跳至

首頁
34567...58

尾頁

公爵府

BB初時又是生到成面粒粒(中醫話我D奶熱氣), 我驚到要飲涼茶, 又不敢補身, 所以現在身體不是太好 (都好過未生時)

公爵府

明天又要返大陸 .....,有冇人奶媽媽照樣存奶返香港? 上次有用手捺但冇存, 很浪費, 已經冇STOCK, 又小奶

複式洋房

自從放完產假返工(bb兩個月大), 早上返工前泵一次, 晚上放工返到屋企再泵一次, 一日兩次, 初初都夠bb食三餐, 但而家bb就快三個月大, 就愈來愈少奶, 只夠食兩餐, 而家開始食緊之前儲備既冰奶, 應該只夠bb食多一個禮拜。
我諗住晒儲備之後, 就只係放左工係屋企或者放假先埋身餵, 其餘時間bb都要食奶粉。

洋房

我重係全人奶埋身食, 一路都唔錯,
但最近d幾日, 奶量好似少咗:cry:
但阿b又剛剛大食咗, 唔知係唔係猛長期
好驚唔夠奶

別墅

我上個禮拜剛剛發完燒, 留咗阿B係奶奶屋企瞓2日, 怕傳染佢, 跟住啲奶量急降, 到而家都仲未追得番......自己又要返工, 只係早晚可以埋身餵, 今朝泵一邊, 都只係得30ml......慘!

大宅

原文章由 Jelly_fish 於 07-7-17 03:32 發表

Wooo.... I am very happy for you, I am also fully breastfeeding my bb, just like you, morning and after work I breastfeed my baby, other time, I express my milk out and ask my 99 to feed my b ...

hi jelly_fish,

my eating habit? I eat quite a lot, besides things which decrease milk, i eat all kinds of food! I will try to drink more soup (especially papaya and fish soup) every night, drink soya milk, more fruit.

i feel hungry all the times!

more milk can be expressed when i'm at home (no need to go to work will be more relax, and then more milk)

hope it helps!

wish all bf mamas can provide sufficient milk to our bbs!

大宅

原文章由 QQ_mom 於 07-7-17 16:30 發表
Hi, Carey_mum , 我都係全人奶媽媽,我個豬妹妹仲係同你個細B同一日出世添!!! I can only pump one time during office hour because it's too busy...... But luckily, I kept a large milk stock befo ...

QQ_mom, hi!

wow, same day!

WE SHOULD LET THEM MEET AND SAY HI LAH!

which hospital did u deliver ah? I was in QEH ah!

keep in touch lah!

大宅

想問下大家, 有冇試過帶d凍奶出街餵? 會點樣保溫 & 點樣座熱? Thanks!

大宅

想問大家仲有谷milk ma? I have been breast feeding + pumping for 3 months more.... It seems no 谷milk ma... What shall I do?:-(

Pilita

洋房

原文章由 littlebb.ng 於 07-7-19 11:03 發表
想問下大家, 有冇試過帶d凍奶出街餵? 會點樣保溫 & 點樣座熱? Thanks!

I have same question as abv, anybody can help!?
Since my bb did not like bottle feeding frm 2 weeks ago, so I only feed him by myself (without choice). I really dont' what happen t o him la????-( But I still need to pump my milk every morning in order to keep enough quantity for supply. So I want to store my milk into 凍奶 right now for future use. Can anybody tell how to store and 座熱 凍奶? Also how long to keep 凍奶 in freeze. Tks u very much!:-P

男爵府

老公有試過帶支冰奶出街, 同62&99飲茶, (個日我要返工), 到酒樓問侍應羅個水杯, 倒熱水座奶, 佢無帶保溫袋, 反正都係冰奶!

原文章由 littlebb.ng 於 07-7-19 11:03 發表

子爵府

原文章由 gladysmay 於 07-7-19 11:28 發表

I have same question as abv, anybody can help!?
Since my bb did not like bottle feeding frm 2 weeks ago, so I only feed him by myself (without choice). I really dont' what happen t o him la ...

我試過1次帶雪奶出街, 就係bb滿月果日, 我用冰袋入住冰種同雪奶, 到飲果時用熱水浸暖lor, 不過最好好似話係慢慢加熱, 無咁易流失d營養

大宅

其實冰奶飲之前應該先放響雪櫃下層解凍,再用暖水坐暖,如果冰奶一下子坐熱d奶好易變壞。但其實將冰奶放響雪櫃下層解凍要成十幾個鐘先會融,無預備又急住用的話可以先用室溫水坐融支奶,再用暖水番暖先俾 bb飲。
唔好用太熱o既水坐人奶,會破壞奶內o既蛋白質同殺死 d 抗體,況且 bb 都飲慣37℃o既奶奶,d 奶太熱佢o地可能反而唔鐘意。
只許周官放火 不許百姓點燈

大宅

唔該晒大家, 28/7 gathering 會試下

大宅

hihi~~我都係全人奶媽呀~(全埋身餵)
我隻二牛出世(4月10日)時5磅半,2個月大(6月11日)時11磅半(姑娘話吸收得好好),不過最近無磅過呀~佢都有小小"節瓜"ga~亦都有個雙下巴仔...:loveliness:
佢而家不定時食,多數2-3個鐘,4個鐘至食都試過幾次...二牛仲未介夜奶,夜晚係我覺得自己最"橙"ga時候 ,見到c6 o係度瞓到"腳腳"聲,而我就要起幾次身餵奶,有時都忍唔住突登整醒佢(e.g.爬落床時突登look過佢or坐到佢或young佢兩腳... )係唔係好衰呢??:lol
大家一齊努力呀~

大宅

原文章由 jilljojo 於 07-7-19 23:19 發表
hihi~~我都係全人奶媽呀~(全埋身餵)
我隻二牛出世(4月10日)時5磅半,2個月大(6月11日)時11磅半(姑娘話吸收得好好),不過最近無磅過呀~佢都有小小"節瓜"ga~亦都有個雙下巴仔...:loveliness:
佢而家不定時 ...

我隻b o尋日打針磅過,有15磅半啦(出世得5磅1安),真係好自豪!
只許周官放火 不許百姓點燈

男爵府

jilljojo, 我個b都係4月10日出世, 都係5磅半, 全人奶到而家, 二個月時12磅, 而家我估都有14磅. 不過最近奶量好似有減少的情況, 我希望最少可以維持全人奶至六個月啦....

別墅

jilljojo, babushka:

我個仔都係4月10號出世喎, 我因為返咗工就餵唔到全人奶, 因為埋身餵小咗, 每日大約2餐奶粉... 我都覺得自己好成功架啦!! 我個target都係最小餵六個月, 大家努力呀!

原文章由 babushka 於 07-7-20 10:02 發表
jilljojo, 我個b都係4月10日出世, 都係5磅半, 全人奶到而家, 二個月時12磅, 而家我估都有14磅. 不過最近奶量好似有減少的情況, 我希望最少可以維持全人奶至六個月啦....

公爵府

dogdogling,
你好利害呀! 我bb18/04出生, 2.93kg, 一個月時4.18kg(全人奶), 兩個月時(半人奶)4.81kg, 覺得全人奶時大得快d

洋房

原文章由 dogdogling 於 07-7-19 15:15 發表
其實冰奶飲之前應該先放響雪櫃下層解凍,再用暖水坐暖,如果冰奶一下子坐熱d奶好易變壞。但其實將冰奶放響雪櫃下層解凍要成十幾個鐘先會融,無預備又急住用的話可以先用室溫水坐融支奶,再用暖水番暖先俾 bb飲。 ...

Tks fr yr info.
So it may require abt half hour to reheat 冰奶.
okay!

首頁
34567...58

尾頁

跳至