跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個b女依幾日開始係咁,以前飲奶好少飲剩(1日5餐/每餐160ml), 但前幾日開始飲左100ml後就唔係好想繼續飲, 點解會咁架? 有咩方法解決???

複式洋房

原文章由 linda127 於 07-7-27 14:53 發表
我個b女依幾日開始係咁,以前飲奶好少飲剩(1日5餐/每餐160ml), 但前幾日開始飲左100ml後就唔係好想繼續飲, 點解會咁架? 有咩方法解決???

其實我個女好多時都係咁 一個月開始都係咁...但係佢重得正常 我地會過幾個字再比佢,佢多數肯飲埋佢 都唔知點解佢會咁,我以為奶粉唔岩佢,轉左都係咁...我個女仲係7餐/100ml-120ml,佢唔肯一次飲咁多(over 120ml),so我怕佢飲唔夠咪仲keep住7餐囉

複式洋房

原文章由 linda127 於 07-7-27 14:53 發表

我呀囝呢幾日食得番140-160ml喇

禁止訪問

複式洋房

我呀B囡都係咁,而家越食越少!每次拎起支奶,呀 B囡就好似真係知咁,勁扭計仲大喊!當攞走支奶,就成個人生掹哂!結果成個過程仲要飲成個幾鍾,都係100-140ml,真係攞命 會吾會漸漸步入厭奶期??好擔心丫!

http://hk.myblog.yahoo.com/iristang-jottings

禁止訪問

別墅

you could try to enlarge the hole or punch another hole on the teat. It works for me. He used to have the same problem but now he could now finish his milk (6oz) within 15 min. As the baby drinks more now and he is not under the spur period, it takes him longer to finish his milk and he will be very tired if keep sucking for a long time.

別墅

原文章由 dvit0403 於 07-7-28 01:00 發表
我呀B囡都係咁,而家越食越少!每次拎起支奶,呀 B囡就好似真係知咁,勁扭計仲大喊!當攞走支奶,就成個人生掹哂!結果成個過程仲要飲成個幾鍾,都係100-140ml,真係攞命 會吾會漸漸步 ...

My bb is now 2 months old & he seems to drink less milk. He used to drink 7 oz quickly, now he will left 80-100ml due to sleeping. No way to wake him up, it takes almost an hour and still have milk leftover.

Are there any way to help him finish his milk??

大宅

畀面勳章

我聽人講bb會有厭奶期架..唔知係咪架呢?
我仔仔依家兩個半月左右..暫時佢都未出現依個問題,
因為我通常隔四至五個鐘左右先比佢食一次,如果佢訓左..
我會等佢訓醒摟食先比佢,我唔會專登整醒佢要佢食架
(不過都唔會超過五個鐘既)唔知咁樣有無關係架啦
佢依家每餐都keep住飲6安。

洋房

我阿b前幾日都係咁,一飲奶就喊,好似飲水咁,又發晒脾氣,我都好驚佢厭奶,但係佢又咳有痰仲打乞痴,於是我帶佢睇醫生,醫生話佢感冒,食左藥之後就冇再扭計同肯飲奶,我不知幾驚佢唔肯飲奶...到時真係好煩........

大宅

係呀!BB係三個月至六個月係會出現厭奶期,可以飲少一半架!

原文章由 littleghost 於 07-8-2 11:59 發表
我聽人講bb會有厭奶期架..唔知係咪架呢?
我仔仔依家兩個半月左右..暫時佢都未出現依個問題,
因為我通常隔四至五個鐘左右先比佢食一次,如果佢訓左..
我會等佢訓醒摟食先比佢,我唔會專登整醒佢要佢食架
(不 ...

複式洋房

我個b都係甘咖..
我就喂距一半..然後同距玩半個鐘至45分鐘..
之後再喂距飲埋淨低果半..
有時可能要同距玩幾次先飲得哂咖.
只要我地俾d心機距就得咖啦..^_^

別墅

我yoyo都好似係.佢食人奶,宜家抱住佢唔肯飲....

洋房

我個b都係,而家兩個半月,哩個week開始飲得80~100ml就唔肯飲, 一係訓覺,一係就好

複式洋房

我的bb都有同樣的問題,自從打完2個月針後,就一直食奶都沒有胃口, 初生吃奶的時間只須10-15分鐘,現在要用1小時或以上及要分開幾次餵他,每次他吃了幾啖便開始哭鬧不吃, 我實在感到很無奈,怕他是腸胃不舒服, 但現在聽到部份bb會有厭奶期, 但不知會維持幾耐呢, 他現在3個月了,但仍然每餐只吃120ml,相隔5小時才吃,一天吃5餐。:cry:
各位好,我是2007年5月份的新紮媽媽,各位請多多指教! :wave:

別墅

我那位小姐從個半月起已每次只喝2-3安奶, 每天4-5次. 現在如是. 每天要鬧人才吃完. 但食人奶就唔厭. 好彩有體重增加!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 咕嚕 於 07-8-6 03:56 發表
我yoyo都好似係.佢食人奶,宜家抱住佢唔肯飲....

係囉, 我隻妹妹埋身食又係咁呀, 初頭瞓醒勁喊好似好肚餓咁, 點知食左5-10mins後, 明明食得好少, 就已經唔肯再食. 轉pose或換邊都唔肯食. 放佢埋nipple, 仲做個想嘔的表情添. :tongue:
食得咁短時間, 好難食到多d後奶架嘛. 下星期五我開始返工了, 到時要用樽食3-4餐, 唔知佢會點呢?!

民房

我囡囡依家就黎三個月,最鍾埋身食人奶,食完會當埋奶咀用,唔肯停,:tongue: 反而用奶樽食,食到4安半-5安左右就會停 :-P

[ 本文章最後由 consha61 於 07-8-11 11:03 編輯 ]

複式洋房

近呢個星期,我個仔都有同樣問題,原本可以飲5安/4小時,但現在每次只飲2.5-4安士/4-5小時一次,如果真的是厭奶期,可以點幫佢??想多問一下幾多個月可以飲開奶茶/用米水開奶??

大宅

我阿 b 近日都有咁既情況, 食人奶就好似 amypekkle 咁, 食奶粉一樣係咁, 點解會咁架.... 有時想喂埋佢食都唔肯呀!!!:-(

首頁

尾頁

跳至