烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問有無人可以話我知, 手術後可以煲咩湯水飲?

水晶宮

咩病呢?
方唔方便講?
一般來說,野生山斑魚湯係好適合病後/手術後進補既.
平時,可配搭肉類,甘筍,粟米,沙參,玉竹,清補涼,栗子,青紅蘿白,菜乾........
如病後滋補,應配簡單蔬菜,我會選甘筍,粟米,加蜜早.
病人其實唔太適易肥膩肉湯,所以唔應太早給他們飲豬/雞湯,別以為去皮或出水就可以去油,d油根本就藏在肉裡,唔會咁易去晒.
野生山斑魚可以在北角馬寶道/糖水道交界既"恆豐公司"搵到,九龍區就可以去黃大仙大有街街市買到.
野生山斑色澤較淡,大小不一,價錢明顯較飼養的山斑貴.但少少都已經出到味.
如果買著養斑,係無效架,而且煲極都無咩味架.

禁止訪問

子爵府

醫生話唔可以食山班魚同花膠.

禁止訪問

水晶宮

唔係呀!
我話山斑一般可以煲d咩...
然後再講話手術後就要補d簡單既咩...
唔好意思,我講到一舊舊,有d混亂,令你誤會添!
醫生話唔食得山斑,係咪個病係特別既病呢?
不過,如果醫生講明話唔食得,咁就唔好食啦,因為唔知會唔會同佢比既藥相沖.
好似我媽咪曾患癌,有d排毒既食譜,我都要等到佢化療完左再過多排先比佢食,因為呢d排毒餐,會將化療既藥品(都係毒既一種)都排走埋,會影響藥效!
你問清楚點解唔得先啦!
不過,最衰就係,好多時,醫生只會話比你聽一d模糊既字眼,例如:食d有營養既野啦,清淡易清化既野啦,咁即係咩野呢?
原文章由 火石 於 07-7-19 10:42 發表

手術後還青蘿蔔???-( ?-( ?-(

子爵府

係西醫來.

原文章由 火石 於 07-7-19 11:31 發表

中醫話??

禁止訪問

子爵府

係因為魚/花膠太快埋口, 傷口會起肉牙.

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

花膠我就唔肯定,但山斑一定唔會,生魚就一定會.
而且,如果個病人係老人家,唔會再左露右露,動手術既地方又係隱閉既地方,咪由得佢長肉芽囉,身體好番就最緊要.
又真係無理由山斑都唔飲得個喎?

原文章由 rclamlam 於 07-7-19 13:20 發表
係因為魚/花膠太快埋口, 傷口會起肉牙.

子爵府

佢叫我食飯平時既野就得.

原文章由 火石 於 07-7-19 13:25 發表

各人意見, 各人做法, 有時食療、湯.....冇話一定黑定白
既然你的醫生咁講, 你可以直接叫佢推介飲什麼湯比較適合, 而你就照煲

水晶宮

咁醫生有無再講其他野唔食得?
平時你都會食花膠同山斑架,咁即係點即??-(
原文章由 rclamlam 於 07-7-19 15:43 發表
佢叫我食飯平時既野就得.

子爵府

咪係係除左呢兩樣野囉, 不過我自己就牛肉/蛋都暫時唔食, 而且我本身都唔食牛肉, 無咩問題.

原文章由 方方媽媽 於 07-7-19 16:42 發表
咁醫生有無再講其他野唔食得?
平時你都會食花膠同山斑架,咁即係點即??-(

大宅

我個人認為花膠係好好的食材,尤其對女仕,而生斑魚我都在honey動完手術後煲過比佢欴,佢的傷口約3-4吋,埋得不知幾靚,絕對無肉牙。

你倒不如担心買唔到好過!

[ 本文章最後由 syc204 於 07-7-19 23:55 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至
熱門主題