跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知點解煲蘋果水及啤梨水煲出嚟都係有d硤, 我用1粒蜜棗or2粒無花果/5~6粒南北杏/1個生果(去核心連皮)一齊煲約30-45分鐘, 係唔係有問題呢? 請賜教!!

洋房

我差唔多隔日就煲, 但係我冇問題呀, 我咩都冇落, 只係用蘋果同雪梨都好甜wor, 不過就用三個蘋果加兩個梨囉, 唔知關唔關事呢

原文章由 elaine2006 於 07-7-27 17:53 發表
唔知點解煲蘋果水及啤梨水煲出嚟都係有d硤, 我用1粒蜜棗or2粒無花果/5~6粒南北杏/1個生果(去核心連皮)一齊煲約30-45分鐘, 係唔係有問題呢? 請賜教!!

大宅

唔該晒, 咁我試吓用多d生果, thanks! 但係想問應該煲幾多水呢? 唔該!

原文章由 nat.laam 於 07-7-27 20:22 發表
我差唔多隔日就煲, 但係我冇問題呀, 我咩都冇落, 只係用蘋果同雪梨都好甜wor, 不過就用三個蘋果加兩個梨囉, 唔知關唔關事呢

大宅

我依家每日都煲蘋果水/雪梨水, 每次1個加1粒蜜棗, 煲完出黎就加水到10oz, 柔柔一日剛剛飲晒, 我會用大火煲15分鐘再放入真空壺2個鐘, 之後再煲5分鐘就得, 如果冇真空壺就熄火焗2個鐘再煲滾就得, 因為唔焗唔出味, 而且比較慳火, 總之要煲到d蘋果/雪梨軟晒變啡色, 柔柔連d果蓉都食埋架!

原文章由 elaine2006 於 07-7-27 21:19 發表
唔該晒, 咁我試吓用多d生果, thanks! 但係想問應該煲幾多水呢? 唔該!

複式洋房

我日日用一個蘋果+水煲, 煲到個蘋果"林"左同變色我就熄火. 無+其他野, 我次次都會試飲完先比阿女飲, 我覺得幾好味.
但我覺得唔好用富士蘋果, 因為無咩蘋果味.

大宅

由於BB只係五、六、先返o黎過夜(平時婆婆湊),而我又唔識煮o野,請問點煲o架?

大宅

靚靚媽,

一個蘋果 + 一粒蜜棗
仲洗唔洗加水一齊煲?加幾多?

真空壺你買邊個brand?幾大個同幾多錢?晌邊樹買?

原文章由 柔柔mami 於 07-7-27 22:56 發表
我依家每日都煲蘋果水/雪梨水, 每次1個加1粒蜜棗, 煲完出黎就加水到10oz, 柔柔一日剛剛飲晒, 我會用大火煲15分鐘再放入真空壺2個鐘, 之後再煲5分鐘就得, 如果冇真空壺就熄火焗2個鐘再煲滾就得, 因為唔焗唔出味, ...

大宅

你咁叫我唔知答唔答你好! 你再咁叫我我下次唔好意思答你架!
我叫工人用一碗水煲, 煲完出黎攞起d渣剩返個d就開稀到10oz, 因為我驚工人落太多水煲柔柔唔飲, 所以都係自己控制好d
我初時煲係開到total 6oz, 因為試過煲得太稀我自己飲晒, 之後就逐漸加多d水, 一直加到依家total 10oz!

原文章由 covermark 於 07-7-29 11:31 發表
靚靚媽,

一個蘋果 + 一粒蜜棗
仲洗唔洗加水一齊煲?加幾多?

真空壺你買邊個brand?幾大個同幾多錢?晌邊樹買?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

請問日日/ 隔日就飲呢隻蘋果,雪梨水, 對bb有咩用/好處架?

大宅

其實係因為柔柔唔係好飲水, 稀釋果汁又唔想佢飲咁多, 蘋果/雪梨水佢就可以1日飲到10oz, 起碼都天然呀! 依家有工人所以日日都會煲! 我今日巳經開始左用湯底煲粥, 我地煲開就留起一碗俾佢, 不過因為柔柔會飲, 我暫時唔會落藥材! 所以今日煲木瓜都冇落蜜棗南北杏雪耳!

原文章由 galiegalie 於 07-8-1 15:25 發表
請問日日/ 隔日就飲呢隻蘋果,雪梨水, 對bb有咩用/好處架?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原來係咁, thx~~
原文章由 柔柔mami 於 07-8-1 21:57 發表
其實係因為柔柔唔係好飲水, 稀釋果汁又唔想佢飲咁多, 蘋果/雪梨水佢就可以1日飲到10oz, 起碼都天然呀! 依家有工人所以日日都會煲! 我今日巳經開始左用湯底煲粥, 我地煲開就留起一碗俾佢, 不過因為柔柔會飲, 我暫 ...

大宅

柔柔媽( 唔敢叫靚靚喇)

我每日都有整鮮搾果汁3.5oz 加水1oz 比BB,同你先煲一次,有乜分別?係咪煲左好d?

另我樓上幫人湊bb既陪月同我講,唔好比南北杏bb食,因為熱毒wow....

首頁

尾頁

跳至