跳至

首頁

尾頁

大宅

我個B到現時未病過,算好彩,我都好擔心有日佢會病,我都間唔中帶佢出街,多數係去我媽到,但最多係爺爺嬤嬤話要帶BB去飲茶,都唔知成日飲茶有咩好,食又唔係健康喎

不過呢?我想問大家我自己未生之前會注重飲食,真係盡量介口,而架BB都尚算幾健康,又食得訓得,唔知係咪真係因為介口既原因。
事關我睇返我個B既二姑姐,佢懷胎個B時唔多介口,食蝦食雪糕飲凍野等等......總之佢話無介口,而架個B都一歲2個月,好多時一打針一定發燒外,仲由細到大都食乜嘔乜,仲要補返半支奶,而架剛剛仲有氣管炎,係咁咳又嘔........總之身體真係差得緊要,成日睇醫生,佢本身身體差佢99果D俾雪糕炸薯條佢食,幾個月時我99又亂俾野佢食搞到佢嘔,所以差上加差,唔係我個女都睇到我擔心要緊,好想話佢知佢個B只係食得幾清得幾清會係幫助,但我又唔係咁好意思出聲!
結論係我覺得唔知會唔會因為懷胎時自己既飲食而會令到BB身體差呢?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 cocoworld82 於 07-7-25 16:38 發表
我個B到現時未病過,算好彩,我都好擔心有日佢會病,我都間唔中帶佢出街,多數係去我媽到,但最多係爺爺嬤嬤話要帶BB去飲茶,都唔知成日飲茶有咩好,食又唔係健康喎

不過呢?我想問大家我自己未生之前會注重 ...

我在馱傻b時都介口介得好清, 就連檸檬茶都唔飲, 罐頭唔食, 經微波爐處理過嘅唔食, 不過唔知係咪我中午嗰餐係出街食嘅關係, bb身體健康只屬一般, 我阿媽又成日帶呀b去飲茶所以傻b三個月來已病了兩三次喇!次次都令我好鬼肉赤!:-(

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 cocoworld82 於 07-7-25 16:38 發表

我睇開一d自然療法之類嘅書~
其實飲食好緊要,佢地會用毒素呢個term, 總之係唔易消化/吸收嘅嘢~ 會影響身體機能
我盡量少食d致敏食物, 當然有時都會忍唔到口
但so far bb身體ok, 唔算敏感b
之前有d小問題e+都無喇
我已經落order,唔可以亂咁俾嘢bb食
食solid food唔洗心急架, 奶粉係有足夠營養
健康第一步係由飲食開始!

大宅

的而且確o甘細o既 bb 係唔應該成日街,但又唔可以因為怕病就成日困佢響屋企。我識有d朋友o既 bb 好少出街,搞到個小朋友歲幾都好怕陌生人,出親街就喊喊喊,。
我自己就會成日帶呀仔去街,touchwood 淨係試過俾爸爸傳染傷風外都無病過,我覺得病唔病唔關去街事,最緊要注意衛生,避免去太多人o既地方,出入冷氣時要留意溫差,照顧 bb o既大人一定要勤洗手。

只許周官放火 不許百姓點燈

男爵府

洗手洗手洗手~~~:-P 真係無錯, 所以我哋放工返到屋企一定洗過手先會摸bb, 亦規定工人每次換片, 開奶, 總之隻手污漕了就要洗手, 好彩佢都算聽話

複式洋房

唉!但公公成日睇緊報紙,唔洗手就摸呀b,話極都唔聽

洋房

我阿爸重會用個口錫阿b塊臉
話過都再錫:-( 點算好:-(:-(

男爵府

係我媽/爸, 我會鬧佢
老嘢/99就叫老公鬧, 因佢都會唔鍾意
99陪坐月時話個佢, 唔鍾意都照話, 火滾麻 ,e+去到佢屋企都會洗手先掂bb, 不過關係就好似差咗d, 但為咗個仔就'世係假'

原文章由 eason 於 07-7-26 14:45 發表
我阿爸重會用個口錫阿b塊臉
話過都再錫:-( 點算好:-(:-(

子爵府

好媽媽勳章

我阿媽好鍾意成日錫傻b, 同傻b換完片又唔洗手, 話佢又高興仲比佢話番我轉頭:tongue: , 好話我緊張以前都係咁養大我又唔見我有事, 就連過去嗰三日傻b發燒都仲係咁唔注重衛生, 冇晒佢符!:-(

洋房

原文章由 babycanny 於 07-7-26 15:33 發表
我阿媽好鍾意成日錫傻b, 同傻b換完片又唔洗手, 話佢又高興仲比佢話番我轉頭:tongue: , 好話我緊張以前都係咁養大我又唔見我有事, 就連過去嗰三日傻b發燒都仲係咁唔注重衛生, 冇晒佢符!:-(

我阿媽又係話我過份緊張:idea:
鞋......其實係你哋隔咗代, 太想玩, 太寵之過

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

之前坐月, 我啊媽一日最少錫啊囡三十幾次,
佢老豆仲衰, 成日錫囡個嘴, 不過好好彩都無病過~~

複式洋房

我覺得就唔係好大關係

應該係媽咪ge抗体強唔強....., 同埋衛生問題係超級緊要

陀緊時, 如果自己係敏感人士就盡量唔好食致敏ge食物啦, 否則bb都會有same case

首頁

尾頁

跳至