興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:yl88 的帖子

咁就唔知了,人鬼神一理,就算係人,點會知對方點諗,點解要咁講,點解要咁做!
後人拜祭祖先係應該的,唔理真係佢來報夢定係純粹發夢!都係一個好的提醒,又唔係叫你做乜,係咪!
就算報夢想攞野,都要揾個接觸到的,條頻道啱的,唔係佢鍾意找邊個就邊個的!

公爵府

引用:咁就唔知了,人鬼神一理,就算係人,點會知

原帖由 mingmanchan 於 15-12-07 發表
咁就唔知了,人鬼神一理,就算係人,點會知對方點諗,點解要咁講,點解要咁做!
後人拜祭祖先係應該的,唔 ...
OK 明白

洋房

大宅

回覆:我的靈異歷程

大宅

回覆:mingmanchan 的帖子

你住邊座?我住三十一座五樓

大宅

引用:咁我由懂事講起第一次見鬼是幼稚園時期,當

原帖由 mingmanchan 於 14-02-15 發表
咁我由懂事講起
第一次見鬼是幼稚園時期,當時在黄大仙下邨居住,七層高要行樓梯,设有厠所,家家户户都在 ...
你住邊座?我住三十一座五樓

大宅

回覆:youngyoungma 的帖子

三十三座七樓

子爵府

禁止訪問

回覆:我的靈異歷程

男爵府

我都有D嘢想分享下..話說我亞叔響佢十八歲嗰年無端端畀亞飄上身,我亞爸佢地全部冇辦法,但突然間有位自稱係張飛嘅神上咗亞叔身,仲同我亞爸講話佢可以救我亞叔,但條件係要我亞爸從此供奉佢;咁我亞爸當時得二十頭,乜經驗都冇,所以一口應承,因為佢以為起一座神壇嚟供奉個神就算係;結果我亞叔就真係回覆正常...我亞爸亦遵守承諾,去準備一座神壇⋯⋯但原來個故事唔係咁簡單.....故事待續..

子爵府

珍珠宮

引用:我都有D嘢想分享下..話說我亞叔響佢十八歲

原帖由 Jasper911 於 16-03-12 發表
我都有D嘢想分享下..話說我亞叔響佢十八歲嗰年無端端畀亞飄上身,我亞爸佢地全部冇辦法,但突然間有位自稱 ...
打埋去啦

男爵府

掛住睇其他版,吾記得咗呢版添!好喇,故事去到當我亞爸正準備一切時,張飛爺爺又上亞叔身,問我亞爸D嘢準備好未,我亞爸就話一切準備好㗎喇,仲講埋有D咩,但張飛爺爺竟然話:我要你地起一座廟嚟供奉我,而唔而一座神枱!我亞爸當堂O咀,然後話:我只係一個漁民,我伯爺去世後一個仙都冇留畀我地,仲留低一筆債要我還,我而家仲有三個細佬要湊大同老婆仔女要養,我何來有$去起一間廟宇呀?然後張飛爺爺再答:只要你有心,就乜都會做到!跟住就張飛爺爺就走咗!我亞爸同亞叔當時好苦惱,因為佢地當時堅窮!結果商量後,佢地決定賣咗佢地唯一嘅財産,隻漁船!好似有十幾萬,然後佢地着手搵人,資料,結果畀佢地搵到響筲箕灣其中一個半山上有D類似廟宇嘅地方,再搵政府,然後佢地開始起一座專係供奉張飛爺爺嘅廟宇!從此我地嘅命運就改寫了~

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

Jasper911 發表於 16-3-14 07:12
掛住睇其他版,吾記得咗呢版添!好喇,故事去到當我亞爸正準備一切時,張飛爺爺又上亞叔身,問我亞爸D嘢準 ...
跟住呢?

男爵府

之後有好多大大小小嘅古怪嘢,唔可能咁快一次過講曬!但會盡力~
從此以後,我地一家就同鬼、神、佛,道扯上關係!其實係好事嘅,我逐一分享下!
話說起咗座廟後,我亞爸同亞叔就好容易咁同張飛爺爺溝通;每逢有大問題,佢地亦係搵張飛爺爺解答:例如有次我姨丈畀大陸一個女人落降,我亞爸五六個大男人捉我姨丈上張飛廟解降;我亞爸叫做幫人,所以漸漸嗰區D人有乜頭暈身慶就會自動搵我亞爸~求簽,解下簽,化元寶之類⋯⋯佢都會幫!
漸漸佢就投入多D時間向間廟度,仲不斷去擴建間廟,而家上面間廟已經有張飛廟,劉備廟,關帝廟,觀音廟,福德廟...
亞爸話張飛報夢話佢知佢係畀秦儈害,畀人割咗個頭掉咗去長江。亦因為咁我老豆專登帯我地一家去長江,超辛苦因為又火車又船,不過已經成二十幾年前了~

已刪除用户

子爵府

Jasper911 發表於 16-3-14 13:07
之後有好多大大小小嘅古怪嘢,唔可能咁快一次過講曬!但會盡力~
從此以後,我地一家就同鬼、神、佛,道扯 ...

子爵府

大宅

回覆:mingmanchan 的帖子

留毛,慢慢追

首頁

尾頁

跳至