嬰兒食譜

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

你地通常會煲咩涼茶比bb淸熱氣架

大宅

阿媽經常煲開奶茶
仲有竹蔗茅根, 腐竹 同 百花蛇舌草都有
當然份量唔可以太多

原文章由 meeki 於 07-7-24 12:09 發表
你地通常會煲咩涼茶比bb淸熱氣架

大宅

環保接龍勳章

竹蔗x根, 開奶茶, apple+南北杏煲水, 煲粥落甘荀, 同埋飲開湯都會'北'一小碗用匙餵佢飲下, 通通都係清熱的, 我覺得以上都好夠bb清熱的。

大宅

我通常會煲竹蔗紅蘿蔔馬蹄(吾落茅根,因為好涼BB根本吾需要)、冬瓜水、牛大力土伏苓湯、粟米鬚水、糙米水......好多都可以煲比BB飲

大宅

hihihihi

原文章由 carolchoi 於 07-7-24 16:34 發表
我通常會煲竹蔗紅蘿蔔馬蹄(吾落茅根,因為好涼BB根本吾需要)、冬瓜水、牛大力土伏苓湯、粟米鬚水、糙米水......好多都可以煲比BB飲

夏枯草

複式洋房

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄或夏枯草

[ 本文章最後由 polly_98 於 07-7-25 00:57 編輯 ]

大宅

hi carolchoi

原來牛大力土伏苓湯都可以煲比bb飲架,我成日係百佳見到有得買,但我唔知bb可以飲,真係唔該晒,等我煲比bb飲先.

原文章由 carolchoi 於 07-7-24 16:34 發表

[ 本文章最後由 meeki 於 07-7-25 10:14 編輯 ]

大宅

hi polly_98

我想問夏枯草比bb飲會唔會好涼架?

原文章由 polly_98 於 07-7-25 00:51 發表
竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄或夏枯草

複式洋房

我都係兩三個星期比佢飲一次.夏枯草係清內熱,都唔會好涼,我個仔26個月大.
原文章由 meeki 於 07-7-25 10:13 發表
hi polly_98

我想問夏枯草比bb飲會唔會好涼架?

[ 本文章最後由 polly_98 於 07-7-25 23:56 編輯 ]

大宅

hi polly_98

唔該晒你呀.原來我囝囝同你囝囝差唔多大架,我囝囝e+25個月大.

大宅

meeki, polly_98
你地囝囝有25、26個月都可以飲吾同種類既湯。如果要煲清熱湯可以試下呢個湯都係去濕清內熱。
材料有兩條莧菜頭、兩條粟米、雲苓、白“術”、扁豆衣、生薏米、少許麥冬、加蜜棗、陳皮、+ 肉/魚煲
好好飲:lol: 仲有好多好多湯添!

大宅

hi carolchoi

唔該晒,但有冇d簡單d架

原文章由 carolchoi 於 07-7-26 15:37 發表
你地囝囝有25、26個月都可以飲吾同種類既湯。如果要煲清熱湯可以試下呢個湯都係去濕清內熱。
材料有兩條莧菜頭、兩條粟米、雲苓、白“術”、扁豆衣、生薏米、少許麥冬、加蜜棗、陳皮、+ 肉/ ...

大宅

meeki,
有可以就咁用 粟米鬚+粟米芯+ 紅蘿蔔+ 生薏米+ 幾粒蜜棗煲水飲 或者

粟米鬚+乾淮山片+生薏米+芡實+蜜棗又係煲水飲 夠晒簡單:lol:

大宅

唔該晒,等我得閒煲下先.同埋我想問應該煲幾耐架.

原文章由 carolchoi 於 07-7-26 17:09 發表
meeki,
有可以就咁用 粟米鬚+粟米芯+ 紅蘿蔔+ 生薏米+ 幾粒蜜棗煲水飲 或者

粟米鬚+乾淮山片+生薏米+芡實+蜜棗又係煲水飲 夠晒簡單:lol::" />

[ 本文章最後由 meeki 於 07-7-27 11:53 編輯 ]

大宅

meeki,
要煲我講既茶水就要煲45分鐘至1 小時就得!

大宅

真係唔該晒你.:)

原文章由 carolchoi 於 07-7-28 11:19 發表
meeki,
要煲我講既茶水就要煲45分鐘至1 小時就得!

複式洋房

唔該晒.我通常用雲苓、白O、扁豆衣來煲涼茶.下次試下你個湯先,重有無湯好介紹,我個仔好鐘意飲湯,thx~
原文章由 carolchoi 於 07-7-26 15:37 發表
材料有兩條莧菜頭、兩條粟米、雲苓、白“術”、扁豆衣、生薏米、少許麥冬、加蜜棗、陳皮、+ 肉/ ...

男爵府

青紅蘿蔔湯, 清保涼湯, 竹蔗紅蘿蔔馬蹄水&開奶茶.

大宅

polly_98,
如果你囝囝鍾意飲湯既話,你可以煲椰子湯 ﹣材料有:椰子一個、紅蘿蔔一條、粟米兩至三條、馬蹄約十粒。可以加肉再加果皮煲佢兩個幾鐘就OK!(記得果皮要凍水落,仲有椰子入面椰水係臨息火前半個鐘既時候落入煲湯到!)你又可以試下。
蜜棗都吾需要加,因為本身個湯好甜!

大宅

如果你地煲冬瓜水(甜味)既話,可以用白皮冬瓜連囊就好清熱,如果吾想比阿B飲太甜既話,可以將片糖轉為蜜棗來煲,而且又無片糖咁甜呢

[ 本文章最後由 carolchoi 於 07-7-31 14:59 編輯 ]

首頁
12345...12

尾頁

跳至