媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 新一年啦,2003年7月BB同大家講「合皮扭耳」

ITMUM 寫道:
Venuscheng:
"一邊餵奶一邊上網"咁犀利, 是否明仔自己拿奶瓶?

明仔都會自己拿奶樽,但當然係唔夠力啦! 我用單手手踭託著囝囝個頭,然後手腕微彎用我的手指扶著奶瓶,唔知你明唔明呢? 間中也用另一隻手再扶一扶,咁就可上網了。

男爵府

好媽媽勳章

巧兒到
2006年12月28日 出世-----3.41kg 1個月---5kg 2個月---6.04kg---58cm(自己度) 4個月---7.72kg---65cm(自己度)

大宅

霖霖呢兩日好乖﹐昨晚9點比佢食﹐之後9點多我要佢訓覺﹐
想佢早D訓﹐唔好每日都11-12先訓﹐點知佢10點訓左﹐不過10點多又醒左﹐我抱佢一陣佢就訓番﹐至到今朝6點多起身食奶﹐而且佢起身時都冇喊到﹐只是放左兩個屁咁就醒左﹐我好開心呀﹐希望佢繼續維持。

另外﹐昨日出街3個鐘﹐番來我工人就係咁抱住阿女錫﹐好似冇見几日咁﹐我同佢講你只是唔見女女3個鐘﹐從咁樣睇到﹐佢都好鍾意我阿女。

我越來越覺得霖霖識得聽我地講野﹐有時到叫佢比手仔抱﹐佢隻手真的有旭動﹐好似比我地咁﹐另外﹐昨日又兩個小男孩到我家﹐成日周圍走﹐攪到阿女又要玩埋一份﹐我地放佢在地﹐佢有意識想行﹐好心野。

另外﹐我想問下你地比BB食米糊定奶糊呢 ﹖我有几包米糊試用裝﹐不過我覺得好煩﹐又要比奶﹐我想問下比几多安奶呢 ﹖我會遲D買奶糊﹐可以用水開比較方便。

別墅

愷謙哥哥,

祝你半歲生日快樂, 身體健康 !
6個月大, 開始有好多o野食喇, 你就好啦!
我而家重等緊呢?

駿駿

男爵府

好媽媽勳章

mcdullyiu 姨姨:
你漏了左啦
我巧兒都是2003年7月精靈bb
~ smartest (巧兒) 29 JULY 3.5kg 安嬰兒A+ 6.7kg(15/11)

mcdullyiu 寫道:
首先在這裡同大家講句「合皮扭耳」,希望大家新一年心想事成,大人小朋友都健健康康。

如想知我地的舊事,請按
2003年7月羊仔羊女返來啦!

以下資料如有錯漏,請通知更改:

2003年7月精靈bb資料
~ mcada (之之) girl 24 June 3.21kg 50cm 安嬰兒A+ 5-6安 x 4餐 +1餐雀巢米粉 7.5kg 64.5cm (17/11)
~ Rion媽咪 (Rion-彥朗) 囝囝 27/6 3.19kg 全人奶 5.65kg(3/10)
~ Piyo(洋洋)boy 1 July 2.5kg 雪印 7.2kg (10/10)
~ ching yee(林愷謙) boy 2 jul 美素力(金) 3.45kg 12.9磅(8/9), 7 安, 8.84kg(19/11)
~YeungSiuB(雪靈) girl 03 July 3.23KG 和光堂 17.8lb 69cm (16/11﹚
~ jessiemom (芷希) girl 4 Jul 3.4kg 50cm 雪印(Jap) 6.27kg,61cm (26/9 自己度)
~ mcdullyiu(劉芍彤) 女 5 July 3.58kg 人奶7安x5餐 7.01kg,(28/11)
~ wandyfok(焯禧)boy 6 July 美素力(金), 3.04kg, ?
~ irismama(綽盈)girl 7 July 2.4kg, 人奶+安嬰兒A+ ,6kg, (15/11)
~ 晞琳(Ian) boy 9 July 3.22kg Snow7安x4餐 7.5kg,65cm(18/11)
~ win(nette) girl 10 July 3.14 kg 雪印(Aud) 13.5磅(7/12)
~ yandy(陳明琛) boy 11 July 2.66kg,45cm S-26 6.4kg (14/11)
~ sailo(gordon 穎熹) boy 12 July 2.85 kg,48cm雪印(Japan) 6.4kg (15/11)
~vivien1006(Avian 陳穎瑤) girl 13 July 3.05 kg,50cm 雪印(Japan) 4餐+粥仔 6.75kg (22/11)
~ rachel(carvin 徐樂端) boy 15 Jul 2.85kg 能恩(5安) 8.2kg (22/11)
~ ManManB (Man Wing) girl 15 July 2.45kg 19-Sept 5.32kg (incl. clothes) Cow Gate
~ unicorncc(desmod黃子維)仔 16 JULY 3.15kg 安嬰兒AR 5.2kg(18/9)
~ misu(凌子)girl 16 july 3.44kg,52cm 人奶 6.1kg,唔知幾長(16/9)
~chun-mm (駿泓) boy July-17 3.2kg 53cm 金裝S-26 7-8安 x 5餐 17.5lb (10/12)
~ rebeccalols (悅瞳) girl 19 July 2.25kg 49cm 雪印 5-6安 x 5餐 5.615kg 62cm (12/10)
~ E媽 (愷瑤) girl 21 July 3.4kg 安嬰兒A+ 4-5安x6餐 5.53kg,61cm(27/10)
~ ITMUM (Ivan) boy 21 Jul 2.765kg 50cm 森永 5.84kg,57cm (23/10)
~kristymami (朗朗)boy 21 Jul 3.56kg 美素力(金) 4.33kg (22/8); 5.2kg (23/9)
~ 小熊媽咪 (梓淇) girl 25 Jul 3.26 kg,50cm 人奶 5.95kg,62cm (21/11)
~ 007guruguru (逸朗) boy 26 July 3.45kg 美素力(金) 6.7kg (3/11)
~ ErnieMama (敏維) 囡囡 28 July 2.8kg S26 4.84kg (30/9) 61cm(4/10) 花名:妹豬
~ itbc (穎霖)girl 30 Jul 2.75kg 人奶 5.52kg 58.5cm(8/11)

8月份
~venus boy 14 Aug 3.54kg 美素力 7.15kg(21/11)

我們的email:
[email protected] (itbc)
[email protected] (mcdullyiu)
[email protected] (007guruguru)
[email protected] (Siu B)
[email protected] (CHING YEE)
[email protected](rebeccalols)
[email protected]
[email protected] (e媽)
[email protected] (irismama)
[email protected] (Kristymami)
[email protected] (sailo)
[email protected] (SMARTEST )
[email protected] (Venuscheng)
[email protected] (wilnita)
[email protected] (vivien1006)
2006年12月28日 出世-----3.41kg 1個月---5kg 2個月---6.04kg---58cm(自己度) 4個月---7.72kg---65cm(自己度)

大宅

YEUNGSIUB﹐
應該現在睇到了﹐睇唔到就去霖霖網頁睇下啦﹗
靈靈去赤柱D相好靚喎 ﹗
YeungSiuB 寫道:
itbc,
睇唔到張相呀, 再post過好嗎?[quote]
itbc 寫道:
昨日同霖霖去影相鋪整左張年曆咭﹐另外又影左張學生相﹐好得意﹐
你地又去影下﹐你睇下霖霖是否好似男仔 ﹖﹖
$25/6張
[/quote]

男爵府

好媽媽勳章

愷謙大哥哥,

祝你6個月大生日快樂, 身體健康 !

巧兒妹妹

大宅

我聽朋友講﹐BB測驗其中有一次是姑娘比M&M朱古力粒﹐要比地用手指去取﹐我唔知係唔係6個月大都測驗了﹐不過霖霖6個月唔使做測驗﹐好似要成7-8個月先要。到最後我冇整郵票相比霖霖﹐因我成日都唔記得帶相返公司
YeungSiuB 寫道:
sailo,
靈靈10號做6個月測驗呀, 好緊張呀, 唔知要做乜呢?測完驗話你聽。
rebecca,
我交左"my stamp"的form喇, 原來好多人訂喎, 我仲以為無乜人知添 。你知唔知大概幾時會有得攞?係打電話通知定係點架?

子爵府

憕謙哥哥,
晞晞妹妹祝你半歲生日快樂,你有乜野生日願望呀?

itbc,
我就比米糊比晞晞食,因為米糊係用佢食開嘅奶黎開,減少左敏感嘅風險。我都替妳開心,霖霖真係聽話!再慢慢調較佢瞓覺的時間早少少。

各位媽咪,有野想請教:
呢兩晚晞晞瞓到半夜時,就開始好反瞓,寧來寧去,意圖想側身瞓,又想捉實D被蓋上自己的頭,好想抓實D東西似的,我應唔應該買個攬枕比佢用呢?同埋點樣教/幫佢側身瞓呢?

子爵府

[quote]
itbc 寫道:
到最後我冇整郵票相比霖霖﹐因我成日都唔記得帶相返公司
[quote]

itbc,
唔緊要架,個截止日期已經延遲到2004年2月3日,前幾日我交form時個職員講比我知的。

別墅

愷謙
Happy half year old Birthday! Eat more, Play more, Sleep more, Be a Healthy Boy.
Yat Long & 007guruguru
:-o :-P :-D;-)

子爵府

wilnita 寫道:
Venus,

犀利,一路餵奶一路打字,奇景!妳老公真係好,見到咁都唔話妳,比著我老公,實比眼色我睇! :-P

如果老公話我的話,咁我實會回應:「咁你嚟餵啦!」

子爵府

rachel1230 寫道:
[quote]
Kristymami 寫道:
[quote]
rachel1230 寫道:
各位媽咪
我老公今日送番禮物比我喎,係手機黎架!
好開心呀!

嘩!咁大手筆,開心啦 ! 係乜型號呀!(八掛

子爵府

愷謙哥哥:
六個月生日快樂!! 祝你越大越靚仔,食得快,瞓得好!!

男爵府

wilnita 寫道:
各位媽咪,有野想請教:
呢兩晚晞晞瞓到半夜時,就開始好反瞓,寧來寧去,意圖想側身瞓,又想捉實D被蓋上自己的頭,好想抓實D東西似的,我應唔應該買個攬枕比佢用呢?同埋點樣教/幫佢側身瞓呢?

wilnita,

我用兩個攬枕一左一右定鬼住gordon等佢拎唔到, 不過, 呢隻人仔好爛訓, 佢張被好大, 所以我比佢擲住一邊訓然後捲住佢再攝落床褥底, 諗住好實啦..哈, 但朝早起身, 張被都係變成床墊, gordon仲好開心腳young young 咁...您話佢幾爛訓呢...不過, 用攬枕一左一右定住等佢拎唔到都起碼唔駛驚轉左側唔知! :-P

男爵府

好媽媽勳章

Sailo 寫道:
All moms,

呢個月17日, Gordon會做6個月智能測驗, 你地係咪都係呢個月做test呀??知唔知做D乜架???

乜有得做6個月智能測驗咩 !我都以為有呀!愷謙下星期去打針,我未打電話去健康院law,不過佢地話bb要到9個月先會有智能測驗喎!

子爵府

itbc 寫道:
我聽朋友講﹐BB測驗其中有一次是姑娘比M&M朱古力粒﹐要比地用手指去取﹐我唔知係唔係6個月大都測驗了﹐不過霖霖6個月唔使做測驗﹐好似要成7-8個月先要。到最後我冇整郵票相比霖霖﹐因我成日都唔記得帶相返公司

我都聽過係要bb用手指去取m&m朱古力,重要放入菲林筒,最多bb 不合格就係無用手指拿,用全隻手去抓,好難,不過我諗都無幾多個做到,做到都正常吖!
我也是到最後我冇整郵票相比明仔,我始終都唔記得寄份form 去申請。

男爵府

好媽媽勳章

講個笑話比大家聽
31日晚倒數原本巧兒返緊覺,唔知點解到了
11:59分巧兒自己醒醒,好開心起身陪媽咪我倒數.
倒數完自己食手指返覺覺豬啦啦!

但到了1月1日巧兒好唔乖,成日要玩,要抱,
唔肯食奶,到夜晚12:00先肯返覺覺豬.

子爵府

chingyeehk 寫道:
[quote]
Sailo 寫道:
All moms,

呢個月17日, Gordon會做6個月智能測驗, 你地係咪都係呢個月做test呀??知唔知做D乜架???

乜有得做6個月智能測驗咩 !我都以為有呀!愷謙下星期去打針,我未打電話去健康院law,不過佢地話bb要到9個月先會有智能測驗喎! [/quote]
會唔會係你去個間健康院太多人,所以只有安排到bb 9個月大時做測驗?? 因為我有朋友佢個囡囡打第一次三合一針要到四個月大時才有得打,因為full晒喎!

男爵府

chingyeehk 寫道:
乜有得做6個月智能測驗咩 !我都以為有呀!愷謙下星期去打針,我未打電話去健康院law,不過佢地話bb要到9個月先會有智能測驗喎!

Gordon 11月打針時姑娘幫佢約埋期喇....會唔會間間健康院唔同呢?

首頁

尾頁

跳至