烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

想自己煮麵豉湯....去到日本超市發現有白同辛兩種....請問有咩分別...邊種適合煮麵豉湯呢?

珍珠宮

原文章由 Mrs.Fan 於 07-7-16 12:01 發表
想自己煮麵豉湯....去到日本超市發現有白同辛兩種....請問有咩分別...邊種適合煮麵豉湯呢?

兩種都得 :loveliness:

味噌種類以顏色作區別,
主要分為「白味噌」、「赤味噌」。
這取決於味噌製作時的溫度高低,及發酵熟成時間的長短。
一般來說,高溫製作且發酵時間(熟成期)愈長,成品色澤愈深,反之,則愈淡。

以口味來分,有甘口(偏甜、淡) 或 辛口(偏鹹)兩者之分,
這是依放入麴菌和鹽的比例不同而定,麴菌放得多,屬甘口(偏甜、淡);鹽放得多,屬偏鹹。

從產地來看,日本關東地區及氣候較寒冷的地方(如北海道、東北),料理本就偏重口味,生產的味噌也以偏鹹佔多數;
關西地區的飲食偏清淡,生產的味噌就以「甘口」比較多。

日本人通常是混合兩種以上的味噌,如白味噌配上赤味噌,
運用於不同料理上。所以,每個家庭都有獨門、屬於自家的味道,是別家沒有的。

味噌除了以上兩類主要區別外, 還有很多種出名味噌,
如: 八丁味噌、信州味噌

由於味噌一類的發酵食品很容易發霉,須注意保存方法。

*再詳細的話, 還有分用不同的麴菌做出的各種味噌,
但一般明白以上的區別以可以了, 以免你產生混亂

大宅

咪咪兔 :

你介紹得好詳細呀...唔該哂:loveliness:

大宅

咪咪兔

請問如何用味噌煮麵豉湯,要加什麼材料?

男爵府

請問味噌係唔係一包包賣果d, 我見到有d用膠兜裝住啤實賣, 我都想試吓, 但係唔知d份量, 我而家係買d即食嘅, 一包包獨立包裝, 用滾水沖就飲得, 有埋昆布,豆付, 魚片喺裡面, 我估自己煮都係落呢d嘢啩.

珍珠宮

原文章由 nganma 於 07-7-16 19:08 發表
咪咪兔

請問如何用味噌煮麵豉湯,要加什麼材料?

一般會加海藻(wakame)豆腐

其他食法有:

薯仔+油豆腐,
油豆腐+椰菜,

還有很多食材可自己配合, 例如: 黃芽白菜,
韭菜, 菠菜, 洋蔥, 豆苗, 芽菜, 大豆芽菜, 冬菇, 金菇, 茄子,
絲瓜,冬筍,冬瓜, 白蘿蔔, 南瓜, 納豆, 蛤, 蠔, 雞蛋

kam2007kam,

細細包即食就方便D啦, 如果返工帶飯用個杯倒D熱水就飲得.

但係自己煮就有自家風味呢

日本人就通常會先煮一煲用乾魚做既魚湯做底,
其實唔做呢個湯底都得咖(只係做出黎既口味唔同,分別唔大)

至於份量
(約兩飯碗)用36g味噌(約2-3湯匙) 就用320ml 水or魚湯,
跟住就靠你自己試味(鐘意鹹D定淡D)
赤白麵豉可以混合煮or獨立, 比例亦係隨你意:loveliness:

[ 本文章最後由 咪咪兔 於 07-7-17 20:32 編輯 ]

大宅

加三文魚頭煮,勁正

大宅

謝謝你,明天就試試。

原文章由 咪咪兔 於 07-7-17 20:14 發表

一般會加海藻(wakame)豆腐

其他食法有:

薯仔+油豆腐,
油豆腐+椰菜,

還有很多食材可自己配合, 例如: 黃芽白菜,
韭菜, 菠菜, 洋蔥, 豆苗, 芽菜, 大豆芽菜, 冬菇, 金菇, 茄子,
絲瓜,冬筍,冬瓜 ...

大宅

仲可以用呢醃排骨,然後蒸。

男爵府

咪咪兔, 唔該哂你

首頁

尾頁

跳至