自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

可以幫我個女唸個英文名嗎??
中文名係 : tsz tung

改了好多次....都有人覺得不好...

例如 : Tovi 話係男性化
Kingki 太日本化
Venus 太多人叫....
Sonja 話係郭羨狸個英文名....不好!!!

想問問大家有無好名提供下呀!!
因為讀幼稚園要改定不個名了,謝謝幫下忙丫!!

Kareina這個名如何呀??

男爵府

你女個樣好甜,又嬌嗲

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有個tsz, 不如叫gillian

or 如果想特別d,可以叫tzivya/tzivia, 希伯來文,"親愛的"咁解!

原文章由 Jazz 於 07-7-21 03:28 發表

Kingki 太日本化
Sonja 話係郭羨狸個 ...

子爵府

好媽媽勳章

雖然係特別,但唔係個個識讀.改個容易d讀好過

原文章由 candietweety 於 07-7-21 10:12 發表
有個tsz, 不如叫gillian

or 如果想特別d,可以叫tzivya/tzivia, 希伯來文,"親愛的"咁解!

春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

水晶宮

千祈唔好改埋D只有你識讀無人識讀的英文名

如果你的英文名係J 字頭,

何不襯番你, 改番一個J字頭的英文名

個人比較鍾愛Janette, Jocelyn, Josie

如果鍾意襯番佢Tsz 的音, 可以考慮 Tricia

男爵府

好媽媽勳章

Kingki 太日本化

妳囡囡有無宗教信仰, 若有可改個聖名, 無的話就好多都可以, 咁妳有咩要求先. 或者妳可以考慮用返T字頭, 咁3個名稱開頭都係T, 都幾特別丫

kenjy.........tracy........kate......... endol........felicia...etc

珍珠宮

我都係咁話
btw, sonja有另一個寫法, sonia
原文章由 renren 於 07-7-21 11:20 發表
雖然係特別,但唔係個個識讀.改個容易d讀好過

水晶宮

名人/偉人個名都係簡單,親切架.
我既改名理念係:
1.唔好咁長,無論讀或寫,都係搵自己笨.
2.唔好難讀,競選/參賽,人地會潛意識唔揀你架.我做HR,就見得最多呢d慘況!
3.唔好"爛"特別,人地記唔到,盞大家尷尬,遇著個衰老板,仲會成人比人叫:"呀邊過,你過來幫幫手吖!",連身份都無埋!

水晶宮

原文章由 方方媽媽 於 07-7-21 12:10 發表
名人/偉人個名都係簡單,親切架.
我既改名理念係:
1.唔好咁長,無論讀或寫,都係搵自己笨.
2.唔好難讀,競選/參賽,人地會潛意識唔揀你架.我做HR,就見得最多呢d慘況!
3.唔好"爛"特別,人地記唔到,盞大家尷尬,遇著 ...

無錯, 我也是HR, 如果有人個名係懶特別完全唔識讀, 封appn letter 一定沉底
我就眼見有老闆笑一個懶特別的名, 真係自己搵自己笨

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

有時候簡單易記, 都係件好架...

例如: 
Conita / Veron / Lilian / Eve

原文章由 上校車 於 07-7-21 12:14 發表

無錯, 我也是HR, 如果有人個名係懶特別完全唔識讀, 封appn letter 一定沉底

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

望到你個女張相,
唔知點解諗起呢個名 >> Stephanie
可以考慮吓,幾襯佢。

Kingki 太日本化

水晶宮

Hi上校車,
有次我聯絡個求職者,雖然我唔識讀佢個名,我都比個機會佢,咁我問佢個名點讀,點知,佢係電話講左兩次,我都唔係好識發個音出來!
連個音都係好難發!我真係啞左!:mrgreen:

原文章由 上校車 於 07-7-21 12:14 發表

大宅

好媽媽勳章

嘩..好多謝大家的回應呀!!

我要慢慢查下你們提供的英文名點讀先

花多眼亂tim!!!

thank you so much ar!!!

翡翠宮

Kingki 太日本化

tsz tung讀音應該係 “子筒”...亦即係筒子,外國人叫筒子做 Ball 或 Circle..可考慮!

大宅

好媽媽勳章

唔錯唔錯!!

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

姓咩呀?我覺得個英文名最好襯埋個姓嚟改, 如果唔係又係攪事

Paul Chan
Gine Lo
Nora Chin

水晶宮

我由做HR開始, 前輩們已經教我
盡量唔好請一些懶特別無乜人識讀的英文名
佢地話, 基本上外國常用的英文名唔會改到咁了能
記得好多年前有個男仔因為自己姓盧的關係
改自己個英文名做LOO
原來這個名在外國係代表死蠢或者大便
另外一些係自己用拼音拼出來的英文名都唔好改
又有一些係自己以為係咁讀, 但原來自己都讀錯名
外國人見到真係笑出來
千祈唔好自己搵自己笨

原文章由 方方媽媽 於 07-7-21 13:05 發表
Hi上校車,
有次我聯絡個求職者,雖然我唔識讀佢個名,我都比個機會佢,咁我問佢個名點讀,點知,佢係電話講左兩次,我都唔係好識發個音出來!
連個音都係好難發!我真係啞左!:mrgreen:

首頁

尾頁

跳至