自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆:學校音樂節問題。。。

題外話,上年朗誦比賽我見到有家長偷偷在手袋撳電話錄音,我不停向職員示意和打眼色(當時有參賽者朗誦緊,我不便出聲),但個個職員見到當無嘢

大宅

回覆 bbq. 的帖子

我無買譜,份譜係老師比的copy...咁點算,有時買咗好浪費,只練1首,老師話平時教埋,但又課程又考琴書,邊練到咁多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:參賽者須知嗰度無話要帶譜喎!

原帖由 SARIDON 於 14-02-19 發表
參賽者須知嗰度無話要帶譜喎!
網頁有講參賽者需証明使用正版譜,佢有權抽查。有次比賽頭兩個人不約而同成首歌彈高8度,考官即時要求睇譜。如果出示唔到有可能disqualified,幾廿蚊我唔會慳

爸爸豬  我有買,是百多元!  發表於 14-2-19 10:50

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:參賽者須知嗰度無話要帶譜喎!

原帖由 SARIDON 於 14-02-19 發表
參賽者須知嗰度無話要帶譜喎!
網頁有講參賽者需証明使用正版譜,佢有權抽查。有次比賽頭兩個人不約而同成首歌彈高8度,考官即時要求睇譜。如果出示唔到有可能disqualified,幾廿蚊我唔會慳

王國長老

引用:+本帖最後由+Marians+於+14-2-19+00:17+編

原帖由 Marians 於 14-02-19 發表

上午參加完的同學, 可以等下一輪完成至返回取分紙, 家長代取 ...
我問過,要家長到時出示返入場果張紙同學生証件

王國長老

引用:唔可以影相或攝錄。我個仔次次都係著校服。

原帖由 kit2004 於 14-02-18 發表
唔可以影相或攝錄。我個仔次次都係著校服。著得大體得宜就得。唔使下下踢士兔甘老土。頭3 名有獎狀。

...
頭三名係即時叫名俾分紙,冠軍係有旗仔同獎杯。所有証書都係幾個月後先送到學校,有綠藍同紅分別(分數去到邊級)。三甲的話張証書會寫明

子爵府

引用:回覆+bbq.+的帖子我無買譜,份譜係老師比的

原帖由 rainful 於 14-02-19 發表
回覆 bbq. 的帖子

我無買譜,份譜係老師比的copy...咁點算,有時買咗好浪費,只練1首,老師話平時教埋,但 ...
我都未買呀!鋼琴老師重未叫我買,下堂都要問吓佢先

爸爸豬  現在先買?要訂㗎!我等了差不多3個月  發表於 14-2-19 10:51

大宅

教琴miss和學校都講明要带正譜,我想問,我女女在上午9:15,你地估通常幾時走得,中午能趕得切回校嗎

子爵府

引用:教琴miss和學校都講明要带正譜,我想問,我女

原帖由 moon1006 於 14-02-19 發表
教琴miss和學校都講明要带正譜,我想問,我女女在上午9:15,你地估通常幾時走得,中午能趕得切回校嗎

...
我女係9:30,同你女差不多時間

侯爵府

引用:今年無帶譜,會check+嗎?

原帖由 rainful 於 14-02-18 發表
今年無帶譜,會check 嗎?
個個centre唔同

大宅

引用:Quote:原帖由+moon1006+於+14-02-19+發表教

原帖由 bbq. 於 14-02-19 發表
我女係9:30,同你女差不多時間
好早呀,老師話要練下先去,但甘早,点練仲要由屯門出葵盛,真攞命

子爵府

引用:Quote:原帖由+bbq.+於+14-02-19+發表我女係

原帖由 moon1006 於 14-02-19 發表
好早呀,老師話要練下先去,但甘早,点練仲要由屯門出葵盛,真攞命
我去荃灣大會堂,我都覺得早,但冇計

王國長老

我講我女最攞命果次經驗你聽

我地住港島, 正常都係報市區組別, 出結果去MEGABOX (係香港人都知MEGABOX交通幾"方便"架啦), 當時究竟過, 要預1.5小時一程車 (行去MTR, 等, 搭, 再行去SHUTTLE站, 再等, 再搭), 已經哎哎聲

CHECK CHECK下, 發現竟然撞左我女畢業營, 哎, 無理由叫佢唔好去架(3日之中第2日, 想遲到早退都唔得), 已經想放棄, 老師又話唔好啦佢都彈得唔錯, 唔好浪費機會啦, C6又陪我顛, 肯請假渣車, OK, 去就去. 雖然要去到北潭涌接女

點知之後發現, 原來個營地係禁區, 唔可以渣車入(點解咁一波三折架).....

於是最後結果係咁: 我同C6一齊請假, 由港島渣車入西貢, 轉的士入北潭涌接女, 返西貢(咁樣一來一回$80), 再渣車去MEGABOX比賽, 比賽完再渣車返西貢, 再轉的士擺低個女, 返西貢(又$80), 再渣車返港島

簡直係港九新界行大運

好彩個女都生性, 彈個亞軍返黎, 否則我會好想殺人

爸爸豬  做戲咁!有獎就開心  發表於 14-2-19 10:53

公爵府

引用:我講我女最攞命果次經驗你聽我地住港島,+正

原帖由 Charlotte_mom 於 14-02-19 發表
我講我女最攞命果次經驗你聽

我地住港島, 正常都係報市區組別, 出結果去MEGABOX (係香港人都 ...
咁辛苦都冇白費

子爵府

死火,亞女鋼琴老師話唔駛買譜,我而家好迷惘,究竟要唔要買呀?

子爵府

引用:回覆+bbq.+的帖子我無買譜,份譜係老師比的

原帖由 rainful 於 14-02-19 發表
回覆 bbq. 的帖子

我無買譜,份譜係老師比的copy...咁點算,有時買咗好浪費,只練1首,老師話平時教埋,但 ...
咁你會唔會買呀?

男爵府

熱血勳章

引用:死火,亞女鋼琴老師話唔駛買譜,我而家好迷

原帖由 bbq. 於 14-02-19 發表
死火,亞女鋼琴老師話唔駛買譜,我而家好迷惘,究竟要唔要買呀?

...
我年年都有買正版譜。但年年都冇被抽查。

(1)買左正版琴譜冇被抽查,(2)冇正版譜而被抽查,你會揀邊樣?

首歌又準備左咁耐。

我會揀(1)囉

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由+Marians+於+14-02-18+發表No,

原帖由 piv 於 14-02-18 發表
原來60人咁多,朝早嗰d都幾慘,等成日
唔駛等全日,只需得半晝。
佢每場分別安排係早、午、晚。再每一場細分上下半場。每半場大概3x人。

珍珠宮

虎到金來勳章

唔係買唔買嘅問題。事實係個個都要背譜(我指鋼琴),唔同以前可以帶譜上台比賽,嗰琴譜根本就唔須要出現!

珍珠宮

虎到金來勳章

仲有我今日打去問佢地(學校音樂節)關於轉比賽時間嘅問題,順口問佢關於琴譜嘅問題,佢都係咁答我;要背譜喎,你攞琴譜去都無用㗎。以前就一定要攞正版,因為唔係個個都可以背得出,幾年前改咗要背譜,你攞去都無用!

首頁

尾頁

跳至