自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

每月定期由政府 "過數",好過借。

"出糧" 簡值準時過打工仔呀 ! 不要太羡慕了,我們努力賺多d錢,交多d稅,夾手夾腳養呢班 "廢柴" 啦 !

個女戶主38歲有手有腳, 去倒下垃圾揾錢啦 ! 個女17歲牛高馬大同成人無異,但係走去讀中二 ......
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

伯爵府

畀面勳章

男爵府

幾難得5個仔女都夠資格"出糧"呀!:tongue:

就係佢地攪到本地人生活艱難都冇去"出糧",驚比人叫大食懶,出政府糧應該係我地本地有需要ge人呀 ,近排幾單d執紙皮老人被車撞,做咩佢地要辛辛苦苦靠自己雙手!?就係成日有d冇諗將來、但求一家團聚ge人,一來就申請出糧幫補!

如果佢地第日有骨氣cut返份糧,請香港記者大力報導呀!

[ 本文章最後由 Japenese 於 07-7-30 18:45 編輯 ]

子爵府

BK Milk勳章

岩岩聽到新聞報導
社署話:1家7口既家庭係完全符合申請綜援,所以要幫佢地。

香港本身好多連住同食都唔夠同無得食,又唔見社署幫下真正有需要既人~

貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

好黑人憎呀!!!!!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

拎綜援果D人正一面懵心精臉皮厚

子爵府

原文章由 mayymlam 於 07-7-30 18:45 發表
岩岩聽到新聞報導
社署話:1家7口既家庭係完全符合申請綜援,所以要幫佢地。

香港本身好多連住同食都唔夠同無得食,又唔見社署幫下真正有需要既人~

隻隻牛高馬大、有手有腳去 "乞" 綜援,香港大把有些連食都無得食的人......邊個去幫他們 ?

別墅

正呀,你估佢地一家九口可以攞幾多呀嗱,嘩,仲可以以照顧老人家為名住市區公屋呀。可憐有幾多土生土長的擠迫戶申請了n年都無得分戶,有d仔女大咗賺了錢又要交double rent....,呢單野上了頭條,想信未來日子仲多呢d case

曾特首,你所講的300萬新力軍就係呢班人嗱,哎,我真係無眼睇了 好心政府同中央反映吓啦,香港都應有審批權架,哎....

大宅

算吧啦...

[ 本文章最後由 wawamama 於 07-7-30 19:03 編輯 ]
laughin' to keep from cryin'

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 wawamama 於 07-7-30 19:01 發表
算吧啦...

岩岩睇新聞個男人仲要話: "對香港有信心, 因為香港有人幫."

頂~~~~ 我日日返工做到死, 搵錢供樓養對仔女都係岩岩好夠用, 我唔夠錢用時邊個幫我呀??

我搵到錢交稅好應該, 但政府d錢係咪咁駛呀? 幫有需要既人係岩, 但佢地呢一家係咪真係有需要呀? 大人大姐仲咩唔搵工做, 攤大手板問人攞. 黎香港前無諗清楚咩?! 剩係諗住有人幫!!!

日日咁多大陸人黎香港, 香港就黎淪陷啦!!

子爵府

原文章由 YuYuMother 於 07-7-30 19:15 發表

岩岩睇新聞個男人仲要話: "對香港有信心, 因為香港有人幫."

頂~~~~ 我日日返工做到死, 搵錢供樓養對仔女都係岩岩好夠用, 我唔夠錢用時邊個幫我呀??

我搵到錢交稅好應該, 但政府d錢係咪咁駛 ...

Right ! 最慶就係大人大姐,最大那個都17歲, 個阿媽都係38歲之ma, 點解唔去返工, 無學識可以去餐廳冼碗 ..... 現在 ? 天天去餐廳歎茶law, .... 西多 + 凍奶茶走甜 ya

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

無能的政府:tongue: :tongue: :tongue:

男爵府

醒目開學勳章

真係吹x漲

原文章由 YuYuMother 於 07-7-30 19:15 發表

...

等待驗證會員

冇廉恥
我都係想做個好人''遮''

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

其實除左戶主兩位公公、婆婆外. 其他 7 口冇個合資格拎綜援. :tongue::tongue::tongue::tongue::tongue::tongue:

原文章由 appleyuen 於 07-7-30 18:54 發表
拎綜援果D人正一面懵心精臉皮厚

禁止訪問

睛靈勳章

伯爵府

魅力王子

原文章由 applecarey 於 07-7-30 00:28 發表
呢班人有無諗過靠自己

連大人都一心諗住

黎到香港自然有人幫

呢單新聞比佢地其他同胞知

仲唔拿拿淋落黎咩

YES LA~!

大宅

呃綜援

複式洋房

再這樣下去,
香港只會有兩種人,
一種係富豪,