在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

減齡達人勳章

如果你覺得自己掂, 而待遇不成正比, 真係要有d吉士. 我當初入尼間公司, 因公司要轉營, 好多文件要攪, 加上我習行政, 人事, 會計於一身, 返工未停過, 扑心扑命為公司, 病都照反工, 個老細就不停讚我, 但加人工, 都係跟大圍, 由于太多野做, 之後重將個part time轉full time幫我, 但我人工都係underpaid. 點知我請左個妖女( 90後)幫我, 咩都唔想做, 又蠢又唔問, 做錯野重比埋d值口當合理解釋, 重係老細打小報告話我成日閙佢, 我跟本無閙過佢, 係佢做錯野還比面色我睇, 初時我老細都有d信佢, 因佢生得幾靚, 重識扮可憐. 我做到谷鬼氣, 就同老細resign, 乘機講埋自己underpaid, 最後佢留我加左我20%, 個妖女比老細睇清楚面目, 最後重抄埋.

evaken  90後妖女抄得好  發表於 14-3-11 12:56

子爵府

回覆:如果公司高層話欣賞你工作,但一直都唔升你,你會:

我都係無職升,但人工比升職嘅人加得更多% (人工比Grading高過我嘅還高) ,bonus又俾其他人多一倍以上

除左工作上無咁方便(尤其新合作嘅人),我自己都無乜所謂

大宅

如果佢可以大幅度加人工,title不變我也無所謂,問題是不升職又點會大幅加人工?儍太的個案很特別。

公爵府

引用:Quote:原帖由+phoebepanpan+於+14-03-05+發

原帖由 jlam 於 14-03-05 發表
點解唔直接問,點解新入職offer咁competitive?

我都有類似經驗,當時,好忙,一個人跟好多樣野,老闆話請 ...
3个月唔見左6万

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

引用:唔升你,但加幾多人工?同我處境差不多,我

原帖由 phoebepanpan 於 14-03-04 發表
唔升你,但加幾多人工?
同我處境差不多,我是admin asst ,但我做sec, accounts工作, 幾個老闆都話我做得好 ...
做得好

大宅

引用:我都係無職升,但人工比升職嘅人加得更多%+

原帖由 傻太 於 14-03-05 發表
我都係無職升,但人工比升職嘅人加得更多% (人工比Grading高過我嘅還高) ,bonus又俾其他人多一倍以 ...
好似我呀!升唔升冇乜所謂,係有時職位問題做野唔方便。不過唔理,繼續做好自己

男爵府

佢唔升無所謂,最緊要個人工

子爵府

引用:如果佢可以大幅度加人工,title不變我也無

原帖由 miutang 於 14-03-05 發表
如果佢可以大幅度加人工,title不變我也無所謂,問題是不升職又點會大幅加人工?儍太的個案很特別。

...
我都覺得幾過癮 係呢間公司試過兩次係咁,任職不同部門時發生,我估主要係我個樣比真實年齡細10年,佢地忘了我的年資

不過我處理嘅事、report嘅人,比比我高grade的人要處理嘅層次高好多,不過我收番個人工人,都無得再推

複式洋房

走吧啦~
我以前都遇過黎個情況....
因為本身我好中意係個間公司做. 所以我揀左一,
無奈遇到個好有問題0既上司整到個部門都冇晒士氣....
我仲好天真咁信我姐會有轉變似返個人.
最后捱左成年囝囝開始返學...每天我返到屋企浄係見到佢訓覺..
而每個WEEKEND就輪到佢睇住我訓因為平日WORKLOAD太多,太緊張成日失眠...
最后仲身體都出埋無病....
晒左一年時間我先醒悟,最係辭職仲要抖一排身體先好返再去搵工~

大宅

叫佢食屎!
吾升都得,齌加人工lor

大宅

回覆:chanmendy 的帖子

我就是怕捱壞了,到頭來人財兩失,無人可憐!

大宅

樓主
你高層讚你但唔升你
係咪呢排走左好多人?

禁止訪問

熱血勳章

大宅

問題是呢5年每年換一個老板,換了又要時間磨合,公司亦有很多人走。

男爵府

引用:Quote:原帖由+phoebepanpan+於+14-03-05+發

原帖由 jlam 於 14-03-05 發表
點解唔直接問,點解新入職offer咁competitive?

我都有類似經驗,當時,好忙,一個人跟好多樣野,老闆話請 ...
你老闆係人!

男爵府

我都有呢個問題,諗緊點開口,樓主出左聲,公司有乜反應?

首頁

尾頁

跳至