跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

我仔仔係05年3月18日出世,
唔知有無小朋友都係同我仔
仔同年同月同日出世???
可上來傾下計分享下~~

複式洋房

Godwine 18/03/2005 QM
我們在天上的父。願人都尊你的名為聖,願你的國降臨,願你的旨意行在地上,如同行在天上。我們日用的飲食,今日賜給我們。免我們的債,如同我們免了人的債。不叫我們遇見試探,救我們脫離兇惡。因為國度、權柄、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們。

男爵府

irisau,

hi~~
真係好開心, 有小朋友同我仔仔同年同月同日生,
唔知你住係邊??? 我就住係青衣, 仔仔係KWH出世!!!
唔知你仔仔今年會唔會返N1??? 我仔仔下個月開
學啦~~

原文章由 irisau 於 07-7-31 14:40 發表
Godwine 18/03/2005 QM

複式洋房

Hi 天藍您好,好高興大家同年同月同日生,我住係炮台山,仔仔係QM出世,今年9月會返N1, Nice to meet you!

我們在天上的父。願人都尊你的名為聖,願你的國降臨,願你的旨意行在地上,如同行在天上。我們日用的飲食,今日賜給我們。免我們的債,如同我們免了人的債。不叫我們遇見試探,救我們脫離兇惡。因為國度、權柄、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們。

男爵府

irisau,

好高興認識你!!! 估唔到真係有小朋友同我仔仔
同年同月同日生, 好開心
我仔仔今個月13日開學, 你仔仔同我仔仔都大個
仔返學啦!!!
我仔仔好活躍成日都跳來跳去, 鍾意唱歌跳舞, 一
聽到音樂就會跳舞, 唔知你仔仔會唔會都係甘, 會
唔會我地仔仔都有好多相同之處???

原文章由 irisau 於 07-8-1 15:00 發表
Hi 天藍您好,好高興大家同年同月同日生,我住係炮台山,仔仔係QM出世,今年9月會返N1, Nice to meet you!

複式洋房

我仔仔自小便返育嬰園,今年9月會在原校升讀N1,他都是好活躍成日都走來走去坐唔定, 八八卦卦乜都有佢份,行過街某都搞、某都要摸一餐,連垃圾桶都想行埋去摸下.

男爵府

我仔仔平時由工人姐姐湊, 日常我地返工就由姐姐
同仔仔落街玩~~
我仔仔都好似你亞仔甘又係八八卦卦, 學你話齋垃
圾筒都想摸!!!
我係到諗如果佢兩個同年月日既小朋友一齊玩, 唔
知會點??? 係咪好多相同之處, 有趣~~有趣~~:loveliness:

原文章由 irisau 於 07-8-2 13:52 發表
我仔仔自小便返育嬰園,今年9月會在原校升讀N1,他都是好活躍成日都走來走去坐唔定, 八八卦卦乜都有佢份,行過街某都搞、某都要摸一餐,連垃圾桶都想行埋去摸下.

大宅

偶然見到呢個topic.

我個女都係05年3月18日出世,今個星期二開始返n1,因為我係在職媽媽,只有一個小朋友,所以選擇全日制n1,然後一路升到k3,跟住就上小學。

性格方面,好奇,三分鐘熱度,坐唔定,而且脾氣都好大。不過佢都有過人之處,就係怕羞完一陣之後,就會主動,又愛恨分明。講嘢方面發音好準,已經會表達自己嘅意願啦。

男爵府

siulowbo,

好高興認識你
我仔仔下星期一返N1, 我都係在職媽媽,
平時我地返工仔仔就由工人姐姐照顧, 所
以我都係給他返半日班。
我仔仔性格方面都同你女女好似, 八八卦
成日好好奇, 坐唔定好活躍, 脾氣又好大,
喜歡唱歌跳舞及影相。
唔知你住邊一區??? 我住青衣!!!
有時間多些上來傾計及留言!!!

原文章由 siulowbo 於 07-8-9 15:49 發表
偶然見到呢個topic.

我個女都係05年3月18日出世,今個星期二開始返n1,因為我係在職媽媽,只有一個小朋友,所以選擇全日制n1,然後一路升到k3,跟住就上小學。

性格方面,好奇,三分鐘熱度,坐唔定,而且 ...

大宅

天藍:
好開心認識你,我因為想個女可以學習獨立同有好紀律,所以就送去全日制n1,而我因為大部份時間都可以準時放工,所以決定放棄用全職工人,改請鐘點。未來都應該好辛苦,但一諗到唔會再有工人寵壞佢就覺得辛苦都係值得。
我住响深井,同你都算近

男爵府

siulowbo,

我都有好似你諗過甘樣, 但現階段我未可行,
我諗起碼仔仔到K2 or K3先可以唔請工人,
請鐘點, 因仔仔以家在家太活躍, 就算只係
夜晚我都怕我一個人睇佢唔點! 因我先生有
時會好夜先返, 所以得我一個我會搞唔點~~
一講深井我就想起燒鵝, 哈~~哈~~
原來我地都住得幾近, 青衣城有小巴到深井。
你女女開學未? 我仔昨天已開學, 頭個三天
適應期可家長陪返, 我想之後佢會大哭:-(

原文章由 siulowbo 於 07-8-13 23:25 發表
天藍:
好開心認識你,我因為想個女可以學習獨立同有好紀律,所以就送去全日制n1,而我因為大部份時間都可以準時放工,所以決定放棄用全職工人,改請鐘點。未來都應該好辛苦,但一諗到唔會再有工人寵壞佢就覺得 ...

男爵府

irisau,

你仔仔張相換左, 仔仔大個仔好多。

原文章由 irisau 於 07-8-2 13:52 發表

大宅

天藍:
其實我初初生完個女都唔想請工人,但係要返工,所以開頭係俾人湊,後來到阿女七個月大時先有工人,而家,佢返全日幼兒園,全職嘅工人對我嚟嘅係無必要,所以改請part time.
阿女八月頭開咗學啦,除咗開頭三日我陪吓之外,仲加咗七月兩個星期六親子曰,所以有成五日架。而家佢都會响分離一刻:-( :-( ,不過老師話佢好快收聲,而做父母嘅,當然會心痛,但就要忍一忍,因為呢個係正常現象,到放學接佢時,阿女都係笑笑口,仲會同老師 。所以好以為喊就係唔鐘意返學。

原文章由 天藍 於 07-8-14 23:47 發表
siulowbo,

我都有好似你諗過甘樣, 但現階段我未可行,
我諗起碼仔仔到K2 or K3先可以唔請工人,
請鐘點, 因仔仔以家在家太活躍, 就算只係
夜晚我都怕我一個人睇佢唔點! 因我先生有
時會好夜先返, 所以得我 ...

男爵府

siulowbo,

我仔仔都好似你女女甘, 這兩天已不可家長陪返學,
佢入校門時都有哭叫一聲媽咪, 但放學就笑住出來,
問老師話佢無哭, 我都好開心, 因知佢大個仔。
你就好可以接女女放學, 我只係送仔仔返學跟住返工,
而接就由姐姐。
你好叻又要返工又要接送女女返學放學, 真係一個
全能母親
唔知你平時放假多數會同女女去邊到玩???

原文章由 siulowbo 於 07-8-17 06:14 發表
天藍:
其實我初初生完個女都唔想請工人,但係要返工,所以開頭係俾人湊,後來到阿女七個月大時先有工人,而家,佢返全日幼兒園,全職嘅工人對我嚟嘅係無必要,所以改請part time.
阿女八月 ...

複式洋房

Dear 天藍 & siulowbo,

很高興認識到我們的小朋友都是同年同月同日生的,對不起先前因工作比較忙而小上來和大家分享分享, 請多多見諒.

阿仔由我坐完月返(約兩個半月左右)便返育嬰園,因我唔想請工人(因先前見過很多唔好的例子,而我又不是太習慣屋企多個陌生人,所以當我有咗四、五個月時便決定俾育嬰園湊.

育嬰園的時間朝八晚六(可延展至晚八),我每天上班前帶他回育嬰園,而我因為大部份時間都可以準時放工,晚上延展半個至一個鐘(約六時半至七時左右)便到育嬰園接他回家,因育嬰園和屋企的距離不是太遠,約半個鐘左右便回到家,回到家看一陣VCD,約八時左右一起吃晚飯,飯後和他玩一會兒到大約九時左右便沖涼、講故事,到九時半便上床睡覺至第二朝早上七時半起身返育嬰園.

雖然每天一早便要帶他返育嬰園,至晚上才接他回來,而且比較多病痛,没有請工人那麼好,但從另一方面來看,因他自小已經在育嬰園長大跟著又在那兒升讀N1,所以並没有甚麼不適應,在育嬰園老師會教他們學習獨立(自己吃飯、去洗手間),每天生活有規律,在育嬰園中學習到和其他小朋友相處(現在成日唔怕羞,係人(唔理識唔識)都走去拍人、攪人.因大部份時間在育嬰園(有唱遊、大肌肉運動、講故事),回到家中便是我們一家的親子時間,不用再花時間天替他安排活動,由一早起身至晚上上床睡覺都是由我倆照顧雖然比較辛苦,但又覺得和他比較親密.:loveliness: :loveliness:

男爵府

irisau,

多謝你的分享~~
我都好應同你的說法雖然辛苦但親密!
你給我的感覺係能幹和有耐性。
可以自己照顧得仔仔和家庭頭頭是道!
我就唔得因我不太懂煮飯, 只會煲下湯,
所以要請個工人幫輕下家務!
仔仔開學都一星期無點哭, 而且學左幾
首歌仔返屋企唱, 令我好開心, 覺得佢
大個仔~~

原文章由 irisau 於 07-8-20 11:33 發表
Dear 天藍 & siulowbo,

很高興認識到我們的小朋友都是同年同月同日生的,對不起先前因工作比較忙而小上來和大家分享分享, 請多多見諒.

阿仔由我坐完月返(約兩個半月左右)便返育嬰園,因我唔想請工人(因先 ...

男爵府

all mama,

有些問題想請教下大家!
唔知你地既仔仔同女女返學有無著學習褲?
我仔仔"vv"都可以無問題, 不過, 去
"唔唔" 唔知係咪返學, 以前早上
會出聲去"唔唔" , 但以家早上要返學
係學校仔仔無去"唔唔", 下午好多時
返到屋企又唔出聲賴落底褲到, 比亞
仔激c, 又要再教過, 但"vv"仔仔就無
問題會自己自動自覺去洗手間, 我問
個老師佢係學校去"vv"都無問題, 放
學條片都係乾無濕, 以家我搞點仔仔
"唔唔" 個到就諗住返學都唔比學習
褲佢著, 唔知你有乜心得可唔可教下
我。

複式洋房

天藍:

我仔仔從小在育嬰園長大,老師教他們”vv”唔唔”,現在在原校升讀N1,所以並没有您所說的問題發生,只是在暑假前我仔仔在學校開始用學習午睡介片,現在在家或學校午睡二至三小時已可以不用片,想買棉質的底仔俾佢(先前問過冇禁細size)唔知邊到有得買?

男爵府

irisau,

我仔仔的小內褲在bossini童裝部買都幾好全棉質,
幾錢我就不是太記得, 一袋有三條, 我買無卡通個
隻, 係全白色!
你仔仔就好啦! 訓教都可以唔用片片, 我仔仔就唔
得啦! 你b仔好叻仔~~

原文章由 irisau 於 07-9-7 12:19 發表

天藍:

我仔仔從小在育嬰園長大,老師教他們”vv”和”唔唔”,現在在原校升讀N1,所以並没有您所說的問題發生,只是在暑假前我仔仔在學校開始用學習褲午睡介片,現在在家或學校午睡二至三小時已可以不用片,想買棉質的底 ...

男爵府

irisau / sinlowbo,

好耐無見你地上來留言, 是否近來好忙?
近來空氣唔好, 我都咳成個星期, 以
家先好番, 大家都要保重身體!
中秋唔知你地會去邊到玩?

首頁
12345...16

尾頁

跳至