跳至

首頁

尾頁

複式洋房

見到d mami發表呀b病咗,見到d mami好擔心&傷心,都希望這些病bb快d好番,健健康康!

請問有冇mami可比d意見,怎樣預防,唔好比bb0甘細就病?

男爵府

我覺得係一定要屋企乾淨, 包括每個家人/工人, 同埋唔好帶咁細個bb周圍去, 佢地d抵抗力低d

公爵府

But everyday 99 bring her go to garden (include sunny & raining day) and let everyone to play with her , Next month, she would bring her to old market to buy dinner.

複式洋房

我覺得有打預防針及注意衛生都ok ge

如果唔帶bb出街, bb都悶ga wor...........

原文章由 Cammy3007 於 07-7-25 11:25 發表
But everyday 99 bring her go to garden (include sunny & raining day) and let everyone to play with her , Next month, she would bring her to old market to buy dinner.

男爵府

no!! can't go market, too dirty . 我寧願辛苦d都唔比我bun bun去買餸. so bun bun is比我禁固except Sunday .

原文章由 Cammy3007 於 07-7-25 11:25 發表

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我覺得唔好樣樣都太乾淨, 遲0的bb一出街, 外面0的細菌太勁,
bb會受唔到, 好易病病架啦!!
我個囡成日食被, 佢0的奶瓶由出世都而家都係,
蒸完就咁放係度, 有時食唔晒0的奶,
過0左八個鐘都就咁俾佢食,
好好彩到而家仲係無咩野,

公爵府

嘩!夏天了!小心d好,病了你就心痛

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

屋企二十四小時冷氣, 都無分季節0羅~~
同埋而家個囡都食晒0的奶好耐啦,
我無再俾佢食過期奶, 不過奶樽都係就咁放係機度.:lol:

公爵府

me too...24hrs air-cond., 見到張bill就赤

複式洋房

得唔得嫁 , 通常啲人都係話唔好過1個鐘, 你居然過8個鐘, 你唔驚bb腸胃炎, 真係服了你 。 話時話bb0麥唔係4-5個就要食第二餐, 頂晒籠都係擺4-5個鐘, 你0麥解究擺到8個鐘咁犀利。

原文章由 ankle 於 07-7-25 12:30 發表
我覺得唔好樣樣都太乾淨, 遲0的bb一出街, 外面0的細菌太勁,
bb會受唔到, 好易病病架啦!!
我個囡成日食被, 佢0的奶瓶由出世都而家都係,
蒸完就咁放係度, 有時食唔晒0的奶,
過0左八個鐘都就咁俾佢食,
好好彩 ...

大宅

我家姐日日都帶bb出街&去街市, 冇計喇大家都要食架, 唯有小心d啦

公爵府

我這個月都是寧願辛苦d都唔比我99去買

男爵府

yes la. the latest bill $1,xxx, 3 times compare with the last bill

原文章由 Cammy3007 於 07-7-25 12:51 發表
me too...24hrs air-cond., 見到張bill就赤

子爵府

好媽媽勳章

各位盡可能真係唔好帶bb出街, 因我阿媽朝朝帶bb出去飲茶食早餐, bb而家3個幾月已病了兩三次, 前日又發燒到而家仲未退, 搞到我好擔心!:-( :-( :-(

大宅

is the same....好肉赤

原文章由 joyce_baby 於 07-7-25 13:57 發表
yes la. the latest bill $1,xxx, 3 times compare with the last bill

侯爵府

我都覺而家大家盡量都唔好帶小b出街啦,
因為溫差太大bb好易病病架~~~

我個囡之前一時飲三安一時飲二安, 咁我咪次次開三安,
點知佢幾次都係飲二安, 我咪張佢飲唔晒0個0的再加開0羅,
所以咪成8個鐘0羅~~~~~

複式洋房

根據babycanny所說:" 各位盡可能真係唔好帶bb出街, 因我阿媽朝朝帶bb出去飲茶食早餐, bb而家3個幾月已病了兩三次, 前日又發燒到而家仲未退, 搞到我好擔心!:-( :-( :-("

我28/7 同d mami 在Regal 食tea,0甘帶bb出街後生病0米'0幣'!点算好,係0米唔好帶呀b出來呢?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 ricebaby 於 07-7-25 15:08 發表
根據babycanny所說:" 各位盡可能真係唔好帶bb出街, 因我阿媽朝朝帶bb出去飲茶食早餐, bb而家3個幾月已病了兩三次, 前日又發燒到而家仲未退, 搞到我好擔心!:-( :-( :-("

我28/7 同d mami 在Regal 食tea,0甘帶 ...

你不用太擔心!其實你可以帶佢出去, 不過應注意幾點:
1)不要在陽光猛烈的時間留在戶外
2)由於現在天氣炎熱, 戶外同戶內的溫差會很大, 所以要留意氣溫嘅變化而替bb添減衣服
3)如懷疑bb身體不適就不要帶bb出街
4)勿長時間逗留在人煙稠密嘅地方, 因bb抵抗力弱好易受感染
我個阿b是因為婆婆成日帶佢去人多嘅地方, 再加上天氣炎熱, 戶外及戶內溫差大所以先病。

男爵府

應該係話唔好去d人多空氣渾濁既地方, 你知啦, d人好冇公德心, 咳&乞嚏唔kam口, 已經死啦. 酒樓又嘈, bb車都難推,bb又未能食嘢
好似我都有帶bb去99屋企, 不過係自己揸車囉. 不過我老公好似太跨張, 連由carpark經商場去99屋企only 5mins都話唔好, 要喺樓下落車直接上樓:-x

男爵府

唉!我bb又係一到3個月就病左啦.
第1次係返完99屋企,佢有5個孫,一齊"哄"住bb(個個都無洗手),跟住又大人哄,o個晚一回家bb即刻發燒:tongue:

第2次同完bb去食buffet加去西田行街,回家後便肚瀉!!

所以真係唔好同bb出咁多街同去多人既地方

首頁

尾頁

跳至