論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

同佢講湊bb不可以留長髮,開頭初來報到都肯剪到長度到膊頭,依家越來越長,幾乎到腰,叫佢去cut,佢cut得果2cm,cut了等如無cut,仲同我阿媽講話佢自己後生要留長髮先靚(38歲了,何謂後生?),最扯火係,我屋企得一個廁所,我有個籃專係放我同c6的污租衫,佢係廁所梳頭,早幾日我發現d頭髮(成10條長長)掉曬落我d衫上面,我叫佢拾番,今朝又係這樣,我叫佢拾,佢竟然話﹕"得1條姐",我話你睇真d,佢拾下拾下,又拾多幾條,我同佢講再比我發現,cut短曬d頭髮,大佬呀果d衫會放落洗衣機洗,唔通要我地d衫同佢d秀髮一齊洗呀?仲有d頭髮會整壞部洗衣機,都唔明點解佢地咁鐘意留長髮,唔通真係放假時fing下d頭髮可以釣都個男人返來。

大宅

畀面勳章

咁你咪同佢講:"你靚成咁,我都請唔起你,你返鄉下慢慢留啦!"講咗就係規矩,唔好比佢將你的底線越踩越低。你太縱容佢啦!

[ 本文章最後由 BB頭maimimi 於 07-7-26 14:28 編輯 ]

伯爵府

佢d秀髮咁長,水同電(吹頭)都用唔少啦,我一定要佢剪lor,佢唔剪我用大較剪同佢剪,一係俾一個月通知妳番鄉下留飽佢。

大宅

我個印印都係,做左5個月,講左3次叫佢剪髮,但係現在都唔去剪,真係激死,我諗佢想我比錢佢去剪,現在大家玩拉鋸戰.死未!!:-(

別墅

工人要自己比錢剪頭髮??

唔係主人比錢咩??

究竟應該係邊個比呢??

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我以前個工人都係長髮, 個廁所地下同個洗臉盆不知幾多頭髮。又洗頭又吹頭, 不知用幾多電。

男爵府

why 主人要比剪頭髮錢??????? ?-( ?-(

原文章由 FatFatPig 於 07-7-26 14:59 發表

唔係主人比錢咩??

究竟應該係邊個比呢??

大宅

畀面勳章

我個印印係自己比錢剪頭髮,或者叫佢朋友幫佢剪。

別墅

我個個工人都係自己比錢剪頭髮, 從來無工人叫我比錢 .

仲有我同工人講明做野個時一定要將d頭髮紮起, 前面唔服的頭髮要夾住, 長/短頭髮一樣咁樣做, 但我就無要求工人剪短頭髮. 仲有唔可以留手指&脚指夾, 見一次鬧一次, 之前有個工人叫咗佢幾次剪指夾, 應完我就算, 把幾火叫佢即刻係我面前剪.

我咁做係有原因, 而且亦都有解釋比工人聽, 佢地一般聽完都會聽我話. 嗱, 紮起頭髮就因為唔想d頭髮趺落d餸(其實一般佢地都紮起, 一來怕熱, 二來做野方便d). 要工人剪手指&腳指夾係因為d工人成日整親我個女, 唔係刮親就係督親, 次次都見紅.

原文章由 FatFatPig 於 07-7-26 14:59 發表

唔係主人比錢咩??

究竟應該係邊個比呢??

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

梗係工人自己比錢剪頭髮啦。

大宅

i think if the maid is not allowed to hv long hair then the employer should pay for the hair cut, otherwise don't think any of them would be happy to do so right? for my maid i don't bother to ask her to cut, only allow her to untie her hair when she is in her room after she complete her duty at nite!
原文章由 BB頭maimimi 於 07-7-26 15:15 發表
我個印印係自己比錢剪頭髮,或者叫佢朋友幫佢剪。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一係剪髮, 一係叫佢工作時用大家樂果d紙浴帽"笠"住, 睇佢揀邊樣

原文章由 YYB 於 07-7-26 13:45 發表
同佢講湊bb不可以留長髮,開頭初來報到都肯剪到長度到膊頭,依家越來越長,幾乎到腰,叫佢去cut,佢cut得果2cm,cut了等如無cut,仲同我阿媽講話佢自己後生要留長髮先靚(38歲了,何謂後生?),最扯火係,我屋企得 ...

別墅

咁我d印印又唔會咁wor, 佢地通常會清潔番d地方, 連我d頭髮都清埋. 仲有, 我d印印係唔吹頭(每個工人都係咁), 洗完頭見乾咗d就走去瞓, 倒返轉係我叫佢地吹乾個頭先好瞓, 費時佢第朝起身話頭痛冷親咪搵著我黎攪 .

原文章由 Connielai 於 07-7-26 15:03 發表
我以前個工人都係長髮, 個廁所地下同個洗臉盆不知幾多頭髮。又洗頭又吹頭, 不知用幾多電。

別墅

你工人都好貪靚,如你叫極佢都不去剪, 叫佢將hair束起.

男爵府

hm.. honestly.. if from day 1 you told her "湊bb不可以留長髮"... you should remind her that .... "要留長髮先靚".. but she already know if working in your home can 留長髮 lar.

原文章由 YYB 於 07-7-26 13:45 發表
同佢講湊bb不可以留長髮,開頭初來報到都肯剪到長度到膊頭,依家越來越長,幾乎到腰,叫佢去cut,佢cut得果2cm,cut了等如無cut,仲同我阿媽講話佢自己後生要留長髮先靚(38歲了,何謂後生?),最扯火係,我屋企得 ...

男爵府

hm.. I think depends on the work requirement.. if from day 1 already required her to have short hair... it's her responsibility to maintain herself in order to fulfill her job responsiblity bor....

原文章由 flyingmom 於 07-7-26 15:24 發表
i think if the maid is not allowed to hv long hair then the employer should pay for the hair cut, otherwise don't think any of them would be happy to do so right? for my maid i don't bother to as ...

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我工人D頭髮都好Q長, 但係佢係夾起晒, 而我亦冇發現過地下有佢D長長秀髮, 你叫你工人夾起佢啦, 就算剪到膊頭位, 唔夾起都會甩,成地頭髮,見到都扯火
主 賜 平 安

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

唔洗主人比, 除非你額外要求佢要點剪啦....(我估)

原文章由 eshiro 於 07-7-26 15:05 發表
why 主人要比剪頭髮錢??????? ?-( ?-(

大宅

原文章由 ecling 於 07-7-26 16:11 發表
我工人D頭髮都好Q長, 但係佢係夾起晒, 而我亦冇發現過地下有佢D長長秀髮, 你叫你工人夾起佢啦, 就算剪到膊頭位, 唔夾起都會甩,成地頭髮,見到都扯火

總之, 叫工人剪頭髮好似叫佢割肉俾我啦.....

大宅

我個工人唔止好長頭髮,仲去做埋負離子直髮,第一次做完仲唔摘頭髮,因為要湊BB,我即刻要佢摘好頭髮,而家第二次去做直髮啦!我仲思疑佢可能偷用我支護髮水,因為成個星期無用過,今朝一睇,發覺少左好多。

首頁

尾頁

跳至