞B戒夜奶.....而家佢每晚都會起一至二之身食奶....

大家加油....

男爵府

我亞b出世都係五磅半, 而家都有14-15磅. 佢d肉仔好結實....

複式洋房

I'm a full-time mom to..my baby is a 早產b 出黎時得 3lbs6, 係ICU 1個月有多, 無得埋身食, 要PUMP 去醫院比佢食..返到屋企埋身比佢食, 佢食唔慣(因為佢用胃HAU 食)所以更加要PUMP 奶比佢.. 但係現在pump 得好少有時1oz 都無..所以要3-4 餐補奶粉...

不過我呢兩日再試埋身, 佢食到5分鍾到...之後我覺得D奶會多返D..都有80-90ml....所以如果你地係要返工, 試下早晚或有時間埋身比佢食多d, 等佢stimulate 你出多d奶啦..

大家加油呀!

複式洋房

原文章由 VVian 於 07-7-12 17:51 發表
順便一問你地個b幾重呀, 我個b出世時5磅半, 而家已經13磅啦, 好大個雙下巴

我b出世時3磅6, 現在差不多9 磅....

出街d人成日問我佢係咪剛出世, 咁細個唔好比佢出街tim...:tongue:

男爵府

原文章由 VVian 於 07-7-12 16:08 發表
我冇返工, 全埋身餵, 但係亞b近排唔知做咩, 2個鐘頭度就要食, 每次都係食10幾分鐘咋, 所以10-11個餐餵奶粉, 希望佢可以瞓耐少少

我個女都係咁呀,攪到一日到黑都起到餵奶
我通常盡量泵一枝大奶奶比佢臨瞓前食,等佢瞓耐d,泵唔夠就補奶粉.

大宅

我個女都係係icu住了20多日,要pump比佢食
而家係泵+補奶粉
d m 黎完d奶仲少,得番12-14安一日:-( :-(
餵得一餐得一餐
原文章由 suensuen430 於 07-7-12 18:03 發表
I'm a full-time mom to..my baby is a 早產b 出黎時得 3lbs6, 係ICU 1個月有多, 無得埋身食, 要PUMP 去醫院比佢食..返到屋企埋身比佢食, 佢食唔慣(因為佢用胃HAU 食)所以更加要PUMP 奶比佢.. 但係現在pump 得好 ...

複式洋房

原文章由 Kanix 於 07-7-12 18:34 發表
我個女都係係icu住了20多日,要pump比佢食
而家係泵+補奶粉
d m 黎完d奶仲少,得番12-14安一日:-( :-(
餵得一餐得一餐

aiya...咁你呀b 現在幾重呀?...我地要加油呀!!

首頁
12345...58

尾頁

跳至