自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

男爵府

真理越辯越明,本來理性的討論是可以為事件帶來多面睇,但無奈現今太多人濫用網絡世界,以隱形人的身份向別人作人身攻擊,而且喜歡一窩風的去狂踩別人。

可能自己在社會工作多年,接觸不同的人和事,思想早已不再停留非黑即白的階段,凡事都盡量取中庸之道,以和為貴。

我們身邊沒有絕對的好人和壞人,在乎我們用甚麼態度看待他人。只要經常抱著欣賞的態度,世上任何事物都是美麗。

大宅

我同自己講 : 要珍惜一切, 幸福唔係必然
[/quote]
自從bb出世同入黎bk睇0左好多唔同case就真係覺得要珍惜一切,幸福唔係必然的:loveliness:

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果我唔夠成熟, 但樂觀, 咁入唔入得黎呀??

珍珠宮

原文章由 淡然 於 07-7-26 09:28 發表
學識高左,更容易覺得他人無知,失禮街坊...如果唔學會融入,一定磨擦日多。

香港的怨氣不是一日就形成架, 始終香港人壓力大, 環境窄, 如果個個都任意地發火, 一定會一發不可收拾. 小至搭巴士同人磨擦, 大至抱仔跳樓, 都係反映左香港既現象. 香港人一定要忍讓呀.

我多數借下尼d公仔發洩下...

大宅

原文章由 銘銘媽 於 07-7-26 10:53 發表

蝦咁arm,我隻佬又成日咁話我嫁喎

禁止發言

好媽媽勳章

別墅

原文章由 <i>銘銘媽</i> 於 07-7-26 10:53 發表

我一向覺得妳好nice和心地好,妳唔好咁客氣啦! 一齊傾下啦!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

呵呵 咁咪好囉, 可以跟你做個 friend 啦. 嘻嘻~~
原文章由 cyclamen 於 07-7-26 11:03 發表

蝦咁arm,我隻佬又成日咁話我嫁喎

別墅

我一路學習緊凡事樂觀面對, 成熟就一時時啦, 咁可唔可以入嚟傾下:lol:

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

你過賞啦. 你都好 nice 呀. ^^
我得閒就會入黎吹下水既啦. 嘻嘻~~
原文章由 淡然 於 07-7-26 11:38 發表

我一向覺得妳好nice和心地好,妳唔好咁客氣啦! 一齊傾下啦!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我都入得囉, 你緊係得啦.
原文章由 smaller 於 07-7-26 11:50 發表
我一路學習緊凡事樂觀面對, 成熟就一時時啦, 咁可唔可以入嚟傾下:lol:

別墅

多謝樓主開呢個topic, 社會是需要一個和諧既氣氛, 大家輕輕鬆鬆傾下講下, 多些關心, 少些怨氣, 凡事抱著寬恕仁慈之心, 生活更加開心.

我以前都係好火爆既人, 做事又好心急, 生左bb後, 凡事都以小朋友為先, 連d臭皮氣也慢慢收歛, d朋友都話我而家除左個女之外, 無野可以激到我動怒, 嘻嘻....

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我都係幾似你喎, 不過我多你兩個人可以激怒我. 果兩個就係亞仔同我老公啦.
我會同亞仔講"我都唔仲意鬧人既, 鬧人好辛苦既, 不過你激到我好 , 我先鬧你咋" 其實我都學緊唔好成日鬧佢, 希望以心平氣和d咁對佢, 努力中.
d朋友都話我而家除左個女之外, 無野可以激到我動怒, 嘻嘻....

別墅

hi 銘銘媽,

我都係2個呀, 咪係2個皇帝女囉 , 不過佢地好醒水架, 一見我唔對路, 想鬧人時, 就即刻坐定定扮哂乖 , 驚我會發癲ma :lol. 至於我老公, 佢簡直係完全無火氣既人, d朋友都未見過佢發皮氣, 相比之下, 我就好似好惡咁, 人地唔知以為我成日都蝦佢添 .

原文章由 銘銘媽 於 07-7-26 12:17 發表
我都係幾似你喎, 不過我多你兩個人可以激怒我. 果兩個就係亞仔同我老公啦.
我會同亞仔講"我都唔仲意鬧人既, 鬧人好辛苦既, 不過你激到我好 , 我先鬧你咋" 其實我都學緊唔好成日鬧佢, 希望 ...

別墅

原文章由 roccomami 於 07-7-26 11:19 發表
朋友係好重要、但揾到完全能溝通朋友實在唔容易、 所以要分類。剛剛入營同不同年紀人相處&遊戲,好開心好似後生再幾十年。同佢地練過寶刀未老 ,小朋友實在太可愛。

係呀,我都覺好難搵到一個朋友完全溝通到,但世上冇一個人會完全似我,除非兩個我:mrgreen: 不過我最近都o係自由講場見到好多觀點好接近既朋友,所以大膽開左呢個topic, 大家傾下計都幾好呀!

妳入左咩營呀? 我都鍾意小朋友,冇乜精力同佢地玩,但睇住佢地都幾開心,小朋友既天真言語真係好可愛.

別墅

好開心又多左新朋友加入呢! 大家都傾下幾熱鬧.

講下之前見到bk有個topic講容小姐去書展, 成隊實Q幫佢開路,要趕開其他人. 我工作呢幢大廈係大劉(好多花邊新聞既富豪)所有,我未親眼見過佢,不過聽好多同事講,佢地見親佢都唔鍾意,佢又係一隊兵咁幫佢開路,佢一入大廈全部人要行埋lobby一邊,俾佢入(車立),閒人唔準同佢同(車立). 要等佢上左去先解封咁滯,所以神憎鬼厭,覺得佢好大架子.

我真係唔in favour of呢樣野...如果發夢,有朝一日我都咁有錢,我寧願做一個隱形富豪,唔想行出街俾人指指點點,唔想成日與眾不同,咁做人有乜野樂趣呢.

別墅

原文章由 Verveine 於 07-7-26 10:12 發表
可能自己在社會工作多年,接觸不同的人和事,思想早已不再停留非黑即白的階段,凡事都盡量取中庸之道,以和為貴。

我們身邊沒有絕對的好人和壞人,在乎我們用甚麼態度看待他人。只要經常抱著欣賞的態度,世上任何事物都是美麗。

每次看妳發言都好舒服,好似幫我講出心底話:-P

慚愧一兩年前我仲係一個好易批評人既人,成日睇到人地既不是,挑剔人,批評人,要慢慢學會放低呢種態度, 盡量用欣賞既角度去投入生活, 原來真係舒服好多,做人開心左好多.

要經歷過先真係感受到呢種得著, 口講容易, 但做左出黎真係令自己內心平安喜樂.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

EEE.... 原來呢個topic,咁多啱咀型既人係度喎!
大家好呀!打個招呼先!!
BK 呢度就黎迫到人氣都抖唔到,唔同Channel 啊!

別墅

做公眾人物就係咁, 有時真係身不由己架, 其實佢地又何常唔希望有自由身, 鍾意去邊就去邊, 唔駛一舉一動都咁多對眼都及住, 唉! 有得必有失, 得到名利, 失去自由. d富豪咪又係, 我諗佢地驚比人標架, 鬼叫全世界都知佢有$咩. 真係咩私隱都無哂.

原文章由 淡然 於 07-7-26 12:47 發表
好開心又多左新朋友加入呢! 大家都傾下幾熱鬧.

講下之前見到bk有個topic講容小姐去書展, 成隊實Q幫佢開路,要趕開其他人. 我工作呢幢大廈係大劉(好多花邊新聞既富豪)所有,我未親眼見過佢,不過聽好多同事講,佢 ...

別墅

原文章由 金豬媽媽 於 07-7-26 12:58 發表
做公眾人物就係咁, 有時真係身不由己架, 其實佢地又何常唔希望有自由身, 鍾意去邊就去邊, 唔駛一舉一動都咁多對眼都及住, 唉! 有得必有失, 得到名利, 失去自由. d富豪咪又係, 我諗佢地驚比人標架, 鬼叫全世界都 ...

所以有錢都最好唔好太高調.
其實做人都係採取中庸之道最好.

首頁
12345...23

尾頁

跳至