基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人來左只係一個星期, 表現好差, 最後佢同我地講因為佢掛住屋企. 尋晚話想 resign 回鄉. 我地見佢都無心機做, 所以都唔勉強佢留低.

我急需一個菲律賓工人去湊我 4 個月大既 bb, 請問有無 mami 有剛完約既工人可以介紹? 萬分感謝

今次呢個已經係我第 3 個用既工人, 第一個唔聽話, 病唔肯去睇醫生, 攪倒我個 bb 病左, 後其重做好多嘢令我地好失望, 所以無要佢.

第 2 個係 indonesian, 我個仔唔知點解唔肯跟佢. 佢已經試左有 2 個月, 都係餵唔掂奶, 基本湊 bb 都唔得, 跟住無心機話想走... 我地比佢走...

我好灰心, 唔知點解請個好工人都咁難... 之前唔想考慮本地完約既工人, 但係 mud 類型既工人都試過... 最後都係一樣...

...因為工人既嘢, 我好唔開心, 尋晚訓唔倒... d 濕疹又返來...

大宅

請問有無 mami 可以幫下我呀? 我真係覺得好心煩...

同埋都好想問下大家既意見, 其實搵0係 hk 完約既菲律賓工人, 會唔會唔好呢? 有無 d 好既例子可以 encourage 下我呀?

謝謝...

別墅

唔知你有冇興趣印印呢, 我可以介紹給你, 講明我係agent嚟架, no problem的話可pm我的 , 同時地希望你儘快搵到好工人啦!

大宅

我個工人尋晚走左啦. 個 agent 上來之前, 佢表現到好唔開心, 又喊. 我問佢重 mud 唔開心, 我話你應該開心 wor, 因為你想走, 今日我地就安排你走啦, 點解重要喊.

同佢傾左一陣, 講返佢0係我度做左幾日既 performance, etc. 佢話我地唔鐘意佢, 我話事實唔係咁, 因為我地都有諗話, 佢 9 月生日我地點同佢 celebrate, 點會唔鐘意佢. 講真如果佢做得好, 我地唔會介意比幾百蛟出來 tum 下佢開心... 佢聽左喊得重西利.

到個 agent 差唔多到, 我老公叫佢去換衫, 佢就話, mom, 我有嘢想講. 其實我估倒佢話想留低... 點知真係比我估中... 我同老公用中文講, 唔得, 因為佢做得唔好, 無心留低, 而家想留, 可能係有其他原因, 我地一話留佢, 佢可能會唔肯 resign, 因為佢可以做得好差咁等我地 terminate 佢, 佢可以唔使做就有一筆, 好似我第一個工人咁...

我老公都同意, 佢答個工人話, NO. 個工人唔出聲... 我地都無再7講 d mud...

唉, 早知今日, 又何必當初? 講真, 如果0個日唔係佢自己溜左口風, 話 terminate 佢係有一個月人工, 我地都唔知佢係想要 $$ 咁走... 不過算啦... 人都走左啦...

而家淨係希望可以快 d 有個可以幫得手既工人上工... 唔使再為工人既嘢煩...

別墅

Retail

好耐無見呀, 妳記唔記得我呀.
好開心見到妳生左個bb 好得意呀.

別墅

出左兩次都有.....Sorry

[ 本文章最後由 濤濤媽 於 07-8-1 23:27 編輯 ]

別墅

Retail,

咁你現在怎樣呀! 你個agent係咪幫緊你搵另一個工人, 不要太擔心, 放鬆些心情去面對, 事情總會解決的, take care呀!

大宅

原文章由 濤濤媽 於 07-8-1 23:23 發表
Retail

好耐無見呀, 妳記唔記得我呀.
好開心見到妳生左個bb 好得意呀.

當然記得你啦. 係呀, 我個 b 4.5 月 lu, 時間真係過得好快. 由一開初唔知點照顧佢, 真係連抱都驚整親佢, 到今日, 所有嘢都好似係尋日先發生咁...

真係好奇妙~

別墅

原文章由 Retail 於 07-8-7 14:37 發表

當然記得你啦. 係呀, 我個 b 4.5 月 lu, 時間真係過得好快. 由一開初唔知點照顧佢, 真係連抱都驚整親佢, 到今日, 所有嘢都好似係尋日先發生咁...

真係好奇妙~

咁妳而家係咪自己揍呀. 如果妳有玩msn, 可以得嫻同我傾下計.
如果妳唔介意, 妳PM 妳e-mail address比我

大宅

hope can help you!!

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1106949&extra=page%3D2
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

首頁

尾頁

跳至