家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

引用:好多人以為公務員福利好好!其實就吾了解!

原帖由 danzlover 於 14-03-05 發表
好多人以為公務員福利好好!其實就吾了解!舊制都有pension ,多假,仲有其它。新入咩都冇。

...
冇錯…舊制好好多,起碼新制唔撈/退休就冇醫療呢樣輸咗。仲有所謂福利都唔係話勁好(當然比冇梗係好D啦), 好似門診,公務員本人係有優先隊,但有quota,即係一日只有唔記得十幾廿個"醜"係for公務員優先。

禁止發言

禁止發言

禁止訪問

回覆:mmlovebb 的帖子

大宅

一般街症,公務員上下午時段分別得幾個至十幾個,真係好少
滿左就

其實保險公司都有公務員的醫療PLAN,例如保栢,同年齡計真係平好多,但係唔知內容保額等有冇分別

禁止訪問

回覆:公務員太太cut保險

大宅

回覆:公務員太太cut保險

私家醫院既醫生係好過公院。公院醫生做普通醫生果d一般年资小,有d未有專科牌的,要上到去副顧問醫生果級先係考左專科牌,但係年资多又考到專科試的都紛紛轉投私院。

另外,公務員同普通市民用公共醫療既服務其實係一樣,所以只係平過普通市民果100,幾10,並非好着數。反而拿綜援的全免費。而家公營医療服務爆滿,仲邊有更多人手资源騰出來優先公務員?

儀器檢查方面,政府等到頸長,私家會快好多……你自己諗下

珍珠宮

引用:我老公係公務員,佢叫我cut在份保險,因為

原帖由 mmlovebb 於 14-03-05 發表
我老公係公務員,佢叫我cut在份保險,因為睇政府保障仲大,私院設備亦不及公院好。各jm點睇?

...
考慮情況:

(1)視乎你買的住院保險包嘜,我有朋友都係公務員,我見排期檢查都唔會特別快,只比普通人快少少,都好視乎病程嚴重程度。

(2)我朋友自己本身都有買住院保,有試過唔想排成年等政府住院檢查,自己去私家做。減少擔心時間。

(3)留意住院保險可以隨着年齡愈大保費愈貴的、有曾經claim過而被加保的負擔。

(4)一般人買住院保險為減少排隊住院檢查時間或為住院小型手術之用,如果長期病患及大型手術都入公立,因為自己買的保險未必包大額手術(除手術費仲有之後的住院、檢查)。

所以你要多考慮自己的情況。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:mmlovebb+發表於+14-3-5+15:15+根據

原帖由 HY2007 於 14-03-05 發表
所以我睇醫生唔book街症,book返公務員及家屬門診,病人少好多,又快好多ga

男爵府

買住院現金,入政府或私家醫院都有得claim,其實女人應該要買一份,到時你會明白,(我不是sale)

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 mmlovebb 的帖子

我老公都係公務員.

佢未係公務員之前我無買任何保險, 小病睇家庭醫生 (有公司醫療CLAIM), 大病去公立醫院

佢做左公務員之後我更加唔需要買

生左小朋友之後係最近買左份純人壽only

大宅

pochario 發表於 14-3-5 14:40
各人有各人需要,唔好將自己標準强加於別人身上…公務員優先隊只限公務員本人,配偶子女睇門診冇快隊排。住院 ...
AGREE

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:wy_yen+發表於+14-3-6+10:43+所以我

原帖由 HY2007 於 14-03-07 發表
有公務員及其家屬門診?

我只知牙科先至同一般市民分開咋!
有ga,早1,2年開始有ga,好似唔知有幾多間指定地點咁,我新界西,就去伍若瑜夫人果間

禁止發言

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:wy_yen+發表於+14-3-7+10:59+有ga,

原帖由 HY2007 於 14-03-07 發表
哦,我老公都唔知呀!多謝你!
咁樣登記?應該冇優先,係咪?
其實都係打電話去預約咋,電話係難打,不過唔係錄音果d,係有人接聽果d,同埋佢地每聽1個電話就要登記埋資料(id card no.),佢地會話埋你聽睇邊間房,我地已經睇開,有時如果約到,就會盡量揀返自己覺得好o既果間房o既醫生。
預約左,照返指定時間去到果度,講返約左幾點,邊間房就ok喇!同埋每次都要id card登記,如果小朋友就要帶出世紙正本。

禁止訪問

大宅

回覆:mmlovebb 的帖子

過左十八歲就無

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:公務員褔利可能包括醫療費用+私家醫院設備

原帖由 LamKP 於 14-03-08 發表
公務員褔利可能包括醫療費用
私家醫院設備可能未必夠公立好 無可否認 公立醫院本來既設備係好好 好完善 而 ...
其實政府醫院要向大眾交待,變相所有醫療事故發生,大眾都會知。但咁唔代表私院冇醫療事故,講真除非大大單,否則,佢地襟得到都襟吧!
我只會覺得會選擇私院唯一原因,係俾錢買時間,早d知結果而已!
在我自己o黎睇,醫療事故出現或發生o既機率一樣多。
其實買唔買個保障,都係睇自己能力,有咪買少少,冇咪唔好買住囉!我自己現在唔會睇到保險咁大咁重要,始終香港地唔係必需品!

首頁
12345...8

尾頁

跳至