母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

可能話題令大家有誤解,故del左

[ 本文章最後由 carlyli 於 07-7-22 00:29 編輯 ]

子爵府

原文章由 carlyli 於 07-7-14 00:10 發表
我想係4個月前修身,所以唔可以食飯類,不過我有食多種維他命及大量蛋白質食物,本來打算餵三個月唔餵,但己經五日唔pump,仲有奶,所以想知道d奶可以比b飲嗎?

唔食飯相信唔會影響奶ge質素,因為外國ge媽咪好多都唔會成日食飯
但如果連碳水化合物都唔食,我相信會有一定影響
不如您選擇早上食oat/麵包
lunch食飯
dinner食米粉/香蕉

老實講大量蛋白質對短期減肥ok,但不可以長期呢
而且您一日食5種唔同顏色ge生果/菜已經可以代muti-vit
而且又天然又可飽肚,good for on diet

別墅

多謝你的意見,

[ 本文章最後由 carlyli 於 07-7-22 00:29 編輯 ]

別墅

多謝你的意見

[ 本文章最後由 carlyli 於 07-7-22 00:30 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

高蛋白﹐高脂﹐無碳水化合物﹖
高蛋白﹐低脂﹐無碳水化合物﹖

你所採用既減肥方法係咪會令體內產生大量ketones架﹖好難講比你知得唔得﹐因為平時人體都有少量ketones存在﹐究竟要去到邊一個程度先會對BB做造成傷害係無人知(雖然坊間議論紛云﹐但無人晌呢方面做過研究﹐唔能夠確定﹐無證據。)

所以無人能夠確實答到你﹐保守D既都會叫你唔好。

子爵府

carlyli,
如果您真係想餵人奶,我建議您暫時唔好用呢個方法修身
再者就算糖尿病病人都唔會完全唔食碳水化合物(我屋企有2個)
只係要控制份量
不過點都好,最後決定都係您自己選擇
以下係俾您參考:
食肉減肥法 是 源 自 一 本 由 一 個 美 國 醫 生 所 寫 的 書 名 為 D r . A t k i n s N e w D i e t R e v o l u t i o n 。 他 認 為 吃 碳 水 化 合 物 有 礙 身 體 燃 燒 脂 肪 , 所 以 需 要 多 吃 蛋 白 質 , 令 身 體 會 消 耗 積 存 的 多 餘 脂 肪 。 換 言 之 , 這 方 法 是 避 免 進 食 含 澱 粉 質 及 含 糖 份 的 食 物 , 但 並 沒 有 限 制 食 肉 的 份 量 , 而 且 烹 調 方 法 亦 可 隨 意 。
這 減 肥 餐 單 的 營 養 極 不 均 衡 。 一 個 低 碳 水 化 合 物 的 飲 食 通 常 缺 乏 纖 維 質 及 一 些 礦 物 質 , 容 易 導 致 便 秘 及 營 養 不 良 。 而 且 , 高 蛋 白 質 飲 食 通 常 亦 含 過 多 脂 肪 及 膽 固 醇 , 對 心 臟 健 康 有 不 良 影 響 。

當 身 體 不 能 再 依 賴 碳 水 化 合 物 來 產 生 熱 能 時 , 就 正 如 作 者 所 說 , 體 內 的 肌 肉 組 織 及 脂 肪 就 會 被 分 解 來 提 供 熱 能 給 身 體 應 用 。 但 當 脂 肪 分 解 時 , 會 大 量 生 產 一 種 物 質 叫 酮 。 如 過 多 酮 積 存 於 體 內 時 , 會 引 致 有 反 應 遲 鈍 、 頭 痛 、 疲 倦 、 作 悶 及 口 嗅 等 情 況 出 現 。 長 期 如 是 者 , 會 令 腎 臟 耗 損 , 甚 至 造 成 永 久 性 傷 害 。 當 然 , 如 果 是 依 照 均 衡 營 養 及 運 動 減 肥 方 法 時 , 身 體 並 不 會 那 麼 大 量 生 產 酮 , 亦 不 會 有 以 上 提 及 的 反 應 。 再 者 , 高 蛋 白 及 高 脂 肪 飲 食 只 會 令 身 體 失 去 水 份 , 並 非 我 們 想 減 掉 的 脂 肪 。 體 重 的 驟 降 只 是 一 個 假 象 , 很 快 便 會 回 升 !
最 後 , 這 方 法 根 本 有 違 減 肥 的 基 本 原 理 。 如 不 限 制 食 肉 的 份 量 及 其 烹 調 方 法 , 攝 取 的 熱 量 極 可 能 會 超 過 消 耗 的 熱 量 , 多 餘 的 熱 量 一 樣 會 被 貯 存 為 脂 肪 , 那 又 何 來 收 減 肥 之 效 ?

[ 本文章最後由 basilmama 於 07-7-16 16:55 編輯 ]

別墅

記得我當年哺乳最重要注意的是:

不可以進行任何減 肥行動,除了做運動.

記住必須均衡飲食. 你bb的奶,就靠晒你的食物.

想修身,請待bb戒奶後吧.

原文章由 basilmama 於 07-7-16 16:45 發表
carlyli,
如果您真係想餵人奶,我建議您暫時唔好用呢個方法修身
再者就算糖尿病病人都唔會完全唔食碳水化合物(我屋企有2個)
只係要控制份量
不過點都好,最後決定都係您自己選擇
以下係俾您參考:
這 減 肥 ...
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

別墅

真係好多謝各位的關心,我用的方法是美國一間減重醫院研究出來,幫糖尿病及心臟病等肥胖人士回復正常血糖水平和血壓,己有三十多年經驗,証實無副作用,病人最後能回復康,因為期間會補充足夠的纖維素,礦物質,維他命,同時並不是完全不吸收碳水化合物,因為會食一些均衡的飲食,會進食蔬果.....我唔想賣告白,總之相信大家未接觸過,但係好安全....

[ 本文章最後由 carlyli 於 07-7-22 00:31 編輯 ]

大宅

Can do exercise? I heard that can't even do exercise as the body may release some kind of acid in the milk

Can someone verify? I would love to do some exercise as I am eating lots of rice now Thx.

原文章由 TFMOM 於 07-7-16 16:55 發表
記得我當年哺乳最重要注意的是:

不可以進行任何減 肥行動,除了做運動.

記住必須均衡飲食. 你bb的奶,就靠晒你的食物.

想修身,請待bb戒奶後吧.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Lactic acid might alter the taste of the breastmilk, nevertheless it does not pose any danger to the baby nor does it impair lactation performance.

"Exercising subjects tended to have higher milk volume (839 vs 776 g/d)and energy output in milk (538 vs 494 kcal/d). Thus, there was noapparent adverse effect of vigorous exercise on lactation performance." American Journal of Clinical Nutrition 1990 Jul;52(1):103-109

原文章由 Moooo 於 17/7/2007 00:22 發表
Can do exercise? I heard that can't even do exercise as the body may release some kind of acid in the milk

Can someone verify? I would love to do some exercise as I am eating lots o ...

男爵府

人奶對bb係最好既,唔明點解會情願揀減肥而放棄餵人奶,好多人都話餵人奶可以減到肥,點解唔試下先?會唔會自私左d?加上亦都可以靠運動去減,點解唔試左先?

大宅

thanks a lot!!!

if that's the case, i will start to squeeze time for exercise. as the milk after exercise could be more filling!

原文章由 Elefant老婆 於 07-7-17 00:57 發表
Lactic acid might alter the taste of the breastmilk, nevertheless it does not pose any danger to the baby nor does it impair lactation performance.

"Exercising subjects tended to have higher m ...

水晶宮

好媽媽勳章

為左減肥,唔餵母乳
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

原文章由 carlyli 於 07-7-16 19:21 發表
真係好多謝各位的關心,我用的方法是美國一間減重醫院研究出來,幫糖尿病及心臟病等肥胖人士回復正常血糖水平和血壓,己有三十多年經驗,証實無副作用,病人最後能回復康,因為期間會補充足夠的纖維素,礦物質,維他命, ...

你都識講比有以上兩種病的人用, 但你係人媽媽, 為咗咁唔餵就真係唔能夠理解? 你最愛不是你的小宝宝嗎? 美國呢D係比有病的人去減重, 如果你唔係有以上所講的病就跟本不需要咁, 你哋D減肥顧問以為自己好有經驗, 但其實你地都無上過真正的營養課, 並無專業的資格, 只係導聽途說, 你地一般的知識只係足夠你地工作上的需要, 但身為媽媽的你, 應該比最好給你的BB, 如果你睇多D資料, 你就會知一個正常人, 要減肥係要有均衡飲食, 並唔係用呢D比真正有病的偏方, 你自己真係要反省一下, 你的客人可以比你咁做因為佢地迷失地去減肥, 而你點可以同樣迷失地對你BB唔公平呢?

子爵府

都唔係所有纖體顧問無讀過"營養學"ga ,可能無營養師讀gum多
不過,我就唔多認同完全唔食碳水化合物呢個減肥方法
因為一食返碳水化合物就反彈得好勁,多年黎我見無數

我係一個飯桶,但都唔肥

男爵府

原文章由 basilmama 於 07-7-18 10:52 PM 發表
都唔係所有纖體顧問無讀過"營養學"ga ,可能無營養師讀gum多
不過,我就唔多認同完全唔食碳水化合物呢個減肥方法
因為一食返碳水化合物就反彈得好勁,多年黎我見無數

我係一個飯桶,但都唔肥

我都係飯桶,一餐2碗飯,而家115磅(5尺7)

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 文里文靜 於 07-7-19 03:57 發表

我都係飯桶,一餐2碗飯,而家115磅(5尺7)

你直情係fit添啦

大宅

我成日話比自己聽,而家最effective的減肥方法你餵奶/pump奶

別墅

我都知問下會比人鬧.....
首先我係唔夠奶,我bb一天只食到1/3人奶,我己經第二胎,我第一個仔是食奶粉,都好好,我只係盡力比到幾多就幾多,我個醫生建議我餵到三至六個月就足夠.....六個月後bb唔需要靠媽咪d抗體
最重要的原因,餵人奶破壞我同大仔的關係,因為我要呢係房pump奶,最初兩個月,我好大壓力,搞到全家氣氛好緊張,我個仔發噩夢,成個瘦晒(真事).
當我決定唔餵,我成個人輕鬆晒,個仔開心番,我生個女都係想個大仔好啫,我唔想本末到置.而且我可以投入番工作,等佢地有更好的教育.
最後補充一點,我有讀營養學,我強調我用的方法是醫生都推介的,只是未普遍,如果人人都識,我都唔駛辭左教書份工,轉做呢行啦.

[ 本文章最後由 carlyli 於 07-7-21 01:21 編輯 ]

大宅

我就情願自己肥到成隻豬咁我都要餵人奶...我個女啱啱1歲la...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊