自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

引用:如果唔見既係個阿媽,我會非常體諒佢,亦會

原帖由 李豆豆 於 14-02-26 發表
如果唔見既係個阿媽,我會非常體諒佢,亦會安慰返佢轉頭!但依家只係唔見電話,有咩好驚呢?驚乜鬼呀

...

我的心肝寶貝, 小魔怪 ^o^

珍珠宮

回覆:係我唔體諒你

唉!我部門個文員公主仲巴閉,以為自己做得耐(20年),無人敢話佢地,提佢D工作,就話你“揸住雞毛當令箭“……
又鐘意攪分化、埋堆, 邊個唔擦佢鞋,就玩杯葛。
但阿頭唔理, 可以點?!

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:盛盛媽咪 的帖子

叫佢返屋企訓把啦:pppp:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:如果覆漏果個+email+係好重要,匯報上司處

原帖由 JoanC 於 14-02-26 發表
如果覆漏果個 email 係好重要,匯報上司處理。如果係好少事,一次半次,我會提下就算,講得太僵,難再合作 ...
Agree ,大家同level,但自己出口話佢無咩著數

珍珠宮

畀面勳章

回覆:係我唔體諒你 ? 定係你公主病發作 ? (稍長)

阿媽唔見電話都唔見左啦,呢個唔係一個籍口可以影響工作

禁止訪問

伯爵府

樓主,同你做同事都慘,既然係team work , 點解唔唸下點相處?人地坦白講出問題所在,我會咁講, \'下次未做唔緊要,如果早點單聲就好點羅,大家同一team, 我唔想你做得咁辛苦,但又唔想做漏比人話\'
可能你以為我睇就無咁火,但我公司日日也如是者對住好多牛鬼蛇神,係考EQ 的地方,好火時心呼吸幾下,無為同同team 的頂到行。退一步海闊天空!

盛盛媽咪  我已經退到退無可退喇    發表於 14-2-26 23:05

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+JoanC+於+14-02-26+發表如果

原帖由 盛盛媽咪 於 14-02-26 發表
我有提佢, 佢會用唔同嘅理由駁我, 我唔夠佢講, 亦唔想同佢拗 !
再有下次佢搞到有鑊氣,就唔好再幫佢瞞喇

人生本是苦

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:唉!我部門個文員公主仲巴閉,以為自己做得

原帖由 karshing 於 14-02-26 發表
唉!我部門個文員公主仲巴閉,以為自己做得耐(20年),無人敢話佢地,提佢D工作,就話你“揸住雞毛當令箭 ...
同我嗰度一樣!

人生本是苦

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有呢啲partner真係不幸!

大宅

引用:Quote:原帖由+丫雅+於+14-02-26+發表彼此彼

佢當然唔會道歉啦, 佢永遠係弱者... 被人蝦嗰個... 贏哂啦
呢啲人可能係扮豬食老虎,做哂弱者,隨時"線"你,同呢啲人拍當真係要小心啲。

男爵府

如果全同事講野係真既, 應該情有可餘喎.
可能她媽部電話係新款電話呢? 老豆老媽打來求救, 唔通唔理咩?
你問她點解不請假, 個假都比你請左啦! 她又請? 成間公司真空呀?
她幫她媽搵返電話咪笑返囉!

其實你態度都係麻麻地咋! 你有事人地都可以有事架!

大宅

畀面勳章

我的心肝寶貝, 小魔怪 ^o^

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+JoanC+於+14-02-26+發表如果

我有提佢, 佢會用唔同嘅理由駁我, 我唔夠佢講, 亦唔想同佢拗 !
唔須要拗,提係善意提醒,佢聽唔聽係佢嘅事,佢嘅工作表現如何都唔關你事。而你果段對話,坦白講,我個人覺得並非揾醒,係有少少挑釁性。大家只係同事,你真係無權話佢,你覺得佢工作有問題,咪向上司如實報告。但你須記住每人處事方法都唔同,係你要求太嚴格,定係你一早睇佢唔順眼呢?上午嘅 email 拖到下午先覆又係唔係咁大件事呢?太執著,有時只係自己痛苦,別人不痛不癢的。

首頁

尾頁

跳至