育兒好物

跳至

首頁

尾頁

別墅

我聽聞過好多媽媽會由香港奶粉轉為日本奶粉(我便是其中一個),bb現在1歲半,已試過了明治及森永,但近來她的飲奶興趣減少了,怎麼辦?要轉奶粉嗎?

轉了香港奶粉的媽媽,可否告知轉奶的原因?bb的便便如何?
thanks

大宅

我bb食開森永, 但係食到大仔之後就成日屙水肚屙, 結果我同佢轉a+2號, 但係佢便泌, 又試過屙血, 而家我同佢轉左食和光堂, 而家無事
原文章由 hym2005 於 07-7-15 09:23 發表
我聽聞過好多媽媽會由香港奶粉轉為日本奶粉(我便是其中一個),bb現在1歲半,已試過了明治及森永,但近來她的飲奶興趣減少了,怎麼辦?要轉奶粉嗎?

轉了香港奶粉的媽媽,可否告知轉奶的原因?bb的便便如何? ...

男爵府

我個女一向都係食開明治,但最近同佢轉左隻有機奶粉,因為知道原來養牛既人會用激素同埋抗生素等d牛有多d奶,咁好自然d奶都會有,我諗應該對小朋友唔係咁好,所以就同女女轉左奶粉,轉左之後女女d便便仲好過之前,而且仲飲多左奶.

複式洋房

請問隻有機奶粉名稱是.....
在那裡出產?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 hym2005 於 07-7-15 09:23 發表

轉了香港奶粉的媽媽,可否告知轉奶的原因?bb的便便如何? ...

其實歲半,飲奶興趣減少,係咪可以考慮戒奶呢?

大宅

其實而家都唔主張戒奶, 只係飲少d...

原文章由 牛精仔 於 07-7-15 20:52 發表

其實歲半,飲奶興趣減少,係咪可以考慮戒奶呢?

禁止訪問

由日本奶粉轉為香港奶粉

別墅

原文章由 lmk 於 07-7-16 14:34 發表
我想過.......:lol: :lol: :lol:

bb現在2歲半飲森永,但近來我得知我隔離同事個老婆做奶粉公司, 買A+有7折......

好似A+3 樓下賣$128....E家$90都唔洗.....思想出爭鬥中...

因為我的囡囡很咀刁,很多東西都唔肯食,所以奶是佢主要的食糧...

男爵府

try la....change milk

原文章由 sweetiecoco 於 07-7-15 22:04 發表
其實而家都唔主張戒奶, 只係好好用呀...

別墅

有沒好的建議?哪個牌子好?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就無同仔仔轉香港奶粉, 只係由森永轉食和光堂

因為森永入面有軟便素關係, 仔仔成日都賴 BUBU (仲有差不多放屁屁時, 都出事), 成2歲幾既小朋友, BUBU仲係好爛, 所以剛剛轉食和光堂, BUBU好似無咁爛了. 仲要轉食奶粉期間, 就嘈住要我比和光堂奶奶, 一取森永奶粉出來就叫我放返入櫃.

太爛 BUBU, 怕佢返 N1, 要戒片片.... 會賴 BUBU

原文章由 hym2005 於 07-7-22 13:01 發表
有沒好的建議?哪個牌子好?

大宅

我個女食緊森永, 但係唔長肉, 一個月都重唔到一磅. 醫生就問會唔會係貨原問題, 我原本係東瀛遊訂, 依家去sogo買左罐試, 屋企舊個0的唔知點算. 其實貨源有無影響呢.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實應該唔關貨源時, 你 b 幾大? 一日幾多餐? 每次幾多安?

我介紹森永細仔比我同事, 佢囡囡好吸收, 出世7lbs左右, 6個月大去到95線啦!!!

原文章由 nataliesiu 於 07-7-23 13:12 發表
我個女食緊森永, 但係唔長肉, 一個月都重唔到一磅. 醫生就問會唔會係貨原問題, 我原本係東瀛遊訂, 依家去sogo買左罐試, 屋企舊個0的唔知點算. 其實貨源有無影響呢.

別墅

[quote]bb現在2歲半飲森永,但近來我得知我隔離同事個老婆做奶粉公司, 買A+有7折......

好似A+3 樓下賣$128....E家$90都唔洗.....思想出爭鬥中...

請問到最後你有沒有替bb轉奶?

首頁

尾頁

跳至