家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

廚房, 飯廳, 客廳, 周圍都有, 點清除? 謝謝!

子爵府

2021勳章

米牛係咩 ??-(

民房

原文章由 garytai 於 07-7-31 23:34 發表
廚房, 飯廳, 客廳, 周圍都有, 點清除? 謝謝!

發生過咩事呀
點解成間屋都係米牛嘅

大宅

米牛在米裡面"吽"出黎, 我地用蒜頭諗住焗死佢地, 點知佢地仲因為咁逃走出黎, 現在到處都係....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 garytai 於 2/8/07 13:30 發表
米牛在米裡面"吽"出黎, 我地用蒜頭諗住焗死佢地, 點知佢地仲因為咁逃走出黎, 現在到處都係....

咁我諗唔關d米事la,你check下成間屋睇下邊到比較濕,抺番乾佢同清潔左佢.
我之前又係咁,我已成袋米唔要換過一袋,但唔知點解,都係一屋都係.
咁我就仔細check la.
比我搵到係個廚櫃好濕"up"出d米牛,我就清潔左佢同放左d吸濕野係到,而家2年la,都無再見過有米牛.

大宅

我都係呀..就係因為一袋米.. 自己又懶, "dum"好耐都唔理..點知變成一屋都係.. shit..:-( .. 等我都都買個吸濕野放响廚柜先.. 我尋晚又處理過一包意米, 成包都係粉.. o個d粉係米牛既幼蟲黎架.. 好恐怖...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我未搬屋前成日都見到有米牛,仲殺極都有,跟住搬左搬諗住無哂啦,點知跟埋我搬屋,仲月黎月多咁,終於我工人EE响廚房一包出前一丁發現源頭(包面由舊屋搬過黎,一直都放係個出前一丁箱內,工人EE又唔食面,所以一直都無理,我同C6都好少食,又係無理過)
唔知點解包面開左少少,搞到D米牛不斷繁殖,好在唔係我見到,唔係我實大叫,處理完包面後都仲有幾日發現米牛,不過數量一日比一日少,家下全屋都無哂啦
如果你家有米牛,你快D搵下會唔會係有D面,米粉等包裝食物裡面,佢地唔一定係米到出現,花生等都可能架,清理左源頭好快就唔見哂架啦
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

首頁

尾頁

跳至