嬰兒食譜

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

polly_98,
你如果要煲湯既話,可以煲五指毛桃海底椰湯(五指毛桃對氣管敏感有幫助)。五指毛桃+粟米+海底椰(乾貨)+百合+ 南北杏+肉+果皮+ 蜜棗 煲兩個鐘頭就得,你可以試吓!

大宅

carolchoi

我買左太古黃冰糖,ok喎唔係好大舊架.你可以試下買呢隻,唔洗用菜刀既柄黎打碎佢或者用小鎚仔,安全d .

原文章由 carolchoi 於 07-8-29 10:38 發表
meeki,
我會用菜刀既柄黎打碎佢或者用小鎚仔,不過你要小心啊!

大宅

meeki,
基本上我好少買黃冰糖煲涼茶,不過好多謝你的提示!吾記得問你,你煲五花茶點解會落冰糖吾落片糖?據我所知煲涼茶落冰糖係清潤而落片糖係解毒。

大宅

係呀,因為我唔識架,我上次係度留言問,煲五花茶應該係落咩糖,跟住有位媽咪覆我話係落冰糖,所以我咪去買冰糖law,原來係落片糖架,咁應該落幾多片先啱呢

原文章由 carolchoi 於 07-8-31 17:30 發表
meeki,
基本上我好少買黃冰糖煲涼茶,不過好多謝你的提示!吾記得問你,你煲五花茶點解會落冰糖吾落片糖?據我所知煲涼茶落冰糖係清潤而落片糖係解毒。 ...

大宅

原來係你答我架 ,因為我問如果五花茶係用冰糖,片糖還是白糖,不過你係答夏枯草呢d涼茶係落冰糖,咁我諗住都係一樣涼茶咪落冰糖law

原文章由 carolchoi 於 07-8-2 16:20 發表
meeki,
我今日買咗夏枯草嚟煲,不過我就加埋竹蔗、馬蹄、少量白豆再加蜜棗或者落冰糖嚟煲.
如果你煲夏枯草呢d涼茶比bb飲既話,係落冰糖.因為冰糖係清潤! ...

大宅

meeki,
因為我煲夏枯草呢d涼茶係再加竹蔗、馬蹄係想幫囡囡滋潤 (據我所知煲涼茶落冰糖係清潤而落片糖係解毒。) 如果你想解毒既話就可以落片糖。當時我諗你阿B想飲清潤涼茶多過解毒。所以我就話冰糖囉!
我依家要比囡囡飲既涼茶基本上我係吾多落糖只係落蜜棗。(我吾想比佢太多精製甜味)

[ 本文章最後由 carolchoi 於 07-9-1 12:01 編輯 ]

大宅

囡囡基本上都病好,依家係時候煲涼茶清一清熱同埋又潤肺!
今日又一介紹 粟米2條、生薏米、麥冬、白“卓”、蜜棗、果皮 煲佢個半鐘就得啦!

大宅

開奶茶,生熟薏米燈芯花水

http://www.lifeconceptshk.com/

大宅

唔該晒,咁我煲五花茶落蜜棗得唔得呢?

原文章由 carolchoi 於 07-9-1 10:22 發表
meeki,
因為我煲夏枯草呢d涼茶係再加竹蔗、馬蹄係想幫囡囡滋潤 (據我所知煲涼茶落冰糖係清潤而落片糖係解毒。) 如果你想解毒既話就可以落片糖。當時我諗你阿B想飲清潤涼茶多過解毒。所以我就話冰糖囉!
我依家要比囡囡飲 ...

大宅

meeki,
其實都可以不過效用就無落片糖咁好,片糖係解毒,蜜棗係清潤!你可以落少D片糖囉!
今日覺得天氣少少乾燥,可以煲番D清潤涼水比一家大細飲!
今日我會煲蘋果雪梨乾麥冬雪耳水潤一潤先得!

民房

請問白“卓”是什麼黎, 有什麼好處? 在邊到買?

原文章由 carolchoi 於 07-9-1 11:51 發表
囡囡基本上都病好,依家係時候煲涼茶清一清熱同埋又潤肺!
今日又一介紹 粟米2條、生薏米、麥冬、白“卓”、蜜棗、果皮 煲佢個半鐘就得啦! ...

別墅

五花茶/夏枯草等涼茶適唔適合俾14個月大bb飲? 我只係煲紅蘿蔔竹蔗馬蹄水俾佢飲

[ 本文章最後由 anpanman_kb 於 07-9-4 12:32 編輯 ]

大宅

大B
<白芍>為近圓形或橢圓形的薄片,表面類白色或微帶棕紅色,片面平滑,有少少似淮山片。好處係清肝熱你可以係藥材鋪買到。

大宅

anpanman_kb,
五花茶我就未煲過但係夏枯草我早前就煲過。其實你囡囡得14個月吾需要煲太涼既涼茶比佢飲。我煲夏枯草都加左黃豆落去一齊煲,我係Page 5入面巳經post左煲夏枯草涼茶既材料你可以參考吓。  你煲紅蘿蔔竹蔗馬蹄水俾佢飲 都好正氣啦!
:lol:

大宅

今日我又煲吓d清肝熱既涼茶, 適合一家大細阿b都飲得.
材料 有鷄骨草、土茵陳、白芍、白背木耳、麥冬、片糖少許 煲2小時就得

民房

請問五指毛桃是否佛手瓜呢?

原文章由 carolchoi 於 07-8-30 11:36 發表
polly_98,
你如果要煲湯既話,可以煲五指毛桃海底椰湯(五指毛桃對氣管敏感有幫助)。五指毛桃+粟米+海底椰(乾貨)+百合+ 南北杏+肉+果皮+ 蜜棗 煲兩個鐘頭就得,你可以試吓! ...

大宅

大B ,
五指毛桃與佛手瓜完全兩回事。
五指毛桃嗰樣似樹枝但係用鼻聞落去有一陣椰子味好香,你可以係中草藥舖買到。
佛手瓜係瓜菜類用作煲湯用
千祈唔好撈亂

複式洋房

唔該哂,亞仔鼻敏感飲唔飲得,
原文章由 carolchoi 於 07-8-30 11:36 發表
polly_98,
你如果要煲湯既話,可以煲五指毛桃海底椰湯(五指毛桃對氣管敏感有幫助)。五指毛桃+粟米+海底椰(乾貨)+百合+ 南北杏+肉+果皮+ 蜜棗 煲兩個鐘頭就得,你可以試吓! ...

大宅

polly_98
亞仔果D傷風好番未?囝囝D鼻敏感係吾係因為之前既傷風感冒而形成?因為如果仲有傷風既有鼻敏感就煲個湯粉葛野葛菜桑枝湯,如果傷風好番只有鼻敏感就煲辛“而”花....

大宅

天氣開始慢慢轉,咀唇都有D乾。上星期尾就煲左個清熱又滋潤既涼水阿B又啱飲!
材料:粟米鬚、淮山、生薏米、馬蹄、蜜棗、(因為個人本身燥熱 就可以加麥冬)煲水一個至一個半鐘就得!(仲可以加落D奶比個囡飲添!)

首頁
34567...12

尾頁

跳至