單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

依家手續已續簡單咗好多,可省多點時間照顧孩子及上班.
原文章由 natashali 於 08-1-9 23:47 發表
如果你的配偶與人通姦,或他的行為有問題(例如打你), 咁就可以立即申請離婚; 如果唔係, 你是和他分居最少連續一年, 而在他同意下, 才可申請; 如果單方面申請, 便要分居最少兩年的.
但係如果你地兩個私下協意離婚,係可 ...

民房

[quote]原文章由 0707 於 07-7-29 13:29 發表
幸運鳥,你女兒喜歡讀書已很好,雖然辛苦,但值得.我33歲在港大讀電腦,40歲在城大讀中文,可以做個榜樣,因為孩子喜歡有樣學樣.

你好!你好叻呀!值得向你學習!
我都好想去增值自已。

別墅

我都係向啲成功既人學習,這個教孩子的方法非常有效,值得推薦.
原文章由 susanyy 於 08-1-29 23:25 發表
[quote]原文章由 0707 於 07-7-29 13:29 發表
幸運鳥,你女兒喜歡讀書已很好,雖然辛苦,但值得.我33歲在港大讀電腦,40歲在城大讀中文,可以做個榜樣,因為孩子喜歡有樣學樣.

...

別墅

持續進修基金課程

如果想進修,介紹你地睇'持續進修基金'網頁,政府提供每一學員支助$10,000學費,唔使還架
http://www.sfaa.gov.hk/cef/cnintro.htm

子爵府

BK Milk勳章

我21歲結婚,22歲生仔,生完出院已經攪離婚,現在30歲,個仔都8歲,
好辛苦,好累,單親路好難行,
所以我成日問自己,點解我條命甘苦

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

條路係由你行出來既
你認為苦 條路就會好好難行

無錯 做單親媽媽唔簡單
不過我相信只要樂觀面對
明天會更美好呀嘛:loveliness:

離左婚之後 我同阿女既生活比以前開心得多
諗返未離婚時 真係覺得自己好蠢
呢種唔顧家 自私自利 對我同阿女呼呼喝喝既男人
有咩好唔捨得 應該一早就一腳申開佢

好老實講 如果真係好既 都唔會離婚啦
我覺得我一d都唔命苦
有個可愛既女
夠錢使 食得飽 有屋住 有家人關心我
真係好幸福架啦

無好成日諗自己"無左"d乜
諗下自己"擁有"什麼

原文章由 joeyjoeycc 於 08-2-5 02:57 發表
我21歲結婚,22歲生仔,生完出院已經攪離婚,現在30歲,個仔都8歲,

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 joeyjoeycc 於 08-2-5 02:57 發表

妳都係30歲姐,女又開始大,都係剛點中年...
大把人比妳大而小朋友又細的...
路係要慢慢行的,希望大家苦盡甘來...:-P
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 vane 於 08-2-5 10:09 發表

妳都係30歲姐,女又開始大,都係剛點中年...
大把人比妳大而小朋友又細的...
路係要慢慢行的,希望大家苦盡甘來...:-P

不過我覺得30歲唔係老,因為我成日打扮到好似妹妹他甘,
不過學校d家長成日以為我係家姐囉

別墅

依家啲母女或父子行出街真係好似兄弟姐妹咁架咋,當有人讚嘜咁後生果時,真係好開心:mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
講到離婚後既生活,我覺得開心咗好多,唔使再被人當沙包打,又唔需要再負擔佢既債項,以前日日擔驚受怕,驚冇命照顧個女,又驚個女學佢啲不良行為.

原文章由 joeyjoeycc 於 08-2-5 12:01 發表

不過我覺得30歲唔係老,因為我成日打扮到好似妹妹他甘,
不過學校d家長成日以為我係家姐囉

首頁

尾頁

跳至