嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb由細碼變加細碼,好擔心......我之前一直好努力餵母乳,可能營養問題....bb身高及體重一直處於低位....眼見細個佢bb都高大過佢.....

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

你 bb 幾大呀? 通常人奶bb要3個月後先見到功效嫁喎

同埋, 你自己食多點有營養既野 & 飲多點魚湯幫助谷奶

如你自己真係唔夠奶, 先考慮奶粉

我覺得, bb肥唔肥唔關奶粉事, 係要bb本身吸收得好, 訓得夠, 就自然肥

原文章由 phoebechan2 於 07-7-31 12:27 發表
bb由細碼變加細碼,好擔心......我之前一直好努力餵母乳,可能營養問題....bb身高及體重一直處於低位....眼見細個佢bb都高大過佢.....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

agree樓上果位媽咪既說話~

人奶幾時見效我唔唔係太清楚~
不過我覺得bb健康就ok~
同埋如果你餵人奶,自己都要記得食多d有營養既野咁先有營養比到bb家嘛~
你都識話唔知係咪冇營養,咁你就要食多d有營養既野喇~
重有你b出世幾多磅呀?

我識得個fd佢個仔飲人奶,唔清楚飲幾多喇依家,差唔多2歲(大我個仔一個月),但佢一日食成2,3餐勁大碗飯架,成2個大人平碗咁多呀...我個仔都唔及佢食到咁多,但佢個仔瘦過我個仔...依家既體重等於我個仔1歲果時...同埋d手手腳腳好幼...但佢好健康架~

雖然我個仔飲奶都好健康極少病痛同比較大隻...

但我覺得不如你再堅持餵人奶先啦~
有時...真係唔係大隻就代表好架...好似我個仔咁一味重同肥...抱死我呀,有時抱人地d bb...覺得人地輕過佢...抱住真係輕鬆好多...我個仔依家成16kg...真係抱到成身傷晒~但佢都唔高架,有時見到d bb 1歲同佢差唔多高...但...健康咪得囉~

另外想一提就係我個仔touchwood佢好訓得,由細到大日日要12個鐘再加午睡2-4個鐘不等...所以佢真係幾吸收~
佢好活潑,一落地就跑果d,好快成身汗,濕晒好似落湯雞咁,但佢仍然keep住幾肥下可能係訓得既原因~佢出世7磅幾~

[ 本文章最後由 kawai928 於 07-7-31 12:44 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至