論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人做左3年,頭一个約都甚滿意,手脚乾淨!由於我的細路己紀係小学生佢唔須要貼身睇住,所以我對佢其它方面包括follow instruction, cleaning 都要求高,而且有唔滿意既地方我一定会出声,或者咁样咁佢就開始駁咀、黑面,呢的我都one eye/ear closed,我只会give her more reminders。今早去完trip九時多回來開门己感覺到她是在房內吞pot,(my daughter is still sleeping, son is still in grandmom's home)跟住咪問佢今朝做左乜咯?然後就叫佢做边的清潔,自己梗係返房sleep啦!兩點鈡起身原來佢我个女話佢換左衫出街豈有此理call her mobile immediately ,我話點解可以went out without permission?當然係問黎都多餘,佢要自把自為don't bother what u said,而家就只有睇可唔可以等到明年七月完約!分分鈡係佢炒我呢sighhhhhhhhhhhhhh

大宅

嘩, 你個工人都好勁喎. 印印or賓賓呀.

我個個都係呀, 擒日俾我捉到佢係厠所個窗"dum"野落街, 跟住我仲問佢, 佢初初唔認, 跟手我話個啲棉花同啲紙係我地先有, 甘仲係唔係你呀, 甘佢先認同say sorry, 我話"dum"野落街要penalty 1500, 你甘又錢, 警察上門唔該認左佢, 唔好累我.
問佢点解要拋落街, 佢話見少少喎, 我話你可以沖落厠所嫁馬, 点解要拋落街, 甘佢又唔出聲. 都唔知佢係真傻定假痴.

大宅

佢係印,工人唔closely monitor就作怪,講同

大宅

[quote]原文章由 flyingmom 於 07-7-22 17:46 發表 佢係印,工人唔closely monitor就作怪,講同

大宅

點解食左我一半字既?

i want to say they always take advantage of the employer if we don't check on them from time to time, but we do so then they will blame us n answer bk!
原文章由 flyingmom 於 07-7-22 18:01 發表
[quote]原文章由 flyingmom 於 07-7-22 17:46 發表 佢係印,工人唔closely monitor就作怪,講同

大宅

甘啱既,我個個都係印呀, 佢要出年4月先滿約, 唉......都幾難過呀.

大宅

我个仲有一年但我唔係太擔心,起碼我的細路做唔到佢人質,只係我成曰唔係hk啫!good luck to both of us!
原文章由 bobo_bo99 於 07-7-22 20:15 發表
甘啱既,我個個都係印呀, 佢要出年4月先滿約, 唉......都幾難過呀.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

唉, d 工人好鬼識走精面嫁.

我工人7點起身, 我個仔近排訓到8點幾, 老公&我都唔係返好早工, 起碼8點半先走身沖涼, 工人7點起身, 簡單梳洗後就白等 (有時會食早餐) 但bb衫前一晚洗唔切, 我覺得好應該於next morning佢梳洗完就跟手洗埋啦.

我都忍唔住問佢係咪好忙......佢話怕bb突然起身, 我話, 如果bb突然起身 d 衫咪由佢放響到先囉. 唔係大問題. 唉.

原文章由 flyingmom 於 07-7-22 21:11 發表
我个仲有一年但我唔係太擔心,起碼我的細路做唔到佢人質,只係我成曰唔係hk啫!good luck to both of us!

大宅

原文章由 moonychan 於 07-7-22 23:54 發表
唉, d 工人好鬼識走精面嫁.

我工人7點起身, 我個仔近排訓到8點幾, 老公&我都唔係返好早工, 起碼8點半先走身沖涼, 工人7點起身, 簡單梳洗後就白等 (有時會食早餐) 但bb衫前一晚洗唔切, 我覺得好應該於next mo ...

我建議比個time table 佢follow 下啦,因為佢地只會(月)做起月lazy.
I love baby

首頁

尾頁

跳至