母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1056526&extra=page%3D1&page=1

呢個節目出街,我一d都唔覺得有問題,
非常之開心!俾多d正確既觀念各位媽咪唔好咩?
點解d餵奶粉既媽咪要去投折人呢?
點解自已餵唔到/各原因就話人地引導錯誤呢?
真係好唔開心!

雖然有自由權選擇人奶定奶粉,但何苦要投折人呢?

我覺得我地要幫手做d野!
我好希望會有第3第4集出街!

有無計?

[ 本文章最後由 文里文靜 於 07-7-13 04:00 編輯 ]

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

" 有時見到佢地話
"有d人奶媽咪好惡" "

really? interesting observation. ?-(

原文章由 applecarey 於 07-7-13 06:33 發表
money

作為人奶媽咪,睇到呢個post
我都好想回應
但而家好似變成人奶媽咪vs奶粉媽咪
好混亂

我見到都好唔開心

有時見到佢地話
"有d人奶媽咪好惡"

我心諗? 有幾惡? 點惡??

我地咁辛苦, ...

大宅

仲有, 有人話人奶媽媽o係廁pump, 帶埋d大賜x菌比bb食仲慘.....

睇倒都心痛:-(

節目播o左倆次姐, 就投訴, 奶粉商日播夜播d廣告唔見佢投訴, 你餵唔倒, 都想下一批餵, 唔通人都係自私o既?-( ?-(

大宅

" 有時見到佢地話

講清楚d好播, 邊個惡呀...... 人地以為我地無錢, 我地要害bb先餵人奶, 好似佢地惡d播

大宅

可以點? 隨她去吧. 她覺得好的宣傳不對, 是反對智慧的做法, d 人要反智是阻止不來的.

廣管局雖然係個弱智機構, 不過個節目又不是秋天的童話, 無粗口內容, 又不是講同性戀, 但都不會向港台發出「強烈勸喻」。

人奶媽咪惡? 惡得過走去投拆的人? 咁把炮咁得閒就不如去告埋WHO, APP, UNICEF, LLL 呢幾間國際機構, 呢幾間機構永遠只會講餵人奶係好的. 再唔係, 將封投訴信比埋陳馮富珍丫, 佢係世衛總幹事添.

原文章由 Kristy555 於 07-7-13 10:27 發表
" 有時見到佢地話
講清楚d好播, 邊個惡呀...... 人地以為我地無錢, 我地要害bb先餵人奶, 好似佢地惡d播

伯爵府

魅力王子

原文章由 Kristy555 於 07-7-13 10:24 發表
仲有, 有人話人奶媽媽o係廁pump, 帶埋d大賜x菌比bb食仲慘.....

睇倒都心痛:-(

節目播o左倆次姐, 就投訴, 奶粉商日播夜播d廣告唔見佢投訴, 你餵唔倒, 都想下一批餵, 唔通人都係自私o既?-( ?-(

yes,really heart pain they dont understand breastfeeding..

they are jealous ar

大宅

Totally, absolutely agreed!!!!!!!!!

I used to wake up 2 times at the mid night to feed my baby.... She is just 3 months old and just has not asked for mid night milk 3 days ago.... I am a working mum and am pumping 4 times a day, mornring at home before direct feed, lunch at the office's toilet, evening and before sleep at home. BF mum is not a easily task and could not be replacable....

:-( :-( :-(

原文章由 applecarey 於 07-7-13 06:33 發表
money

作為人奶媽咪,睇到呢個post
我都好想回應
但而家好似變成人奶媽咪vs奶粉媽咪
好混亂

我見到都好唔開心

有時見到佢地話
"有d人奶媽咪好惡"

我心諗? 有幾惡? 點惡??

我地咁辛苦, ...

男爵府

文里, Nikitac:

『真理越辯越明也!』:D

天然母乳是上天賜予嬰孩成長的最優質食物,
WHO, APP, UNICEF, LLL...等國際組職,
早已確立條文, 並有大量科研 & 臨床証據支持。

每位觀眾都有權反映意見 或 投訴,
社會可自由討論是香港的幸福!

但投訴者的投訴有冇Convincing Point??
或 投訴者因此自暴其 "非理性"地去 打壓 "理性事實"(餵母乳對下一代最佳的選擇)?
和 更突顯香港政府的"超落後" 母乳教育和執行政策?

為了香港的下一代,
香港絕對需要大家繼續 推廣 和 爭取,
縱使是 "逆風行"!

各位姊妹, 一起並肩上路吧!

Hayes mama

[ 本文章最後由 chiuchristan 於 07-7-13 11:53 編輯 ]
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

I could not say a BF baby is health than a formula baby. All BF mum is just trying their best and continously doing their best to feed the baby. They are not doing wrong. Formula feeding babies's mum are not doing wrong. They might have their reason to choose formula.... But I am a BF mum and really enjoy the time when I feed my baby direct... It is so warm and she is very sweet when sucking... At that time, nothing is important except the baby... She will grow up and will not take my milk very soon... At least, we could have and keep this fantansic memory in my mind...

By the way, most of my friend feed their baby with formula and their babies are ok

Pilita

大宅

佢的立論係清晰和客觀就唔會有咁多人唔認同佢番說話同行為啦.

如果一個媽咪盡過力, 唔成功, 無問題喎, 照顧小朋友, 眠乾睡濕咁辛苦都已經係愛的表現, 從來都無人話餵人奶一定比餵奶粉更加愛自己的小朋友. 亦無人話過餵奶粉係錯. 我地個社會唔係非黑即白, 佢自己都識講, 餵無可餵才餵奶粉, 但節目中講, 知道餵奶粉係無可選擇的選擇的人仍然係好少.

原文章由 chiuchristan 於 07-7-13 11:33 發表
Nikitac:

『真理越辯越明也!』:D

天然母乳是上天賜予嬰孩成長的最優質食物,
WHO, APP, UNICEF, LLL...等國際組職,
早已確立條文, 並有大量科研 & 臨床証據支持。

每位觀眾都有權反映意見 或 投訴 ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

以前父母日日會哦 d 細路...讀書呀, 讀書好呀.....

有人讀唔成, 少部份可能真係先天問題, 但更大部份係後天唔努力, 跟住就賴居住環境差啦, 父母無錢俾補習啦. 整日埋怨自己當初無好好讀書, 消極不堪, 周圍講, 讀到書好叻咩, 見到人拎住四書五經就覺得自己睇 x 周刊好自卑, 仲叫大家唔好偍倡小朋友讀書, 因為個個睇巨著, 佢覺得好難受, 都要搵返 d 朋友一齊睇 x 周, 個心先舒服 d, 無視整個城市人口質素的發展.

有 d 人幸運, 發掘到其他專長, 一樣搵大錢, 就會話...車,,,唔讀書我唔覺有問題呀, 我無讀一樣搵到錢, 仲多過好多讀書人添. 使乜讀咁多書呀.

講真, 讀得書多都唔代表成功在望, 唔讀書就要積極係其他方面努力, 將來一樣有所成. x 周刊亦唔係一無是處, 一樣有佢存在價值. 讀書只係幫助一個人打好基礎, 人生仲有好多其他項目. 我唔排除有讀書人會睇唔起其他人, 那也只因讀書未讀得透澈.

各有前因莫羨人啦. 就算讀書都唔係人人讀得好叻, 讀下書, 又走去刨下漫畫啦. 有人讀完中三就算, 有人讀唔到個 dr 返來絶不放棄, 唔需要互相開罵.

男爵府

大家都唔好唔開心啦,罪魁禍首都係d奶粉商的廣告,講到同母乳真係差不多一樣咁好,仲攻勢凌厲到絕大部份人甚至誤以為奶粉仲好過母乳,到個節目講出事實時,又真係會令奶粉媽咪個心唔安樂的。正如我之前所講,如果唔係奶粉商搞到媽咪們以為餵唔到母乳都仲可以餵營養一樣咁豐富的奶粉(可能bb仲會更聰明,更健康),會唔會有咁多媽媽一開始就唔考慮餵母乳?如果唔係奶粉商的廣告咁犀利,令到媽媽覺得餵 "唔到母乳唔緊要,食奶粉一樣咋!",餵母乳時遇到困難的媽媽會唔會咁容易放棄?我都話囉,如果你明知唔餵奶俾bb食,bb就要食得一半營養的食物,甚至乎極端d來睇,就會餓死,咁我相信媽媽們就算餵母乳時遇到困難,都會想盡辦法,盡力堅持,唔到最後都唔會輕言放棄。

我就係當初因為要返工想同個仔轉奶粉,個仔出現嚴重便秘的問題,我再餵返全人奶都唔得,睇左幾次醫生都唔掂,搞到我全家喊咁口,兒科醫生話係個仔腸胃唔適應奶粉而搞亂左,我媽媽甚至禁止我再餵奶俾個仔飲,咁我個仔就食左三個星期全奶粉,見奶粉搞到個仔咁,日日好勤力咁泵奶,到見個仔大便正常返就偷偷餵個仔飲奶,餵左幾次先至敢話俾我媽媽聽,之後就一路餵人奶冇食奶粉啦。

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講真, 我都有 d 唔開心, 因為人性醜惡出晒來, 有人驕傲, 有人自卑, 有人妒忌, 有人自私.

不過諗心一層, 人的天性係咁, 我自己都對某些人好不滿, 或者我都係唔夠體諒佢地啦, 覺得佢地係 "吃不到的葡萄是酸的".

伯爵府

好媽媽勳章

我同意你的諗法﹗我地付出左好大努力先可以比最好的BB

原文章由 w_y 於 07-7-13 12:50 發表
講真, 我都有 d 唔開心, 因為人性醜惡出晒來, 有人驕傲, 有人自卑, 有人妒忌, 有人自私.

不過諗心一層, 人的天性係咁, 我自己都對某些人好不滿, 或者我都係唔夠體諒佢地啦, 覺得佢地係 "吃不到的葡萄是酸的".

男爵府

當然一個人既力量唔夠,
我都希望我地可以搞個簽名活動來支持下,
俾政府睇下!
雖然無乜用,不過好過無做野!
你地會支持嗎?

男爵府

各位奶媽都講得好啱, 都唔明好端端一個節目, 只係帶出正確信息, 竟然都會攪成咁

大宅

Yes Yes

原文章由 文里文靜 於 07-7-14 23:22 發表
當然一個人既力量唔夠,
我都希望我地可以搞個簽名活動來支持下,
俾政府睇下!
雖然無乜用,不過好過無做野!
你地會支持嗎?
教養孩童,使他走當行之道,
就是到老他也不偏離. 箴言:廿二章六節

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

feel for her佢話好努力餵過餵唔到, 所以睇個節目唔開心;

但我覺得佢去投訴係無point, 同埋佢話奶粉同人奶已經好接近真係得啖笑囉

最離奇係其他mami撐佢唔係因為覺得佢投訴得有道理, 而係因為佢好努力試過bf wor?-(

人奶有好多營養成份根本未decipher到出來, 作為母乳代用品, 奶粉又怎可能"同人奶已經好接近"??

----
咁係咪如果我讀書唔成, 我就去投訴年年會考放榜tv影d狀元傷害我情感??
咁以後電視呀收音機呀一概唔好提叫人努力讀書啦, 傷害好多人情感架嘛!!
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

原文章由 dj.hkhk 於 07-7-15 01:13 發表
咁係咪如果我讀書唔成, 我就去投訴年年會考放榜tv影d狀元傷害我情感??
咁以後電視呀收音機呀一概唔好提叫人努力讀書啦, 傷害好多人情感架嘛!!

好好的譬喻

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊