嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題。
bb6個半月大,開始食粥仔。我不贊成一歲前食鹽。
但我媽堅持要落。但bb係佢揍嘅。好唔開心......。
你哋覺得呢?

禁止訪問

伯爵府

魅力王子

原文章由 2muffin2 於 07-7-19 22:48 發表
如題。
你哋覺得呢?

my son 8month start need into salt,

because he no like eat no taste"s food....

if your mami really no listen you,

u can say only little little salt into baby"s food.

男爵府

原文章由 2muffin2 於 07-7-19 22:48 發表
如題。
你哋覺得呢?

咁早食咸味,第時大個會有腎病,e生話最好一歲半後先好食,如果老人家堅持要落,你買d低鈉鹽比佢落,依家百隹同惠康都有得賣好方便,雖然價錢貴十倍,我自己都轉咗食低鈉鹽,第時呀b都一定會囉!!!
咁最好就係可以講服你媽啦,你個b太細啦,我都用咗兩個月先講掂個c6,c6背後當然係99搞鬼啦, 唉......不過好彩係我揍囉!!!

子爵府

bb唔食冇味野, 都唔一定要落鹽. 我會整魚湯煲粥仔俾bb食, 又或者煲d齋湯(如甘筍合掌瓜粟米), 再用d湯煲粥仔. 咁d湯底有少許香味得黎, bb又唔須要食鹽落肚.

原文章由 shah 於 20/7/2007 00:15 發表
my son 8month start need into salt,
because he no like eat no taste"s food....
if your mami really no listen you,
u can say only little little salt into baby"s food.

伯爵府

魅力王子

原文章由 GLG 於 07-7-20 10:06 發表
bb唔食冇味野, 都唔一定要落鹽. 我會整魚湯煲粥仔俾bb食, 又或者煲d齋湯(如甘筍合掌瓜粟米), 再用d湯煲粥仔. 咁d湯底有少許香味得黎, bb又唔須要食鹽落肚.

so good mami

水晶宮

我阿爸又係話要個孫女食d鹽,佢搵我阿媽同我講,咁,我就搵個醫生朋友同佢地真情對話囉:咁細個食鹽?會傷腎,好長手尾噃!食海魚咪有鹽份囉!
就係咁,攪掂左!

子爵府

大廚勳章

如題。
你哋覺得呢?

my baby girl 18 months la.....

I never add salt in to her food...she eat a bowl of rice

per meal.......

複式洋房

My daughter is 18 mths old and we usually don't put salt in her meals. We once put salt in the congee because she fell sick- diahorrea. So in order to compensate the loss of sodium, our doctor recommended us to put a pinch of salt in the congee. In fact, I don't think there is a need to completely stay out of eating salt. I guess the principle is not to overdo everything.

複式洋房

原文章由 peggy@_@ 於 07-7-20 04:07 發表

咁早食咸味,第時大個會有腎病,e生話最好一歲半後先好食,如果老人家堅持要落,你買d低鈉鹽比佢落,依家百隹同惠康都有得賣好方便,雖然價錢貴十倍,我自己都轉咗食低鈉鹽,第時呀b都一定會囉!!!
咁最好就 ...

低鈉鹽都唔得架... 好高鉀質架, 聽講對個腎都唔好架...

之前我陪個朋友去聽過營養c講座話1歲前bb o既糊仔呀, 粥仔呀都唔需要落調味料架

禁止訪問

複式洋房

呀仔十個月後我都會落少少咖,而家歲幾有時落豉油添!少少得喇

男爵府

your baby is too young for salt. Too much salt is no good for the baby's kidney. My boy had a doctor visit at 10 months old and the doctor said no salt for him.

My parents insisted we should add salt to his food to attract him to eat more. So I let them tried a few times and my baby also disliked it.

Give your baby some times to adjust to solid food.

If your baby dislikes no taste food, you can add mix some 米糊 with粥 . That may help

複式洋房

原文章由 2muffin2 於 07-7-19 03:48 發表
如題。
你哋覺得呢?

千祈唔好落鹽呀 100%對BB有害無益呀:-( 唔食鹽對BB毫無影響,食左又心驚驚 又何必呢:tongue: 咪第日有事盞後悔呀

男爵府

可以試下將菜的莖部(菜頭)切碎, 用來調味 (有少少咸味)

初時我99有用鹽, 我極力反對, 她就用此方法

洋房

唉 我日日都同我老豆chat呢個問題 我個仔唔肯食粥仔 我老豆話:"梗系啦 又冇鹽又冇油 乜味都冇 梗系唔食啦"

我話:"太早食鹽對BB個腎唔好架!!!"

我老豆話:"唉 多餘既 你以前咪一樣食鹽 我地咪一樣將你養到肥C大隻 我地果一代個個都系感架啦"..............

我話:"B仔連糊仔都唔食 唔關鹽既事掛!?"

救命呀..........................

有時我忍唔住落左少少鹽 我個仔都系唔食 哈哈~~ 我老豆就會話:"落禁少都冇味感系唔食啦"

我真系激死................

禁止訪問

男爵府

原文章由 西瓜公主 於 07-8-1 01:46 發表
唉 我日日都同我老豆chat呢個問題 我個仔唔肯食粥仔 我老豆話:"梗系啦 又冇鹽又冇油 乜味都冇 梗系唔食啦"

我話:"太早食鹽對BB個腎唔好架!!!"

我老豆話:"唉 多餘既 你以前咪一樣食鹽 我地咪一樣將你養到肥 ...

其實bb從未食過咸味嘢, 就算我哋唔落鹽, 佢根本唔會覺得冇味而唔食, 味, 只係大人食慣左先會冇佢唔得, 比bb食, 最緊要係新鮮嘢, 有d天然甜味已好足夠, 我bb而家21個月, 我從冇落鹽煲粥, 但平常會比bb芝士/面包等已經有足夠鹽份比佢

大宅

你真係要努力d說服你阿爸呀, bb食鹽唔好架,
以前個年代唔識呀麻, 而家知係唔好緊係唔俾佢食啦
我99都係唔聽我講架,
果陣我煲粥仔, 有次落瘦肉,
99話:拿, 你d肉落多d鹽"拿"下佢......(下刪數十字)
我即刻話, 緊係唔得啦!!bb食鹽對個腎唔好架!
之後佢試過靜雞雞落鹽煲粥俾我個女食, 又唔話俾我聽,
好彩我有試下味先俾阿女食, 即刻成煲留返俾佢自己食.
之後佢一幫我煲我就話, 你唔洗幫我煲架啦, 我自己會搞架啦.
總之佢唔好搞我就安心架啦. 真係怕左佢.
而我62都一樣, 有次佢話, 你應該落d鹽俾佢,
我話緊係唔得啦!....跟住62話, 咁大個(我個女果陣8個月)食得啦!! d鹽有鈣質同"電"粉質對身體好架!
我即時無言冷笑....?-(

男爵府

原文章由 乜都唔知 於 07-7-31 12:19 發表

千祈唔好落鹽呀 100%對BB有害無益呀:-( 唔食鹽對BB毫無影響,食左又心驚驚 又何必呢:tongue: 咪第日有事盞後悔呀

其實我以前都唔落嘅.
但某一日比我麻發現咗,佢話你點解一啲鹽都唔落落去啲粥仔度比BB食,佢一日出咁多汗,唔食返啲鹽點得咖,大人唔食鹽都唔得,何況BB長期唔食鹽一定唔得.
諗落又好似有啲道理咁,由嗰時開始,我一般都會係BB啲粥仔度加一啲啲鹽,係好少好少,少到幾乎食唔倒有任何鹽味.:mrgreen:

其實對於我麻嘅講法,你哋點睇

首頁

尾頁

跳至