母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我上胎上唔到奶,埋身餵過唔知呀仔食唔食到,佢當時啜成個鐘但又無喊,我生完後又無谷奶感覺,後來想知有無奶就買咗個 cheap cheap pigeon 奶泵,最多果次都係得1安,但都有幾多俾幾多呀仔食,總結就係唔成功!今胎好想餵到,我見有媽媽話原來泵唔出唔代表b 仔啜果時無,要多埋身,咁我要唔要買定奶泵同儲奶物資?之前果啲已經丢曬,bb 5 月預產,買又買邊隻好?我可能跟大仔時用返 avent 奶樽,我好驚買咗幾千蚊之後好似上次咗上唔到奶,定等呀 b 出咗世先買都ok??

禁止訪問

回覆:有無人奶媽俾下意見?

大宅

回覆 Toffeeyip 的帖子

I use Avent bottles so bought Avent pump first but could only pump 1 oz too. Switched to Medela and now my baby is almost 18months, breast fed only.

But since the pump doesn't fit Avent bottles, would have to buy another set of bottles for the pump.

Toffeeyip  See,I would like to try unimom  發表於 14-2-26 12:37

侯爵府

陪月勳章

Michelle_Hung 發表於 14-2-25 14:17
我上胎上唔到奶,埋身餵過唔知呀仔食唔食到,佢當時啜成個鐘但又無喊,我生完後又無谷奶感覺,後來想知有無 ...

我都係唔成功餵媽媽奶的媽媽﹐
但諗番轉頭﹐
我覺得點你都要買定一部及小量儲奶用品傍身﹐
我見同期媽媽的成功秘訣都係多埋身﹐
同埋你最好勤力去健康院向姑娘指教﹐
因為我地自己係唔會知o岩定唔o岩﹐
而我同期都好有多媽媽係常來往健康院向姑娘學餵母乳﹐
如你想成功﹐
都可以參考同一做法。

侯爵府

回覆:Michelle_Hung 的帖子

其實唔好諗咁多,順其自然,bb出世就比佢啜,啜得多自然會上奶,配合飲食,自然會越來越多奶,而家我覺得唔需要買泵住,生左睇下有無需要才買,費事浪費

大宅

引用:我上胎上唔到奶,埋身餵過唔知呀仔食唔食到

原帖由 Michelle_Hung 於 14-02-25 發表
我上胎上唔到奶,埋身餵過唔知呀仔食唔食到,佢當時啜成個鐘但又無喊,我生完後又無谷奶感覺,後來想知有無 ...
Must buy, 買咗才會努力泵,若真的冇平些放出去當交咗學費.

大宅

引用:我上胎上唔到奶,埋身餵過唔知呀仔食唔食到

原帖由 Michelle_Hung 於 14-02-25 發表
我冇預早買定,因知道密密埋身先係最佳上奶方法,所以一開始已決心整個坐月期都埋身餵,結果好快順利上奶,到差唔多返工先買~

大宅

我上胎要成兩個月先全泵奶,今胎盡地一鎛唔買樽唔買泵唔買定奶粉,結果真係全埋身到
你最需要嘅係決心
初初真係需要補都係用手揸加杯仔餵,唔好咁快買泵喇

子爵府

畀面勳章

多謝咁多位!上胎因為產程長傷口大,生完輸左2包血,基本上頭2星期我除左訓床真係好辛苦先坐得起身,所以上奶上得唔好,今次真係好想成功!咁我唔買泵住,一於破斧沉舟,同呀b 一齊努力!

大宅

我用medela swing 單pump,個人認為超唔好用,好慢又唔夠力pump後奶,要一手揸胸擠奶一手hold住個pump,搞到我手腕、頸同腰超痛...千其唔好買!
我唔知其他牌子,但我建議一定要買雙pump,真係快好多。當你連去廁所既時間都無既時候,真係快得一分鐘就一分鐘啦!

大宅

我4月頭預產又係未買泵,打算全埋身
但係全埋身係咪都要買泵,驚BB食唔清,可以泵返出利?

大宅

回覆 maccy523 的帖子

我覺得無論係係ftm定在職媽媽都應該要買泵,ftm就算全埋身最少都要買個手泵看門口,如果你個小朋友咁生性好早就戒夜奶話,為o左維持奶量,半夜o個轉就要泵奶喇,要返工o既就更加要買電泵添啦

男爵府

我經驗都係唔駛比太大壓力自己,我初初都係泵,因為阿仔啜親我都好痛,又未上奶,又攰,所以keep住泵同補粉。兩個半月先正式全人奶同埋身,順其自然,有就餵全人奶,唔夠就補,太大壓力都會影響奶量,加油!!

大宅

引用:回覆+maccy523+的帖子我覺得無論係係ftm定

原帖由 siufongcheung 於 14-02-26 發表
回覆 maccy523 的帖子

我覺得無論係係ftm定在職媽媽都應該要買泵,ftm就算全埋身最少都要買個手泵看門口,如 ...
thx
手泵咩牌子好?

別墅

我反而買奶樽買奶樽消毒器 奶粉格奶粉 奶嘴呢啲全部無乜用 奶粉仲開過飲過2安就放係度
連個泵都用過幾次咋 可能係個泵太癈
依家上網咁方便 上網訂貨第2日送上門 其實有好多野唔洗特別買住 睇定啲先

男爵府

我第一胎時餵得好順利,儲奶都儲得ok,用pigeon 手泵都儲到。但因果陣公司無地方泵奶,好快收奶

今胎諗住一樣咁順利,買咗個avent 手泵,點知唔適合自己用,上奶又無上得咁好。想放棄之際,見到spectra 奶泵,又諗住試下,又ok 喎,雖然無第一胎咁順,但都ok. 下星期返工,而家都儲左20 零包冰奶

我覺得有個手泵看門口,等阿b 出黎再買電

大宅

Michelle_Hung 發表於 14-2-25 23:25
多謝咁多位!上胎因為產程長傷口大,生完輸左2包血,基本上頭2星期我除左訓床真係好辛苦先坐得起身,所以上 ...

加油呀, 媽媽係偉大嘅, 為左bb會發揮極限, 你可以嘅, 努力, 大家人奶媽都支持你!

複式洋房

回覆:sasayu 的帖子

請問用杯仔原因係咩?

複式洋房

引用:我上胎要成兩個月先全泵奶,今胎盡地一鎛唔

原帖由 sasayu 於 14-02-25 發表
我上胎要成兩個月先全泵奶,今胎盡地一鎛唔買樽唔買泵唔買定奶粉,結果真係全埋身到
你最需要嘅係決心
初初 ...
請問用杯仔原因係咩?

大宅

引用:Quote:原帖由+sasayu+於+14-02-25+發表我上

原帖由 Musherine 於 14-02-27 發表
請問用杯仔原因係咩?
係BB真係識得啜之前唔好用樽,怕有nipple confusion

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊