跳至

首頁

尾頁

別墅

請問澳門的姊妹們有無好的不孕科醫生呢? 聽講鏡湖的劉佩敏同埋私家的楊國俊都ok wor? 係唔係呢?

別墅

原文章由 Airam 於 07-7-30 13:45 發表
請問澳門的姊妹們有無好的不孕科醫生呢? 聽講鏡湖的劉佩敏同埋私家的楊國俊都ok wor? 係唔係呢?

睇中醫啦,營地街新苗樓上,唔係賣廣告,我始終確得呢d治本既野揾中醫好d.(個人意見)

大宅

原文章由 Siao 於 07-7-30 14:37 發表

睇中醫啦,營地街新苗樓上,唔係賣廣告,我始終確得呢d治本既野揾中醫好d.(個人意見)

鄭醫生我都有睇過,佢都主張係中西合璧的,我係佢到一路調理身體,另外又睇西醫張人雯醫生,不過可能我自己緊張得滯,所以初初睇極都未有,後尾都好好彩咁比我有左啦

別墅

我都有睇鄭其昌, 但係睇左佢超過半年都唔得, 排卵藥都食左5個月啦, 兼且我覺得食左佢d藥, 個身子仲差左, 可能虛不受保啦, 所以我無再睇佢啦, 我同佢唔夾, 好可惜.....所以我想睇西醫lo!

別墅

請問張人雯醫生的地址係邊, 要唔要先預約le?

原文章由 Le829 於 07-7-30 14:47 發表

鄭醫生我都有睇過,佢都主張係中西合璧的,我係佢到一路調理身體,另外又睇西醫張人雯醫生,不過可能我自己緊張得滯,所以初初睇極都未有,後尾都好好彩咁比我有左啦

大宅

原文章由 Airam 於 07-7-30 15:06 發表
請問張人雯醫生的地址係邊, 要唔要先預約le?

唔駛預約架,地址係光復街5號,電話28386269 ,係三棧燈東京面店右手邊果條街

大宅

原文章由 Airam 於 07-7-30 15:04 發表
我都有睇鄭其昌, 但係睇左佢超過半年都唔得, 排卵藥都食左5個月啦, 兼且我覺得食左佢d藥, 個身子仲差左, 可能虛不受保啦, 所以我無再睇佢啦, 我同佢唔夾, 好可惜.....所以我想睇西醫lo!

張醫生都係比d排卵藥我,同埋教我check幾時排卵,結果睇左幾個月就有咗啦,仲有呀,有隻湯水飲左幾有效架,我果時手腳成日都好凍架,體溫唔夠高,d人話咁樣好難成孕,飲左果隻湯兩個月就有左啦,係用小米保老母雞,我同另外個朋友都係飲左兩個月就有左啦

男爵府

原文章由 Le829 於 07-7-30 16:20 發表

張醫生都係比d排卵藥我,同埋教我check幾時排卵,結果睇左幾個月就有咗啦,仲有呀,有隻湯水飲左幾有效架,我果時手腳成日都好凍架,體溫唔夠高,d人話咁樣好難成孕,飲左果隻湯兩個月就有左啦,係用小米保老母雞 ...

昨日我老公睇到有報紙講話男人食多d蕃茄湯會對d精子好喎!好多男仕食左之後都令到老婆有bb呀!佢o地係每日食400ml亨士出的番茄湯,熟番茄有大量茄紅素有助精子架!不如日日都煲d番茄湯俾老公飲下睇下有冇用啦! 祝你成功

大宅

張醫生都係比d排卵藥我,同埋教我check幾時排卵,...

仲有就係照超聲波測下幾時排卵,準確度高好多架!

大宅

如果不孕首先要check下咩事不孕先, 如果雙方都無問題咁就可能是排卵個度你地夾唔到時間, 我同我老公都係結左婚2年先有bb, 之前同居4年, 即係6年都無bb, 之後我睇醫生, 醫生話我可能輸卵管有d 塞, 叫我做"通水"(即通輸卵管), 點知2個月之後我就有左啦...:-P

大宅

原文章由 Airam 於 07-7-30 15:04 發表

唉,我之前睇鄭醫生,照埋排卵,食埋排卵藥,都唔得呀,日日飲苦茶,三個月了,都無反應,睇到我都無晒心機.
仲有喎,理論上飲中藥應該是調理身體,咁應該m到時無咁痛啦,點知,一樣痛. 仲有呀,睇到第三個月,佢才話我係經前綜合症囉,
所以放棄了.

大宅

張醫生都係比d排卵藥我,同埋教我check幾時排卵,結果睇左幾個月就有咗啦,仲有呀,有隻湯水飲左幾有效架,我果時手腳成日都好凍架,體溫唔夠高,d人話咁樣好難成孕,飲左果隻湯兩個月就有左啦,係用小米保老母雞 ...

Le829,
請問小火煲母雞, 應該係每個月的幾時煲, 份量係點, 幾耐飲一次,老公都要飲嗎?
thx~~~

唉,我睇鄭醫生,佢都係俾排卵藥和教我計排卵,唉,都係無用,攪到我無晒心機. 唉~~~最慘係身邊個個都有BB,連初初話唔得的,都大左肚了,有D生第二個添了,唉~~~

大宅

原文章由 Lumpy 於 07-7-31 17:32 發表

Le829,
請問小火煲母雞, 應該係每個月的幾時煲, 份量係點, 幾耐飲一次,老公都要飲嗎?
thx~~~

唉,我睇鄭醫生,佢都係俾排卵藥和教我計排卵,唉,都係無用,攪到我無晒心機. 唉~~~最慘係身邊個個都有BB,連 ...

我每個月M完之後幾日飲架,小米因為含有麥牙油,而麥牙油對成孕都有好大幫助的,份量係用大約一碗小米,洗淨後放入母雞體內,最好用老母雞煲,最好係生過好多蛋的就最好啦,放片薑煲3-4小時,煲好之後會好似粥咁架,每星期飲一次,我老公果時就飲得一兩次姐
另外,你要放鬆心情,唔好咁緊張,有充份時間休息,咁樣會容易d有架,你有冇check過呀,我果時照過B超,老公驗過精子,同埋你有冇宮頸炎架如果有都會有影嚮架,最後我check到因為卵子唔夠大,所以難成孕,後尾食排卵藥,飲果個湯同埋早d訓,兩個月之後就有左啦,但諗起之前年幾都冇,成日睇醫生,又比d老人家吹到頭暈真係幾慘架,你唔好冇心機,加油呀!!!希望可以幫到你呀

[ 本文章最後由 Le829 於 07-7-31 22:24 編輯 ]

大宅

原文章由 Le829 於 07-7-31 22:22 發表

我每個月M完之後幾日飲架,小米因為含有麥牙油,而麥牙油對成孕都有好大幫助的,份量係用大約一碗小米,洗淨後放入母雞體內,最好用老母雞煲,最好係生過好多蛋的就最好啦,放片薑煲3-4小時,煲好之後會好似粥咁架,每 ...

好,等我記低佢,下個月煲先,謝謝你哦~~~

我都係卵子唔夠大,可是,睇左三個月鄭醫生,食埋排卵藥都無用,唉~~~身邊好多人都大左肚甚至生埋了,家人和朋友都迫得我好緊張,故我放棄了~~~報名讀書,希望咁樣個人會無咁緊張.

宮頸炎?? 唔知喎,年頭果次照左片,照片的醫生就話脹大,但鄭醫生睇完又無講野喎,我都唔知點好.

大宅

jennifer_lam,

你當年睇邊個醫生呀??

別墅

我舊年9月中開始睇鄭其昌, 以為食下中藥調理就好快有, 點知咩都無, 今年一月佢叫我去照排卵, 都係唔夠大(得1.56, 最低標準應有1.8), 佢話係屬於卵子發育不良, 跟住佢就比排卵藥我食, 一食就食左4個月, 都係無咩進展, 加上我食中藥食到身子仲虛左, 所以我決定由5月開始無睇佢, 其間我一直想搵西醫睇, 但係又唔知邊個好, 我睇香港的姊妹話何永超, 董曉芳等醫生好好, 但係個個都要等四個月至一年, 我唔想等咁耐, 跟住我聽人話澳門楊國俊或劉佩敏都OK, 所以想問下你地意見LO!

大宅

Lumpy:
你唔好咁緊張,我之前都係個個月到排卵期就會好緊張,結果個個月都失敗,每個月都係好失望,搞到個人冇晒心機,後尾我地都諗住放棄,可能咁諗個人輕鬆左,訓得好左,反而咁樣又比我有左,所以你輕鬆d唔好比咁大壓力自己
另外,張醫生話卵子唔夠大,好多時係因為休息得唔好,或者心情緊張,黃銅體唔夠都會唔夠大架,所以你要休息多d呀
至於宮頸炎做婦科檢查先會check到出黎的,平時會有好多白滯架,如果宮頸炎嚴重的話都會影響受精架,我果時都要睇好左先架,努力呀,我好明白你心情,我會心靈上支持你

大宅

原文章由 Lumpy 於 07-8-1 10:59 發表
jennifer_lam,

你當年睇邊個醫生呀??

我係廣州睇架

大宅

原文章由 Airam 於 07-8-1 22:01 發表
我舊年9月中開始睇鄭其昌, 以為食下中藥調理就好快有, 點知咩都無, 今年一月佢叫我去照排卵, 都係唔夠大(得1.56, 最低標準應有1.8), 佢話係屬於卵子發育不良, 跟住佢就比排卵藥我食, 一食就食左4個月, 都係無咩 ...

我果時都係得1.4咋,係鄭醫生到都係食左幾個月中藥,我就冇係佢到食排卵藥,我都差唔多食左三個月,都係冇咩效,跟住睇張醫生,係張醫生到食左幾個月排卵藥,同埋自己煲湯調理身體,之後就有左啦,我覺得張醫生未必一定係好好醫術,但係佢不停安慰我,可能醫不孕心情都好緊要,所以你都唔好緊張,放鬆心情呀,努力,BB好快就黎報到架啦

大宅

我年初照,得1.3咋~~~咁我咪算極度發育不良~~~
若果去睇張醫生,應該係幾時去呀? 是否m清後呢? 以便趕得及食排卵藥. 還有呀, 張醫生一次診金幾多呀? 每個星期都要去睇嗎?
(不好意思,咁多野問)

Airam, 你會去睇張醫生嗎?

有無人睇過楊國俊或劉佩敏? 在邊的?

首頁

尾頁

跳至