自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

死者百親友圖衝擊瑪嘉烈 (星島) 07月 24日 星期二 06:30AM (綜合報道)

(星島日報報道)瑪嘉烈醫院七十四歲女病人陳煥色跌傷及死亡事件,死訊傳到寶安鄉間,其內地兄長大為悲憤,鄉親激動聲稱要組織一百人自由行團,來港衝擊瑪嘉烈醫院。

死者兒子聞言大驚阻止,解釋香港是法治之區,不會容忍如此激烈行動,亦不想影響醫院運作和其他病人。

陳子表示,家人對母親的死仍然感到悲傷,大家都希望亡母可以早日入土為安,但是由於事件要召開死因研究庭調查,需要法醫官為死者驗屍蒐證,並向死者家屬錄取口供,目前未能為亡母辦理後事,現階段正等候警方通知,估計今晨會正式辦理認屍手續。

他透露,其母在醫院的事,傳到寶安鄉下,其舅父及一眾鄉親均十分激動及憤怒,表示會組織一百人鄉親團,以自由行形式來港,衝擊瑪嘉烈醫院,為女死者討回公道,家人聞言均感震驚,連忙阻止。

他續稱,會繼續追究責任,正在諮詢法律意見。

別墅

明白陳的子女十分痛悲失去好母親,幸好陳子亦理智面對事件,希望死因庭可以還死者一個公道.

別墅

D仔女幾日都唔探佢一次.講到咁好.又唔見佢揾個工人照顧佢老MUM.D NURSE唔係佢 工人囉.剩係睇你一個牙?方佢唔係又想黎HK搞事.THEN又拎$$$咩?!死左先黎關心有咩用?一死就要黎,,依家你地D大6人係邊個牙.點解要買你地怕?

大宅

令我諗起楊麗絹小姐

大宅

d大陸人係咪咁熱情呀!理智d啦!
始終唔去接受現實!
係人都會死架啦,成74歲又糖尿病。
化啦!在生時有無咁孝順呀?

男爵府

真係偏激......落到嚟可以做咩呢...?-(?-(
原文章由 maxims 於 07-7-24 16:14 發表
令我諗起楊麗絹小姐

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

佢地既文化真係....即係好似上星期深圳有間日本餐廳係 (老闆係香港人), d伙計收工後去玩比人打傷/死, 仲要叫東主賠錢, 都痴架 !

原文章由 jaja 於 07-7-24 16:23 發表
真係偏激......落到嚟可以做咩呢...?-(?-(

別墅

希望大家未清楚瞭解事件來龍去脈之前, 不要去批評別人不孝.
失去一個至親的媽媽, 我諗任何一個做子女的都一定非常痛心.
我在報章上看到死者的女兒傷心欲絕, 我也很戥佢難過.
一條人命, 是否就因為是一條老人家的命, 就可以輕視呢.
希望死者的子女能理性地為死者取回一個公道.

珍珠宮

承你貴言啦
但係呢度d人(當然係部份啦)只要聽到大陸兩個字, 就一定會諗起衰人呢兩個字
大家一依帶水, 都係感性多於理性o既動物
原文章由 金豬媽媽 於 07-7-24 16:54 發表
希望大家未清楚瞭解事件來龍去脈之前, 不要去批評別人不孝.
失去一個至親的媽媽, 我諗任何一個做子女的都一定非常痛心.
我在報章上看到死者的女兒傷心欲絕, 我也很戥佢難過.
一條人命, 是否就因為是一條 ...

[ 本文章最後由 goat 於 07-7-24 17:32 編輯 ]

子爵府

我贊成佢地表達不滿, 香港都要正面及急需解決太多人用醫療, 始終人命黎架嘛大佬~

不如和平請願去醫管局啦 始終瑪嘉烈有好多病人急需要服務, 唔好阻住日常運作呀嘛~

珊瑚宮

好媽媽勳章

別墅

睇到佢個女我又唔覺得佢傷心...大6人邊識孝順丫....係真係孝順點解唔一早轉E院呢..點解仲要係度E?D動作超誇張囉.大把好人好姐冇啦啦都會死啦..關人地咩事先?!成個"魚"文"[size=-1]漢''牙媽感.

別墅

各位:

我分享這報導的目的不是希望有人借意攻擊內地同胞,只是同情陳家的不幸,希望事情早日水落石出.如果醫院真的沒有疏忽, 也好還他們清白.

請勿再肆意指責人家的傷心是一塲戲好嗎?始終人家喪母,何必再說這些話呢.

別墅

件事未搞清楚就班大6人就大吵大鬧..仲要係度話個大肚姑娘.係又投訴唔係又投訴....人地點會有好心情對住你?..人地都係打份工姐..

珍珠宮

先唔理家屬o既投訴理由o岩唔o岩(而家你有你講, 我有我講)
大陸、香港文化、制度不同
係香港, 家屬會同政府或者相關部門投訴
但係係大陸, 貪污成風, 有錢就萬事大吉, 所以我地好多時都見倒家屬唔係去政府投訴, 而係去醫院理論o既新聞(因為政府幫唔倒佢地嘛)
至於死者兄長o既話, 冇錯, 佢係講得成個野蠻人咁, 但係死者o既仔都即刻勸阻, 而報紙亦無話死者兄長唔聽......
加多句, 孝順都可以分人種架咩? 理智、冷靜少少好唔好?
原文章由 淡然 於 07-7-24 17:30 發表
各位:

我分享這報導的目的不是希望有人借意攻擊內地同胞,只是同情陳家的不幸,希望事情早日水落石出.如果醫院真的沒有疏忽, 也好還他們清白.

請勿再肆意指責人家的傷心是一塲戲好嗎?始終人家喪母,何 ...

[ 本文章最後由 goat 於 07-7-24 17:41 編輯 ]

別墅

原文章由 abc001 於 07-7-24 17:37 發表
件事未搞清楚就班大6人就大吵大鬧..仲要係度話個大肚姑娘.係又投訴唔係又投訴....人地點會有好心情對住你?..人地都係打份工姐..

死左既係佢地既媽媽,佢地情緒激動下,好難事事講理,而且佢地冷靜落黎,都將件事交由死因庭調查, 希望大家未清楚件事前,唔好一口咬定陳家子女係做戲.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

男爵府

原文章由 abc001 於 07-7-24 16:07 發表
D仔女幾日都唔探佢一次.講到咁好.又唔見佢揾個工人照顧佢老MUM.D NURSE唔係佢 工人囉.剩係睇你一個牙?方佢唔係又想黎HK搞事.THEN又拎$$$咩?!死左先黎關心有咩用?一死就要黎,,依家你地D大6人係邊個牙.點解 ...

人地死左個亞媽, 點都好, 你都唔應該係咁踩人.
你又知人地幾日先黎睇個亞媽??
你估個個人都咁有錢請工人呀, 請到工人, 又真係咁好彩工人好好.
唉........點解你要咁偏激

首頁

尾頁

跳至