家事百科

跳至

首頁

尾頁

民房

請問 洗碗碟機 邊隻牌子好用?如果要買洗碗碟機的話,係咪最好要連埋買消毒碗櫃呢?

onionfafa

大宅

我用過thomson同飛歌, 2隻都係座地洗14套餐具。個人覺得分別唔大, thomson新款d, 有sensor用邊隻程式。

我冇買消毒碗櫃, 佢地洗好, 乾好我就擺入碗櫃內。水溫有成75度, 足夠消毒的了。

民房

原文章由 小白427 於 07-8-2 13:15 發表
我用過thomson同飛歌, 2隻都係座地洗14套餐具。個人覺得分別唔大, thomson新款d, 有sensor用邊隻程式。

我冇買消毒碗櫃, 佢地洗好, 乾好我就擺入碗櫃內。水溫有成75度, 足夠消毒的了。

多謝您的回答。其實係咪洗得乾淨及有沒有留有洗粉味呢?有沒有洗滌時要注意的重點

大宅

My one is BOSCH. I've been using it for more than 3 years which now become the MUST HAVE ITEM in my life....

大宅

I am using Miele. It has three tray unlike the other brand
is only two tray.

大宅

原文章由 onionfafa 於 07-8-2 15:38 發表

多謝您的回答。其實係咪洗得乾淨及有沒有留有洗粉味呢?有沒有洗滌時要注意的重點

如果d送尾乾左硬左的確未必會洗走, 會變番軟軟咁痴左隻碗度。通常呢d情況係晚飯後我放碗碟係鋅盤度冇處理到第二日d飯粒乾硬化就會咁。我就聞唔到有洗滌粉殘留d味係碗度。

都冇乜, 我認同其他媽咪講, 呢個洗碗碟機都會係我係廚房重點電器之一。

不過除左考慮大路牌子, 另外紐西蘭牌子fisher&paykel既洗碗碟機都值得考慮,我半個月前去showroom睇雪櫃睇埋個洗碗碟機, 好正。f&p好似冇擺洗碗碟機係代理鋪頭, 雪櫃就有, 所以應該要去showroom睇。

民房

原文章由 Trojan 於 07-8-2 22:39 發表
I am using Miele. It has three tray unlike the other brand
is only two tray.

Trojan:

請問到那裡買,價錢及型號是什麼?

onionfafa

民房

原文章由 小白427 於 07-8-3 07:22 發表

如果d送尾乾左硬左的確未必會洗走, 會變番軟軟咁痴左隻碗度。通常呢d情況係晚飯後我放碗碟係鋅盤度冇處理到第二日d飯粒乾硬化就會咁。我就聞唔到有洗滌粉殘留d味係碗度。

都冇乜, 我認同其他媽咪講, 呢個 ...

小白427:

多謝您給予我很多資料。fisher&paykel 我都有睇過,覺得都唔錯,但單一個櫃都要 7千几,唔知夠唔夠放埋曬所有煲及pan 呢?

onionfafa

大宅

原文章由 onionfafa 於 07-8-3 23:08 發表

小白427:

多謝您給予我很多資料。fisher&paykel 我都有睇過,覺得都唔錯,但單一個櫃都要 7千几,唔知夠唔夠放埋曬所有煲及pan 呢?

onionfafa

單層應該唔得, 如果買2層果隻就絕對冇問題, 我見display都係一層餐具一層廚具。

首頁

尾頁

跳至