跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

個衰仔病左,又係發燒,都唔係第一次
佢每次都好精神,仲好好玩
但係就燒,都唔知點算:-(

大宅

可能出牙!!!不過,睇緊d,發燒唔係講笑
原文章由 Doraemon_ng 於 07-7-26 13:05 發表
Little Boxer媽咪

大宅

快些看 e 生 la !!!
我小 b 早前腸胃炎, 他都是好精神, 只是痾多了.
我同 c6 於2日後才帶小b 見 e 生, 已給 e生鬧......

原文章由 Doraemon_ng 於 07-7-26 13:05 發表

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 Chrisoni 於 07-7-26 13:14 發表
快些看 e 生 la !!!
我小 b 早前腸胃炎, 他都是好精神, 只是痾多了.
我同 c6 於2日後才帶小b 見 e 生, 已給 e生鬧......

睇左啦!個醫生話佢好精神,一d都唔似病,只係喉嚨有少少紅,算係上呼吸道感染.
不過好少問題喎!
但我問佢點解細囝成日病,大囡都無.
佢話無辦法喎!佢有個家姐會傳俾佢,而大囡抵抗力好d,就無咁易發出來.細囝就差d,就出晒......
:-( :-( :-(

大宅

上呼吸道感染...凡傷風感冒..d 醫生都係用呢個名詞..
所以don't worry...

食左退燒藥就好訓覺...
唔好俾佢玩喇...要訓覺...
發燒唔訓覺好難好...(呢個係我經驗之談)

沖個暖水涼..

飲水...唔飲都要搵針筒餵佢飲水...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 suki_pang 於 07-7-26 13:45 發表
上呼吸道感染...凡傷風感冒..d 醫生都係用呢個名詞..
所以don't worry...

食左退燒藥就好訓覺...
唔好俾佢玩喇...要訓覺...
發燒唔訓覺好難好...(呢個係我經驗之談)

沖個暖水涼..

飲水...唔飲都要搵 ...

見佢發燒不斷向上升時,唔驚就騙你的
昨晚食約藥,成兩個鐘都無反應,體溫不斷升,個種心情真係唔好過.
到最後,即刻帶佢去俾醫生睇睇,醫生話佢好精神,只係發燒,唔係咁大問題.
but驚佢病變,咁就大鍋啦!
我都有問咩徵兆係病變,佢都有好詳細咁講,仲話,有唔明或諾然有咩事,即刻帶佢去俾佢看看.
講真,如果佢每次見見都要收錢的話,咁我會懷疑佢既說話; 但第二日搵佢無收錢喎(經常都唔收我兩個小朋友錢)!所以我好信佢講,驚佢話咩病變....
今朝,個衰仔又無事喎!仲好精神咁逗我地玩....

大宅

原文章由 Doraemon_ng 於 07-7-27 12:46 發表

見佢發燒不斷向上升時,唔驚就騙你的
昨晚食約藥,成兩個鐘都無反應,體溫不斷升,個種心情真係唔好過.
到最後,即刻帶佢去俾醫生睇睇,醫生話佢好精神,只係發燒,唔係咁大問題.
but驚佢病變,咁就大鍋啦!
我都有 ...

有咩事就緊係去急症啦...仲去俾佢睇....

你o既心情..我都試過..
明明都已經做晒可以做o既野...但..不降反升..
係咪自己做漏野呢 ..係咪有咩地方出錯呢 ?? d 藥得唔得架 ? ...
好多問題問自己 ...

佢依家食退燒藥食幾多 ml 架 ? 臭b食 5 ml 架喇...

我同自己講過..打 c 都唔再去果個 王 6度睇...
(o係天耀..何楚明醫務所o既姓許女西醫)

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 suki_pang 於 07-7-27 13:00 發表

有咩事就緊係去急症啦...仲去俾佢睇....

你o既心情..我都試過..
明明都已經做晒可以做o既野...但..不降反升..
係咪自己做漏野呢 ..係咪有咩地方出錯呢 ?? d 藥得唔得架 ? ...
好多問題問自己 . ...

講真,如果呢個醫生收左工,咁更係去急症啦!but 佢向度,我一定會搵佢.
我地一家(大囡同細囝都係)試過睇其它醫生唔好,但係睇佢,就好快好番,由其我大囡,通常食兩三次藥就無事.....
做漏野就會有,但急成咁,都唔記得咁多,好彩有呢個醫生提我......
講真,我無懷疑d藥唔得,我只係唔明點解佢唔好.明明醫生一早講過,佢會有排燒(起碼四五日,斷斷續續),但我都係擔心....:-( :-( :-(

大宅

My BB also happened before. After, she grow faster and drink more milk. Some elderly said BB may get fever with no reason. After recovered, BB always get higher than before. It is very common.

Don't worry, 諾然仔 好快好番!

原文章由 Doraemon_ng 於 07-7-27 13:42 發表

講真,如果呢個醫生收左工,咁更係去急症啦!but 佢向度,我一定會搵佢.
我地一家(大囡同細囝都係)試過睇其它醫生唔好,但係睇佢,就好快好番,由其我大囡,通常食兩三次藥就無事.....
做漏野就會有,但急成咁,都唔記 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 angeljojo 於 07-7-27 14:07 發表
My BB also happened before. After, she grow faster and drink more milk. Some elderly said BB may get fever with no reason. After recovered, BB always get higher than before. It is very common ...

我都知好平常,我細過時,仲經常因為咁而成日入院.
but 都係擔心麻!
不過而家佢好似無事咁,只係我好似俾佢惹到啦!

大宅

suki_ng,

諾然仔依家點呀 ??? 你又開始"藕"病拿 ??
家姐有無被野到 ??

係咪出牙仔發燒咋 ??

首頁

尾頁

跳至