樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

LuLuPP,

每朝有兩班屋苑巴士出尖沙咀Gateway, 好似係8:00am 同8:15am開車,一定有位, 不過放工就無啦, 我都搭過, 8:15am開車, 8:40已到Gateway, 經三號幹線好快...

另, 剛才睇新聞, 見到市民在中環地鐵打風迫車趕回家的情況, 真的差點嚇傻! 我老公3:00pm係灣仔走, 坐962B回家, 唔洗4點就返到啦, 佢話唔洗迫喎; 我自己3:00pm係沙田走, 坐公司shuttle bus去到荃灣轉碧堤小巴(96C), 也是4點前已抵家, 反而睇新聞才見到滿街的人等車有幾混亂, 好彩自已不用經歷..

所以, 唔洗靠地鐵原來也有好處, 今次打八號風球, 見証左住深井的交通情況, 所以, "方便"與否, 自己最清楚了!

原文章由 LuLuPP 於 07-8-9 21:46 發表
唔該, 想請問如果去尖沙咀可乘什麼車呢? 番工放工有村巴嗎?:lol:

複式洋房

我都係住深井,今日8號波時我3點係荃灣搭綠van返屋企,條龍長到睇唔到龍尾,我都預左呢個一定會出現,但等車唔使好耐就上到車,反而我老公話係mtr要好難先入到去,之後仲要好辛苦迫上車,個站又好熱同焗。我4點左右就返到家,佢就要5點幾先返到。
其實我覺得深井交通真係佢既死穴,我住了十幾年,初初唔慣,真係好驚,但好明顯現在交通已有很大進步,我去邊都好方便,約朋友係邊到我都有車去,highway又多又快,反而地鐵站站停,需時有時較耐,當然比較返樓價,同近地鐵站既當然無得fight,但環境就十分perfect,我D 朋友一見個海景再睇埋樓價就話深井樓好抵買。

複式洋房

睛靈勳章

kawaidesu, 唔該晒呀! 咁屋苑巴士係咪即碧堤自己既村巴?? 住隔離的又可不可坐架......

Thank you!!!:loveliness:

原文章由 kawaidesu 於 07-8-10 20:15 發表
LuLuPP,

每朝有兩班屋苑巴士出尖沙咀Gateway, 好似係8:00am 同8:15am開車,一定有位, 不過放工就無啦, 我都搭過, 8:15am開車, 8:40已到Gateway, 經三號幹線好快...

另, 剛才睇新聞, 見到市民在中環地鐵打風 ...

大宅

LuLuPP,

Yes, 尖沙咀shuttle bus只供碧堤住客..

原文章由 LuLuPP 於 07-8-11 00:58 發表
kawaidesu, 唔該晒呀! 咁屋苑巴士係咪即碧堤自己既村巴?? 住隔離的又可不可坐架......

Thank you!!!:loveliness:

複式洋房

睛靈勳章

I see. 我就搬入深井啦, 所以想知除咗巴士或好van, 仲有冇其他車坐...唔...原來去尖沙咀係冇直接車喎(anytime, right?):(

都知道交通或者同出面的區差少少, 不過覺得空氣同環境都唔錯, 又有海景, 在沿青山公路既地段中, 不失是一個很好既地區呀, 希望冇揀錯啦!

原文章由 kawaidesu 於 07-8-11 09:18 發表
LuLuPP,

Yes, 尖沙咀shuttle bus只供碧堤住客..

大宅

原文章由 LuLuPP 於 07-8-11 18:58 發表
I see. 我就搬入深井啦, 所以想知除咗巴士或好van, 仲有冇其他車坐...唔...原來去尖沙咀係冇直接車喎(anytime, right?):(

都知道交通或者同出面的區差少少, 不過覺得空氣同環境都唔錯, 又有海景, 在 ...

其實去尖沙咀都好方便
我自己就搭52x去到荔枝角轉mtr
都係搭6個站, 如果無追52x車尾
都係半個鐘多少少去到尖沙咀, 九個字以內一定去到
都唔算好耐丫...

民房

推番上黎先, 我都有興趣想搬入深井, 想問下大家意見
上星期日入左深井睇樓, 不過自己得200萬左右, 又想搵700呎左右wo , 又唔鍾意租人屋住
畢直所限, 碧提一定唔使諗, 麗都向海又係唔使諗, 舊唔緊要, 但麗都太密集啦
浪翠管理費太貴, 長遠唔化算, 我同老公都係荃灣反工, 佢渣電單車, 交通不是大問題, 朝早佢可以車埋我反工, 但放工時間唔同, 我要自已搭程車, 有位泊就得 但浪翠就冇得泊
海韻花園d間格唔實用, 海韻台間格ok and 畢直之內, 但係成交少, 都5g邊個價先合理, 第日要甩身套現好難
一個字, 煩, 大家有乜suggestion?

[ 本文章最後由 BBGOGO 於 08-3-27 10:08 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 BillieBug 於 07-7-24 18:59 發表
曾看過蘇民峰有線節目話果度(好似係豪景)住既人損財傷丁,信不信由你!少少意見!

每個人命格都唔同. 蘇民峰可能針對個別業主既單位, 或者general個屋苑情況, 不必放左心. 我之前住既屋苑都有上電視比蘇民峰睇過, 都係話損財傷丁, 但我同老公住果度時升職最快, 人工三級跳呢~

民房

原文章由 阿早! 於 08-3-27 10:33 發表

每個人命格都唔同. 蘇民峰可能針對個別業主既單位, 或者general個屋苑情況, 不必放左心. 我之前住既屋苑都有上電視比蘇民峰睇過, 都係話損財傷丁, 但我同老公住果度時升職最快, 人工三級跳呢~ ...

風水d野, 信則有, 不信則冇
唔通佢話豪景5好, 就成個屋苑都唔好咩, 咁重有人住既

複式洋房

我本身屋企人住深井,因生BB,想住近阿媽,我都計劃緊買麗都,但個價已升了很多.... 人人都話新界樓價會回,但又話整體樓市今年會升,而家十五十六..... 究竟而家買會唔會好傻....

複式洋房

原文章由 BBGOGO 於 08-3-27 10:06 發表
推番上黎先, 我都有興趣想搬入深井, 想問下大家意見
上星期日入左深井睇樓, 不過自己得200萬左右, 又想搵700呎左右wo , 又唔鍾意租人屋住
畢直所限, 碧提一定唔使諗, 麗都向海又係唔使諗, 舊唔緊要, 但麗都太密集啦 ...

講真,除左碧提,深井成交量一向都唔高,我計劃買麗都,都唔敢望會升得去邊,只是喜歡深井環境好,個區簡單。只求一個「合適」價買入就算啦....

民房

原文章由 蝦毛 於 08-3-27 12:14 發表

講真,除左碧提,深井成交量一向都唔高,我計劃買麗都,都唔敢望會升得去邊,只是喜歡深井環境好,個區簡單。只求一個「合適」價買入就算啦.... ...

都同意你講, 深井樓不嬲交投冇市區咁多, 少交投自然個價唔會點大上落, 我都係諗字長住, 理得佢升or跌, 反正自住, 又唔係投資.......
要投資就要搵d旺d架la

民房

原文章由 蝦毛 於 08-3-27 12:08 發表
我本身屋企人住深井,因生BB,想住近阿媽,我都計劃緊買麗都,但個價已升了很多.... 人人都話新界樓價會回,但又話整體樓市今年會升,而家十五十六..... 究竟而家買會唔會好傻.... ...

冇話傻5傻既, 如果係用家, 只要樓價唔係相差好多, 我覺得冇乜所謂wo, 反而留意下d間格, 周圍既環境重好la

複式洋房

深井幾個屋村,我都有睇,覺得麗都係舊,但間格方方正正好用d,但翻新費都幾和味....

海韻台感覺高級d,自成一角,但要行遠少少先有車搭,我無揸車,所以唔諗啦。但而家200萬有盤嗎?通常都200中wor....

民房

原文章由 蝦毛 於 08-3-27 14:37 發表
深井幾個屋村,我都有睇,覺得麗都係舊,但間格方方正正好用d,但翻新費都幾和味....

海韻台感覺高級d,自成一角,但要行遠少少先有車搭,我無揸車,所以唔諗啦。但而家200萬有盤嗎?通常都200中wor.... ...

我都好鐘意海韻台, 卒之有個g音人la
鍾意佢個間格, 低密度, 新淨過麗都, 樓價又低過麗都wo.....
麗都d間格都好, 四四正正, 不過樓與樓之間太密集la

民房

我都係住深井,不過就o黎搬出荃灣囉!
深井d空氣同環境都好好,而且d人都無咁雜!
但係講到交通就真係唔好,
除咗碧堤自己有村巴去TW MTR & TST 及 小巴96C去TW MTR之外,
如果住係海韻及海韻臺都好難係繁忙時間上到車!

大宅

我都住緊麗都向山, 住佐 11 年, 空氣環境我好滿意, 很適合小朋友住, 很少生病, 環境又吾雜, 現在買埋向海單位. (本來想買沙田區, 方便呀仔返學, 點知呀仔同 c6 都強烈反对搬離深井, 住慣左真係吾想搬入市區.)

麗都風水吾錯, 好多人都擁有 2 個單位以上.
麗都不是抄家天堂.
但自住一流. 因地方真的很實用.

複式洋房

BBGOGO

係呀,提一提,於繁忙時間海韻及海韻臺站搭過海及52X好難上到車,好多時於麗都站就上滿客啦。但你揸車無所謂啦。

我今個weekend都會去睇下樓,唔知個價會唔會回翻d呢....

民房

原文章由 蝦毛 於 08-3-28 10:38 發表
BBGOGO

係呀,提一提,於繁忙時間海韻及海韻臺站搭過海及52X好難上到車,好多時於麗都站就上滿客啦。但你揸車無所謂啦。

我今個weekend都會去睇下樓,唔知個價會唔會回翻d呢.... ...

thx
睇完要上黎report喔

子爵府

執野中, 聽日搬去深井啦.....

首頁

尾頁

跳至