婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問有無人用過衛生棉條, 游水用邊隻牌子好用d, 係咪唔會漏,幾耐換一次?

大宅

我有用的,通常在m來第1及2晚黑用,因為我最怕半夜訓緊時,有血流出來的感覺.我係用templex的,要在百x先有得買,我唔見惠x有囉.至於游水,我冇試過為左游水用它.比我都驚漏,會很尷尬的.
說明書好似說不能超過8hrs,也都要睇你的流量啦.我用緊呢隻牌子既regular,有extra,好似仲有再上一級的,唔太記得.

洋房

Thanks Kitnat,

我從來都未用過, 咁岩就快去旅行就M come, 無理由唔落水o麻, 塞落去會唔會唔舒服架?

男爵府

原文章由 ffmami 於 07-8-3 14:47 發表
Thanks Kitnat,

我從來都未用過, 咁岩就快去旅行就M come, 無理由唔落水o麻, 塞落去會唔會唔舒服架?

我去睇醫生食藥等佢遲d來...

複式洋房

我以前都有用,ok嘅,一d都唔覺佢存在,但有時候下面比較"干",好似有小小難放入咁.....可能e+d虛產品會好d

游水我都試過,無問題

但如果你從來未用過,可能放入佢時會有d唔習慣及怪怪的

e+無用囉,因為覺得要用手指......好似都唔係好ok衛生....同埋現在出了不同的m巾,無以前甘容易滲漏都ok啦!

男爵府

原文章由 Bching 於 07-8-3 20:31 發表
我以前都有用,ok嘅,一d都唔覺佢存在,但有時候下面比較"干",好似有小小難放入咁.....可能e+d虛產品會好d

游水我都試過,無問題

但如果你從來未用過,可能放入佢時會有d唔習慣及怪怪的

e+無用 ...

我都不嬲有用開...用左係無感覺的...不過流左出來都會無感覺架...所以我都會用多塊護x (唔識打)防止佢漏出來呀...不過比我間你都係去旅行食藥好啦....如果有野..去玩都唔方便啦....:-P

大宅

我覺得衛生棉條簡直係人類最偉大發明之一
因我很怕下身濕立立的感覺

我用的牌子是 Tempax

1. Size depends on 你的流量, 如量多可用 Super, 如少就可用 Regular; 不要以為找隻勁吸量就一定好的
2. 更換次數: 和用衛田生巾一樣, 量多就換密些, 平均 4-6小時一定要換, 如不是會有機會生細箘的
3. 就算 Tempax 都有不同包裝的, 可用圓頭那隻, 因放入時會較舒服 (萬0不是圓頭, 故較平, 屈臣X多是圓頭, 但較貴)
4. 我通常都有護墊打底, 因有時 overflow 換不切都有保險
5. Tempax 盒內有說明書, 教你怎用和要注意什麼
6. Swimming no problem

唯一是很貴喇!!!

大宅

ffmami:
JessMama已經詳細解釋了.原來我都打錯tempax:lol:
我以前都試過其他的牌子,但都是t最好用
如你係去旅行,我覺得你食西藥好過了,睇你自己點睇啦.

各位:乜游水唔怕入到水入去嗎

男爵府

原文章由 kitnat 於 07-8-4 23:54 發表
ffmami:
JessMama已經詳細解釋了.原來我都打錯tempax:lol:
我以前都試過其他的牌子,但都是t最好用
如你係去旅行,我覺得你食西藥好過了,睇你自己點睇啦.

各位:乜游水唔怕入到水入去嗎

我都係用tempax...因為佢有導入管ma...好容易..好方便...我去萬x買的.. 仲要好耐都唔減一次價呢....

男爵府

好媽媽勳章

我未用過, 想試下, 因9號去旅行, 咁岩差唔多黎m, 想問下如果喺街換既話點換呀??? 因我想像中棉條係要訓響樹換的, right??

大宅

如果要換都唔係太麻煩既,因棉條一抽出來已順勢可掉入廁所,坐在馬桶上便ok了,當然再放入新前應該有血漏出,要沫乾淨再放入去.
如果流量唔多可能太乾,會有d痛的,只要放鬆都ok.所以說明書都有寫住,必須在m來的時候才可使用棉條

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

yes~ 好好用 通常洗水既話, 都會係之前換過條新的~
原文章由 JessMama 於 07-8-4 14:13 發表

我用的牌子是 Tempax

1. Size depends on 你的流量, 如量多可用 Super, 如少就可用 Regular; 不要以為找隻勁吸量就一定好的
...

子爵府

我都想問問....

用棉條游水唔驚感染嗎???
條棉條唔會都吸埋水嗎??
我約左人想去沙灘游水(朋友自遠方的國外來短短日子....)
但我驚 d m 果時先黎....我驚...游水時d 水俾條棉條吸埋入陰道....會唔會好易感染或本身有陰道炎的令到本身惡化?(因d 海水連經月吸埋入條棉到的話....)

別墅

唔好講話用棉條游水時會感染, 就算唔游水平時用都比用m巾容易受感染. 所以我停用了棉條, 情願用返m巾. 雖然用m巾(尤其夏天)嗰種up住既感覺好難頂, 不過曾經聽過(唔知有幾真!).... 用棉條塞住, 會將正常要排出體外唔好既東西留底响身體內, 整整吓會有可能變腫瘤.... 之類.....

原文章由 jlmaz 於 07-8-6 09:54 發表
我都想問問....

用棉條游水唔驚感染嗎???
條棉條唔會都吸埋水嗎??
我約左人想去沙灘游水(朋友自遠方的國外來短短日子....)
但我驚 d m 果時先黎....我驚...游水時d 水俾條棉條吸埋入陰道....會唔會好易感 ...

翡翠宮

yes yes ~~

原文章由 JessMama 於 07-8-4 14:13 發表

首頁

尾頁

跳至