夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我朋友同佢男友拍咗拖十幾年, 感情都唔錯 但佢男友一直都無提及過結婚 雖然我朋友都唔係話十分恨嫁, 但佢呢排內心深處好介意佢男友點解無諗過將來 佢曾經同佢男友傾過, 但佢男友無乜反應 我朋友同我講唔想好似成日迫佢男友咁, 但自己就好唔開心lor

通常男人係唔係拍拖耐咗就安於現狀唔想結婚架呢 我問我老公佢話唔知wow
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

子爵府

我都同未婚夫拍左10年, 我覺得呢0的男人有兩種, 一種係唔識諗呢0的野, 到個女方諗埋計劃埋, 叫佢埋位佢就會結婚。佢地唔係唔想結, 係唔想理唔想煩, 到你話要結喇就好啦, 結咪結咯。
另一種係0係度拖, 拖得幾耐得幾耐....呢0的係衰人黎, 諗住有另一個新鮮0既就同你分開, 話晒拍左10年以上, 冇晒新鮮感...關係太dry所以伺機跳槽。

原文章由 juicypig 於 07-7-18 11:13 發表
我朋友同佢男友拍咗拖十幾年, 感情都唔錯 但佢男友一直都無提及過結婚 雖然我朋友都唔係話十分恨嫁, 但佢呢排內心深處好介意佢男友點解無諗過將來 佢曾經同佢男友傾過, 但佢男友無乜反應 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

都唔一定嘅, 我有個朋友, 佢同男朋友拍咗10年拖, 係個女仔唔想結婚喎.

原文章由 siufung 於 07-7-18 11:18 發表
我都同未婚夫拍左10年, 我覺得呢0的男人有兩種, 一種係唔識諗呢0的野, 到個女方諗埋計劃埋, 叫佢埋位佢就會結婚。佢地唔係唔想結, 係唔想理唔想煩, 到你話要結喇就好啦, 結咪結咯。
另一種係0係度拖, 拖得幾耐 ...

大宅

我有一對老朋友.他們至今在一起已經13年.
他們同居的.也不打算要小孩.所以他們一直也沒想過要結婚.
同時他們倆人也沒逼使對方跟自己結婚.
至今他們也非常恩愛.也安於現象.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

佢而家唔知點好(其實我知佢好想結婚 ), 分手又唔捨得, 無止境地等嗎
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

我有個同事同女朋友拍拖10年,感情都好好,但男的又係唔想結婚,女的提了好多次都無返應,上年終於分開著,男的今年已經結緍,當然老婆不是舊的情人.在呢件事我覺得男的係覺得女朋友未係最理想的老婆,所以一直在拖,直到找到心意的老婆才一走了之.

別墅

You friend may try to tell his bf that she wants to get married as soon as possible.
See what he will say.

洋房

我與我老公都是拍了十多年拖才結婚, 但當時都是我提出的而他則附和, 故我想你朋友可以坦白及開心見誠地與男友討論將來....看看其反應....或許男的想好好計劃將來而並不是逃避......

禁止訪問

大宅

原文章由 juicypig 於 07-7-18 11:13 發表
我朋友同佢男友拍咗拖十幾年, 感情都唔錯 但佢男友一直都無提及過結婚 雖然我朋友都唔係話十分恨嫁, 但佢呢排內心深處好介意佢男友點解無諗過將來 佢曾經同佢男友傾過, 但佢男友無乜反應 ...

我就7年, 感情無乜大問題, 但有第三者介入, d初戀feel返晒黎...結果散左....所以, 有得咁多年, 應該結束拍拖, 結婚係另一個故事既新開始~~~

複式洋房

我冧有d男人一成不變,安於現狀,不想有任改變,咁多年都係咁過架la,慣晒啦!無啦啦!要結婚...咁煩,而且身份有好大改變,做咗人老公,個女人要求唔同咗,責任又大咗架噃!仲要多咗固外父外母堂堂正正可以俾佢當仔咁訓話。有什麼對老婆唔週到,成個娘家出頭一人話一句都唔掂,超煩!...除非有咗小朋友啦!為咗個小朋友咁大責任都咩到起,婜多個老婆都ok嘅!

以上是我亂冧的,哈哈

不如又衰衰咁冧吓! 或者你個fd個男朋友根本唔再鐘意你個fd,不過你個fd對佢幾好,最緊要唔煩又唔痴身。又有好大的自由活動空間,唔駛出錢養佢,背後有個咁嘅女人幾好呀!不過日後有個佢覺得仲好(最緊要又青春又新鮮),咁佢離開你個fd都唔出奇噃!因為佢擺明就無許下什麼什麼承諾要同佢白頭到老,只不過timing 好,便一齊生活囉!

不過最緊要係你個fd點睇囉!佢ok開心便算啦!有幾多人可以搵到一個同自己夾又愛護自的partner一起走過一生一段路呀!開心過總好過成日傷心過呀!珍惜眼前人吧!日後....who know?

子爵府

最慘就係有0的死佬真係騎牛搵馬...
我有個朋友就係咁, 拍左10年都唔肯結, 但又唔分手, 等到隻馬出現喇, 先話對得太耐冇晒感覺要分手.....
不過,又真係有好多係純粹雙方覺得冇需要結所以唔結0既, 佢地又可以好恩愛咁多年相處, 比唔少有婚姻關係0既男女仲好....
原文章由 Bching 於 07-7-18 14:21 發表
我冧有d男人一成不變,安於現狀,不想有任改變,咁多年都係咁過架la,慣晒啦!無啦啦!要結婚...咁煩,而且身份有好大改變,做咗人老公,個女人要求唔同咗,責任又大咗架噃!仲 ...

大宅

點解樓主講緊個朋友同我一模一樣!我同男朋友拍拖今年尾就11年啦,我移家23yrs old, 而佢大個半年, 我哋好細個就一齊, 移家我係同埋佢屋企住, 雖則佢哋已經認定咗, 但係我發覺原來女人到咗某個時期真係會恨嫁, 我早兩晚問過佢我哋幾時結婚, 佢答我有錢咪結(因為我哋都係最近先開始儲錢), 我咪話囉點知為之有錢先, 我明佢既意思係起碼有錢擺酒先, 但係我唔想再咁等啦, 我亦提過註冊先, 到有錢先補番擺酒同埋用啲段時間去申請公屋, 但係佢死都唔肯, 佢話點解要結到咁肉孫喎!所以移家我都係只有等!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

題外話, carrie0106 你咁早就開始拍拖啦? 我12歲個時仲"sap下sap下", 希望你地可以快d儲到錢結婚啦

原文章由 carrie0106 於 07-7-18 16:01 發表
點解樓主講緊個朋友同我一模一樣!我同男朋友拍拖今年尾就11年啦,我移家23yrs old, 而佢大個半年, 我哋好細個就一齊, 移家我係同埋佢屋企住, 雖則佢哋已經認定咗, 但係我發覺原來女人到ࡵ ...

翡翠宮

除非女方好本事大把選擇,否則拍長途拖都係蝕底D.:(

同居更加唔好制,個男人無晒動力結婚.:tongue:

複式洋房

原文章由 kiki.kiki 於 07-7-18 16:33 發表
題外話, carrie0106 你咁早就開始拍拖啦? 我12歲個時仲"sap下sap下", 希望你地可以快d儲到錢結婚啦

都係我開口問佢,佢答應左我後年囉,之前都比佢推左兩次,不過我同佢講明今次再推,我會同佢分開,因為太多年喇,有心就唔會再推,佢自己都唔好意思喇,更何況佢如果真係愛我的話!不過之前都係無錢既問題,呢家佢話打算唔夠都會決定後年結婚,佢會唸掂佢喎!不過聽住先喇,搵到個好咪走囉,男人可以咁唸,女人都可以既!

別墅

我嗰弟弟都喺同前女友拍了六七年拖,分手一年半就同另一個結婚;就算冇錢都要同啊媽借嚟擺酒. 所以話要睇吓個男人喺咪真喺好鐘意自己,如果唔喺就mu都唔會做. 如果再喺咁拖大家都唔好啦! 不如考慮其他好嘅男人吧啦. 好似啲好男人唔知去晒邊, 可能返晒大陸找coco呀!

子爵府

好媽媽勳章

其實每個人諗法都唔同...有d人覺得結婚同同居無分別...只係結婚多一張紙...結左婚就要為個家付出...或者女人會開始管束自己...覺得少左私人時間...但係唔結婚...可以鍾意起埋一齊...唔鍾意就分開...唔需要煩...財政獨立...又唔會比人管住晒...覺得自由好多...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

係吖...講我經歷比大家知...
我同我老公14歲已經1齊...1直都係同居...直至05年年尾有咗(我已經25歲1齊已經11年)...佢都無主動話結...我問佢我哋bb都有la幾時先結..佢竟然答我唔想咁早結...因為佢d朋友都未結...我嬲到立即book入院做流產...後來佢都有同我結婚bb亦已生...但係佢都未願意去做人老豆...打機上網睇電視都比我2母女重要...依家我plan緊離婚...

子爵府

我同bf一齊剛剛7年 (踏入七年之癢啦), 亦同居左3,4年左右, 其實我都明白樓主個朋友個心諗咩既... 我諗亦都同佢差不多
我地並唔係恨嫁, 只不過想個bf會為自己而諗下o者...
不過我明白我bf係一個咩人... 一個懶人唔會點諗野既人, 再加上已經一齊住左咁耐, 所以我相信佢有8,9成都唔會諗話結婚住架啦! :tongue:除非經濟許可, 再加上唔小心出事啦!
不過我都試過係兩三個月前問佢, "你幾時同我結婚呀?!" 佢即刻畀我嚇一嚇 (因為佢唔相信我會咁問佢) 跟住佢only答我 "女仔到左差不多年齡就會諗呢d架啦! 結... 3年後啦! 10年先結啦"
但我知我bf唔係話果d騎牛搵馬既人, 我同佢都基本上認左大家架啦!

首頁

尾頁

跳至