2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

問問大家

複式洋房

回覆:12年10月份BB,已家識講咩野???

爹爹、爸爸、媽媽、開奶奶、雞雞、婆婆、爺爺、嫲嫲、姐姐、貓貓、喵喵、dog dog、汪汪、A、8、㖂㖂、蚊蚊、拜拜、apple、car car....
要成日同佢講野,冇時停。

大宅

回覆:towingyanbaby 的帖子

好勁阿,我個囡10月尾出世,淨系識叫爸爸,拜拜,鼻鼻,咩咩同1d叫唔正既音。-

珍珠宮

講得最正就係car car、baba、dada、light&flower(唔多正)成日講得最多就係冇人明嘅bb話但指令就好多都識:where is your eye、nose、ear、teeth、shouder、knee、finger、toes?who is xxx(佢個中英文名)會舉手每晚臨瞓前會kiss媽咪goodnight&揮手講byebye識分紅、藍、黃、綠色波波&遞俾指定嘅人識喺書上搵apple、bus、tree、cat、duck、elephant、sky、fish、glasses、house......等等廿幾幅pictures但就係鍾意講佢自己先明嘅bb話其實係唔係男仔冇女仔咁快呢?

珍珠宮

引用:講得最正就係car+car、baba、dada、light&

原帖由 Winnie_1210 於 14-03-02 發表
講得最正就係car car、baba、dada、light&flower(唔多正)成日講得最多就係冇人明嘅bb話:sweati ...
其實係唔係男仔冇女仔咁快識講嘢呢?

大宅

回覆 sandy1981 的帖子

我囡囡把口冇時停....

中文:
媽咪, 姐姐, 家姐, 爺爺, 姑姑, EE, 叔叔, 婆婆, 汪汪, 餅餅, 唔乖, 馬馬, 貓貓, 大B, 唔好, 唔要, 眼, 口, 腳, 襪, 鞋, HEN, 手, 頭, 豬, 花花, 車車, 自己個名(唔太清潔..成日冇講個姓...哈哈).......

英文:
apple, banana, no more, Bye bye, water, moon moon.....

認圖就認得比較多:
紅色, 老鼠, elephant, seal, tree, tiger, panda, lion, 羊, 兔, 電話, 提子, 士多啤利, mango 同好多日常生活既野.

男爵府

畀面勳章

引用:問問大家

原帖由 sandy1981 於 14-03-01 發表
問問大家
順手整理下當留record。常講既係呢d,兩星期前粗略估計應該識超過一百個字。佢講唔正都照講,而且係女仔,所以可能感覺上快d。不過怕生,in幼稚園估計會呆左眼定定望人。

爸爸,媽媽,婆婆,公公,嫲嫲,幾個朋友仔既名,ee,姐姐,哥哥,弟弟,叔叔。
奶奶,湯,包,蔔蔔,唔正既洋蔥同蕃茄,水,汁汁,蘋果,橙,蕉,李李,冧冧,麵麵,蛋蛋,唔正既肉肉,瓜瓜。
眼,咀,鼻,pat pat,脾脾,手,腳,頭,面,毛毛。
唔得,唔好,唔乖,唔制,唔要,唔比,唔錫,唔見,唔瞓,唔著,唔搞。
呆呆,走,錫,街街,食,搣,開,飽飽,買,唔該,睇,攬,畫畫,無,掂,轉轉轉,白白,摩摩,靚靚,搞,唔正既返工,bye bye。
銀包,卡,貼貼,波波,書,鑊,唔正既鑊鏟,車,筆,紙,盆盆,籃籃,BB,衫,鞋,唔正既胸圍,唔正既地拖同手套,夾夾,梳,袋。
貓貓,狗狗,騮騮,熊仔,牛,馬馬,尾,魚魚,鴨鴨,唔正既龜。
1,2,3,4,5,6,7,9,10
A,B,C
識扮狗,貓,老鼠,雀,綿羊,鴨叫聲

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+sandy1981+於+14-03-01+發表

原帖由 siuminyeung 於 14-03-09 發表
順手整理下當留record。常講既係呢d,兩星期前粗略估計應該識超過一百個字。佢講唔正都照講,而且係女仔, ...
漏左被被,擺,dum,唔正既眼鏡同電話

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我個仔除咗mum mum丶奶奶(拉拉)外乜都未識講!

大宅

引用:講得最正就係car+car、baba、dada、light&

原帖由 Winnie_1210 於 14-03-02 發表
講得最正就係car car、baba、dada、light&flower(唔多正)成日講得最多就係冇人明嘅bb話:sweati ...
我仔仔識既同你仔仔差不多、呢排就多左講bear,奶咀、蘋果

大宅

回覆:nsxbobo 的帖子

我囡都系。。。唔多識講。

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sandy1981+於+14-03-01+發表

原帖由 siuminyeung 於 14-03-09 發表
順手整理下當留record。常講既係呢d,兩星期前粗略估計應該識超過一百個字。佢講唔正都照講,而且係女仔, ...
你囡囡好勁

男爵府

BK Milk勳章

引用:我個仔除咗mum+mum丶奶奶(拉拉)外乜都未

原帖由 nsxbobo 於 14-03-09 發表
我個仔除咗mum mum丶奶奶(拉拉)外乜都未識講!
我囝都同你個差唔多,佢基本上只會講爸爸,但我哋係教佢講daddy,mammy; 雖然我湊佢嘅時間多d,但佢見到我時,我叫佢嗌mammy時,佢都係嗌爸爸(仲要唔係疊字嘅發音),除非佢在緊急情況下才會嗌mammy

佢好懶講說話,成日就係bb話

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+nsxbobo+於+14-03-09+發表我

原帖由 每日媽媽 於 14-03-20 發表
我囝都同你個差唔多,佢基本上只會講爸爸,但我哋係教佢講daddy,mammy; 雖然我湊佢嘅時間多d,但佢見到我 ...
佢係肚餓果陣先叫奶奶丶mum mum咋!平時連呢兩句都唔講添!

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-03-20+發表我

原帖由 nsxbobo 於 14-03-20 發表
佢係肚餓果陣先叫奶奶丶mum mum咋!平時連呢兩句都唔講添!
咪係囉唔係急需都唔肯講

公爵府

引用:Quote:原帖由+nsxbobo+於+14-03-20+發表佢

咪係囉唔係急需都唔肯講
唔知關唔關我啲母乳事呢?

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-03-20+發表咪

原帖由 nsxbobo 於 14-03-20 發表
唔知關唔關我啲母乳事呢?
我都有咁嘅諗法

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+siuminyeung+於+14-03-09+發

你囡囡好勁
佢d發展好極端,有d野快幾個月,有d野慢幾個月。同佢係響屋企先咁多野講。

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-03-20+發表你

原帖由 siuminyeung 於 14-03-20 發表
佢d發展好極端,有d野快幾個月,有d野慢幾個月。同佢係響屋企先咁多野講。

...
佢肯講都已經好好

大宅

回覆:siuminyeung 的帖子

真系12年10月出世既bb,可以講咁多野??

首頁

尾頁

跳至