嬰兒食譜

跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

大B,
你細B有幾大?如果要開奶既話,你可以煲開奶茶又或者煲糙米水開奶都可以比佢飲。
而我post個D“竹蔗海底椰”你煲黎當水比BB飲。
竹蔗(破開)+ 海底椰+ 南北杏 呢三種材料就得煲2 小時。

民房

我b14個月大,

大宅

大B,
你阿B都有14個月,我囡囡有16個月。
你話阿B吾多飲水及涼水,佢平時除左飲奶,仲會飲什麼?

民房

其他都唔多鐘意飲, 其實奶都唔鐘意, 因為1日飲大約飲320ml奶, 而且重需要睡住覺飲.我都唔知點解?

大宅

大B,
你阿B每次飲奶都會覺住飲?小心會蛀牙!佢係吾係飲奶好悶?我囡囡開頭飲奶每次都會同我飲晒7安,最近佢病完之後鍾意用杯黎餵奶,小朋友每日都不斷轉變,有時都要就下佢。咁佢吾飲奶既時候係會飲什麼,還是全日都係飲奶?

大宅

阿囡傷風咳仲未好晒,今次就煲龍利葉、石黃皮、海底椰、粟米、南北杏、海竹、蜜棗煲水有助止咳清內熱功效。

大宅

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

carolchoi,

我不是同99住的, 亞女已經k1, 我地放工自己湊返亞女, 近期連個auntie都無請. 我99每隔個sunday會帶亞女出去半日, 回來佢會買好多湯料 / 生菓, 我個雪櫃有1.5隔都是湯料. eg淮山, 肇實, 蜜棗, 幾pack豬肉...; 她的出發點絕對是好, 但真令我們吃不消, for example, saturday我已經煲了湯, 佢買了的豬肉最快都要monday才可以煲, d 肉就變不新鮮(side佢d $); 又saturday我已經去supermarket買了特價生菓, sunday佢帶亞女去supermarket又買, 橙就無所謂, 試過家來有2梳蕉(十幾隻), 我們2大1小點食? 叫她拿回家她又不肯, 卒之, 有時放到變黑蕉, 有時我帶走1梳返公司請同事食. 結果都係"side $".

你講起亞女餐飯, 無了亞auntie之後, 有日99問我有無俾d有營養的食物亞女食. 唉, 我答佢, 我們食的=她食的, 我5會俾d無營養的食物俾亞女食law.

原文章由 carolchoi 於 07-8-23 11:51 發表
ngangougou,
其實有時有奶奶幫手都幾好,最起碼係自己人睇住。有時吾需要煩阿B既飯餐。
咁你係吾係要返工?還是全職少奶奶照顧阿B?

大宅

ngangougou ,
原來你個囡巳經咁大個!我個囡只得16個月人仔。你放工之後係咪要買餸煮飯?咁你仲有無時間煲湯煲涼水?基本上我一星期會煲幾次而涼水一星期就煲兩次。囝囡由細到大多飲湯水/涼水都會有助抵抗力。:)

珍珠宮

我囡囡都咳3歲, 食了西藥仲未清, 好多'潭', 係咪可煲這個, 如唔煲湯, 飲涼茶又得唔得, 又即係嘜野邊樣, 謝謝.

原文章由 carolchoi 於 07-8-23 17:30 發表
阿囡傷風咳仲未好晒,今次就煲龍利葉、石黃皮、海底椰、粟米、南北杏、海竹、蜜棗煲水有助止咳清內熱功效。

大宅

我琴日煲左五花茶比仔仔飲,不過佢麻麻地like,我想問下你地買冰糖會買細細粒果d冰糖晶,還是好大舊果d黃冰糖呀?

大宅

carolchoi,

買餸煮飯? 5日煮3+husband幫手, ok.
湯就幾日1, 涼水就兩個幾禮拜1la. 亞女以前俾ee湊其實都好瘦, 而家自己睇番都想攪肥佢, 不過很多東西都不懂, 只是煲魚湯, 什麼牛秋, 魚尾, 池魚, 3, 鳳尾+節瓜, 合掌瓜等等自由配撘. I think魚湯是最有營養for 亞女la, so 今晚煲蕃茄薯仔牛秋魚湯, 而昨天煲了蔗水, 99話亞女有咳, 飲蔗水怕5怕涼得滯, 佢俾亞女飲了支益x.

原文章由 carolchoi 於 07-8-24 16:15 發表
ngangougou ,
原來你個囡巳經咁大個!我個囡只得16個月人仔。你放工之後係咪要買餸煮飯?咁你仲有無時間煲湯煲涼水?基本上我一星期會煲幾次而涼水一星期就煲兩次。囝囡由細到大多飲湯水/涼水都會有助抵抗力。:) ...

複式洋房

亞仔都係傷風未清,飲唔飲得依個湯.
原文章由 carolchoi 於 07-8-23 17:30 發表

大宅

LILY媽咪,
你都可以煲呢個湯水比你囡囡飲涼茶都可以,如果你囡囡咳有痰既話,你仲可以煲蘋果羅漢果茶添!
材料有 蘋果(去皮去核)+果皮+無花果+羅漢果(少許)煲水飲睇吓得唔得!
(記得有咳唔可以食紅蘿蔔、蕃茄、橙、提子, 可以比牛奶蕉、奇異果佢食!)

[ 本文章最後由 carolchoi 於 07-8-28 01:48 編輯 ]

大宅

meeki ,
你煲左五花茶比仔仔飲,點解佢麻麻地like?
如果你要落黃糖我建議你買好大舊果d黃冰糖,你買個d細細粒果d冰糖晶緊係唔好,始終個d係精製食物.

大宅

ngangougou,

其實兩公婆食既餸煮既飯都會係隨意,如果你 husband唔介意求祈一餐既而且又鍾意係屋企食飯就算,最緊要係阿b餐飯啦!
你阿b開始食飯時係唔係會好快,之後就差唔多停晒手腳呢?我研究過當阿b開始食飯既時候(因為肚餓,所以食得快),係果個時間你就要比多d肉、菜落d粥/飯,咁樣佢地咪第一輪食多d,之後佢地會收慢晒唔同你食,咁你之前比既肉菜都第一時間吸收晒,自然就會肥d啦! 你嘗試吓!呢d純粹係我既意見

大宅

polly_98 ,
亞仔都可以飲呢個湯,如果佢有咳記得唔好食蕃茄、紅蘿蔔、橙、提子.

[ 本文章最後由 carolchoi 於 07-8-28 02:29 編輯 ]

大宅

我買左大舊黃冰糖,但你會點整碎佢呀

原文章由 carolchoi 於 07-8-28 01:57 發表
meeki ,
你煲左五花茶比仔仔飲,點解佢麻麻地like?
如果你要落黃糖我建議你買好大舊果d黃冰糖,你買個d細細粒果d冰糖晶緊係唔好,始終個d係精製食物.

大宅

Carolchoi,

You're right, 如果有汁會食得好好tim.
我而家會將一匙更白飯或其他餸在後面backup, 佢鍾意食的放在面, 佢會食得好happy.

原文章由 carolchoi 於 07-8-28 02:21 發表
ngangougou,

其實兩公婆食既餸煮既飯都會係隨意,如果你 husband唔介意求祈一餐既而且又鍾意係屋企食飯就算,最緊要係阿b餐飯啦!
你阿b開始食飯時係唔係會好快,之後就差唔多停晒手腳呢?我研究過當阿b開始食飯既時候( ...

大宅

meeki,
我會用菜刀既柄黎打碎佢或者用小鎚仔,不過你要小心啊!

[ 本文章最後由 carolchoi 於 07-8-30 10:28 編輯 ]

複式洋房

thank you 但今日同亞仔去睇醫生,話重有d傷風又有鼻敏感:cry: :-( 真係唔知煲咩
原文章由 carolchoi 於 07-8-28 02:25 發表
polly_98 ,
亞仔都可以飲呢個湯,如果佢有咳記得唔好食蕃茄、紅蘿蔔、橙、提子.

首頁
23456...12

尾頁

跳至