跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: ☆★☆★有冇預產期04年9月準媽媽呀?☆★☆★

Hi,各位好.
我都係9月預產期(11/9/2004),好開心。
星期一晚睇婦科&照超聲波,只係見到細細個白色印,醫生話已經係個胎。咁我同醫生講上星期有少少啡色分秘&肚痛,佢話呢D已經係作小產嘅跡象,SO,佢叫我放假在家中休息。下星期先返工。
咁你哋呢排又點呀?

大宅

Hi, nice to meet you all.
It's my first time here. My date to give birth to my first little angel will be 16-9-04. A bit excited and nervious. I had the same situation with bbmuimui last week and the doctor told me that it might be OK. A little brown secretion may run out because the egg just embedded.
Can anyone give me some tips about what to do and what to eat? Having a babe is really fresh to me.
At last, congratulations to all Mummy-to-be.

大宅

恭喜晒你地兩位呀 9月份既準媽媽又多多幾個...好開心 :-P

其實岩岩有bb, 真係會比較容易作小產...呢個情況我都有(仲住左兩日醫院添 :-P ) 不過大家係飲食上面小心d, 唔好食生冷野, 寒涼野...咁樣對自己身體都會好d, 自己身體好, bb都會發育得好啦

另外, 我家姐同我講(佢已經係兩個小朋友既媽咪) 佢話開頭3個月最好唔好行房...咁樣都會好容易小產ga, 其實樣樣小心, 多d休息, 食有營養既野, 我諗都ok ga la

希望大家都駝得開開心心, 健健康康啦

大宅

Hello 各位
先恭喜所有9月媽媽
我係剛驗到有左bb,重未睇醫生呀,
但照計都係九月bb了!
我係第一次懷孕呢,好緊張,
近排都幾倦,
有時個肚有d陰陰少少扯,
想問下大家有無咁的反應架?
想請教大家而家有乜要留意呀?

大宅

hoeve,

我都會個痛拉住痛ga, 如果痛得厲害, 要去睇醫生ga la...你小心d啦

大宅

hybb
咁我都放心d,

各位9月媽媽,
唔知幾時會作嘔呢?有d擔心返工會好煩呀。
我著開d褲好似個腰位有d緊,
各位媽媽開始買衫/褲未呀?

子爵府

[quote]
hybb 寫道:
hoeve,

我都會個痛拉住痛ga, 如果痛得厲害, 要去睇醫生ga la...你小心d啦

咁你有冇分秘物呀?我就係因為有D啡色分秘物&個肚拉住痛所以醫生先叫我放假休息。
Anyway,要事事小心呀,Takecare!

子爵府

等我做個統計先:

蛋蛋 ...................9月3日(第一胎)
hunglei ..............9月4日(第ニ胎)
Amy1388 ..........9月5日(第一胎)
bbmuimui ..........9月11日(第一胎)
hybb .................9月12日(第一胎)
#13 ..................9月16日(第一胎)
hoeve ...............9月?日(第一胎)

大宅

bbmuimui
真係唔該晒你呢,
而家清楚左好多大家的日子了。
多謝關心
你都要好好保重呀。

我打算明天去睇醫生
因為我個'護士'朋友話我的經期咁唔準時
要早過12周照先可以準確d知個預產期架
都有d緊張

好彩有大家分享,
其實我個幾星期都好倦,
原來有人同我一樣架,
咁我就放心d了

大宅

bbmuimui
我無乜特別分秘物,
不過都會留意自己多d。

大宅

bbmuimui,

多謝關心 我無分秘物呀...只係小腹痛...但係...醫生都比左成個星期假我...哈哈 :-P 不過我而家都好小心ga la....但係就成日都會驚去toilet見到自己條un un會有分秘或者係見紅....攪到成日都提心跳膽 :-(

大宅

hoeve 寫道:
bbmuimui
真係唔該晒你呢,
而家清楚左好多大家的日子了。
多謝關心
你都要好好保重呀。

我打算明天去睇醫生
因為我個'護士'朋友話我的經期咁唔準時
要早過12周照先可以準確d知個預產期架
都有d緊張

好彩有大家分享,
其實我個幾星期都好倦,
原來有人同我一樣架,
咁我就放心d了

其實我都經期唔準ga....我對上一次黎m係10月尾...但係去睇醫生...醫生開頭仲話有可能係宮外孕添....嚇死我 但係...而家都係無事....真係好彩 希望各位準媽媽個個健健康康, 唔好咁多問題出現啦

大宅

hoeve 寫道:
hybb
咁我都放心d,

各位9月媽媽,
唔知幾時會作嘔呢?有d擔心返工會好煩呀。
我著開d褲好似個腰位有d緊,
各位媽媽開始買衫/褲未呀?

我d褲又無緊喎....不過...我就成日都有作嘔...食飽又想嘔...聞到d油味又想嘔..總之成日都想嘔...不過我都只係想嘔...無嘔出黎...如果真係嘔出黎...就真係好煩, 我見過一d準媽媽嘔得厲害...係個袋度放定幾個膠袋係度...以備不時之需ga

大宅

今日去完見醫生,
情況唔太好,
令我非常擔心
因為有機會係宮外孕。
下星期要再去覆診呢。
好在我老公係咁安慰我,
唯有暫時唔諗咁多。

大宅

Thank you bbmuimui. You are really devoted, listing out every mama's special day is so sweet. I had a very frightening experience to share with you all. Last Saturday, I went back to my nini's home for dinner. They have a little cat at home and we know that cat will release something that hurt pregnant woman. So, my nini kept the cat at bedroom and clear the house 2 hours before I went back for dinner. The floor was so slippery after the cleaning. I fell down once I stepped on the floor with socks on. I was so lucky I could use my hands to do the landing. If I landed with my hips, it would be terrible. My nini was so scare but I were fine.
You know, acciedent will happen without warning. Take care all mama. It's cold outside and put on more coats.

別墅

好開心呀! 越來越多9月份媽媽, 天氣冷了, 真係要著多d衫呀!

大宅

hoeve,

唔好咁擔心啦...我之前check醫生都懷疑宮外孕...但係到最後都無事, 開心d...輕鬆d啦, 我地會支持你ga

另外我琴日都去左醫院覆診, 照左超聲波..而家見到個bb有心跳呀...好開心, 但係醫生同時照到我左邊卵巢有個水瘤, 我小腹成日痛就係呢個原因, 不過我知道之後...都幾擔心, 因為醫生要我再約期返去覆診, 我問係唔係做產前檢查佢又話唔係...真係好驚呀 :-( 唔知你地有無好似我咁既經驗呀? 係唔係真係好小事, 對bb無影響ga?
該用戶已被刪除

大宅

hunglei,

唔該晒你呀 我問過我d朋友...佢地都話無問題...只要keep住check就無事...咁都安心d

係呢...咁你有無小腹痛呀? 我有時痛到..好似入面"抽"住咁, 我想知...會唔會隨住個bb大...一日比一日痛ga?
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至